foto: LETA
Krekls Nr.1 Latvijas hokejā netiks izmantots vairs nekad: emocionālā ceremonijā arēnā godina Artūru Irbi
Latvijas Hokeja federācija godina leģendāro vārtsargu Irbi un iemūžina viņa numuru.
Sporta zvaigznes
2018. gada 26. aprīlis, 20:51

Krekls Nr.1 Latvijas hokejā netiks izmantots vairs nekad: emocionālā ceremonijā arēnā godina Artūru Irbi

Jauns.lv / LETA

Latvijas Hokeja federācija (LHF) ceturtdien īpašā un sirsnīgā ceremonijā pirms Latvijas un Šveices izlašu pārbaudes spēles "Arēnā Rīga", iemūžināja leģendārā latviešu vārtsarga Artūra Irbes kreklu ar 1.numuru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas arēnā ceremonijā godina Artūru Irbi, Helmutu Balderi, un piemin mirušo Kārli Skrastiņu

gallery icon
24

Ceremonijā, kurā klāt bija Irbes radinieki, pie arēnas griestiem tika pacelts krekls ar uzrakstu Irbe un 1.numuru, kurš izlasē turpmāk netiks izmantots. "Paldies visiem klātesošajiem, man jārunā ilgāk, lai šveiciešiem kājas paliek stīvākas," savas uzrunas ievadā pajokoja Irbe, jo ceremonijas laikā uz ledus bija tikai Latvijas izlases spēlētāji, kamēr šveicieši vēl bija ģērbtuvē.

Ceremonijas sākumā uz lielā ekrāna tika demonstrēts videoveltījums Irbem, par viņa spilgtākajiem mirkļiem izlases rindās. Savukārt Irbe pateicās saviem vecākiem Ārijam un Maldai, no kuriem klātienē bija tētis, kā arī sievai Madarai, meitai Anitai un dēliem Atim un Paulam. Tāpat viņš teica pateicības vārdus brālim Arvīdam, kurš no bērnu dienām viņam bijis sacensību biedrs, skolotājs un konkurents, kā arī onkulim Mārim, kurš viņu trīsgadnieku vedis uz hokeja spēlēm. Tāpat leģendārais vārtsargs pateicās savam pirmajam trenerim Andrim Siliņam, uz šo ceremoniju kopā ar saviem radiniekiem uzaicinot arī trenera bērnus Artūru un Elīnu.

Artūra Irbes pirmo 50 gadu dzīves nozīmīgākie kadri

gallery icon
41

"Esmu pateicīgs daudziem, gan pretiniekiem, gan saviem komandas biedriem, jo bez pretiniekiem nav hokejs, bet bez komandas biedriem nav komandas, bez kuras nevar izbaudīt uzvaras. Hokejs nav iedomājams bez tiesnešiem, organizatoriem, ledus tīrītājiem, halles apkopējiem. Esmu pateicīgs visiem, kas bijuši manā ceļā no sākuma, līdz šim brīdim," sacīja Irbe.

Kādreizējais vārtsargs Irbe, kuram pašlaik ir 51 gads, savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja Nacionālajā hokeja līgā (NHL), pārstāvot Sanhosē "Sharks", Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" vienības. 2002.gadā latvietis palīdzēja Karolīnas klubam aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā "Hurricanes" hokejisti ar rezultātu 1-4 zaudēja "Red Wings".

Pēc 2004./2005.gada NHL lokauta Irbe spēlēja dažādos Eiropas klubos, tostarp arī Latvijas komandā "Rīga 2000", bet 2008.gadā nolēma beigt sportista karjeru un kļuva par Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneri. Pēc tam no 2009. līdz 2011.gadam viņš pasaules spēcīgākajā līgā strādāja kā Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris, tomēr amatu atstāja, jo neredzēja karjeras izaugsmes iespējas. Savukārt 2013.gadā Irbe bija Latvijas izlases konsultants, bet no 2014./2015.gada sezonā viņš atgriezās NHL un bija Bufalo "Sabres" vārtsargu treneris, bet aizvadītajā sezonā viņš strādāja ar Latvijas čempiones "Kurbads" vārtsargiem.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990.gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātā PSRS izlases sastāvā. 2010.gadā Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Latvijas hokejā ir iemūžināts arī Helmuta Baldera 19.numurs un Kārļa Skrastiņa 7.numurs.

Kārlis Skrastiņš guldīts zemes klēpī

gallery icon
41
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās