foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tongas olimpiskais atlēts turpina pārsteigt: taekvondo nomainīja pret slēpēm, bet prātā jau jauna avantūra
Tongas atlēts Pita Toufatufuā nacionālajā tautas tērpā Phjončhanā (pa kreisi) un Riodežaneiro.
Citi sporta veidi
2018. gada 18. februāris, 08:30

Tongas olimpiskais atlēts turpina pārsteigt: taekvondo nomainīja pret slēpēm, bet prātā jau jauna avantūra

Kasjauns.lv

Pasaulē neapšaubāmi populārākais Tongas atlēts Pita Toufatufuā jau divas olimpiskās spēles pēc kārtas nesis savas valsts karogu. Tas nebūtu nekas tik īpašs, ja vien tās nebūtu gan ziemas, gan vasaras spēles un abās (arī Phjončhanas salā) devies stadionā ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu.

Tongas pirmais slēpotājs ziemas olimpiskajās spēlēs

Austrālijā dzimušais atlēts Pita Toufatufuā , pārstāvot Tongu Riodežaneiro olimpiskajās piedalījās taekvondo sacensībās, bet ceturtdien Phjončhanā izgāja uz starta 15 ...

gallery icon
58

Austrālijā dzimušais atlēts Pita Toufatufuā , pārstāvot Tongu Riodežaneiro olimpiskajās piedalījās taekvondo sacensībās, bet ceturtdien Phjončhanā izgāja uz starta 15 kilometru brīvā stila slēpošanas disancē.

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka sacensības Riodežaneiro Pitam neizvērtās diez ko sekmīgas, jo tika piedzīvota neveiksme jau taekvondo sacensību pirmajā kārtā ar 1-16 pret Irānas pārstāvi Sajadu Mardani.

Tomēr neilgi pēc Rio spēlēm viņš paziņoja, ka šobrīd 34 gadus vecā sportista olimpiskais stāsts vēl nav galā, jo viņš vēlējās tikt arī uz ziemas spēlēm kā slēpotājs, bet tagad pēc sacensībām Phjončhanā nācis klajā ar jaunu paziņojumu. Pita nolēmis kvalificēties arī 2020. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā. Toufatufuā tagad būšot peldētājs: "Tokija 2020 - ir viens no maniem mērķiem. Trīs olimpiskās spēlēs, trīs pavisam dažādos sporta veidos. Paskatīsimies, cik tas ir iespējams!" Pita pastāstīja ziņu aģentūrai "Reuters".

15 kilometru brīvā stila distancē Phjončhanā Pita izcīnīja 114. vietu no 116. finišējušajiem sportistiem. Viņš apsteidza vien divus savus paziņas un treniņu biedrus kolumbieti Sebastjanu Uprimniju un 43 gadus veco meksikāņu uzņēmēju, skrējēju un triatlonistu Germanu Madrazo, kurš trenēties slēpošanā uzsāka pirms gada.

Ceļš uz Phjončhanu

 

Tikai pirms gada Pita pirmo reizi satikās ar slēpošanas treneri un uzsāka ceļu pretī Phjončhanai. Ziemas sporta debitants kopā ar savu treneri un sievu pārcelās uz Vāciju un sāka apgūt slēpošanu. Sākumā viņam nācās vilkt papildu silto drēbju kārtu, jo ikdienā kūrorta apstākļos dzīvojošais sportists nebija pieradis pie sniega un aukstuma. Biezajā drēbju slāni viņš pēc daudzu domām izskatījās smieklīgi, tāpēc devās uz sev klimata ziņā daudz tīkamākajām Austrāliju, Kolumbiju un Argentīnu, kur aktīvi nodarbojās skrituļslēpošanu, kas pēc Starptautiskās olimpiskās komitejas jaunajiem noteikumiem ļauj iekrāt pietiekami daudz reitinga punktu, lai pat kvalificētos olimpiskajām spēlēm distanču slēpošanā.

Toufatufuā Kolumbijā aizvadīja četras no piecām sacensībām olimpiskajai ieskaitei un nonāca vienu sacensību attālumā no kvalificēšanās Phjončhanai. Viņa, vienīgā problēma bija tāda, ka pēdējie mači tomēr bja jaaizvada "kaujas apstākļos" - tātad sniegā.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
15 kilometru brīvā stila distancē Phjončhanā Pita izcīnīja 114. vietu no 116. finišējušajiem sportistiem.

Daudzpusīgais atlēts, neskatoties uz finansiālajām grūtībām un nepatiku pret sniegu bija devies uz Poliju, lai tur spertu pēdējo soli pretī ziemas olimpiskajām spēlēm. Pats Pita nebija pārliecināts, ka viņam izdosies spert, pēdējo soli: "Man nav bail no neveiksmēm! Es baidos nemēģināt!" Viņam tas sākumā tiešām neizdevās.

Vēlāk Tongas atlēts devās uz Austriju, kur cītīgi trenējās un gatavojās nākamjām sacensībām, kurās viņam atkal neizdevās. Viņš mēģināja vēlreiz un atkal neveiksme. Visbeidzot pēdējā piegājienā viņš devās astoņu stundu ceļojumā uz Islandi, kur Isfjordurā notikušajās sacensībās viņš savāca vajadzīgo punktu summu un kvalificējās četrgades lielākajam ziemas sporta forumam. 

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tongas atlēts Pita Toufatufuā nacionālajā tautas tērpā Phjončhanā (pa kreisi) un Riodežaneiro.

Toufatufuā nelēpj, ka smagais ceļš, lai kvalificētos Phjončhanai, prasīja arī milzu tēriņus: "Nekad savā dzīvē neesmu bijis tik trūcīgs kā tagad," tomēr nu viņš atkal ir kļuvis par olimpieti.

Starptautiskās slēpošanas federācijas pārstāvis atklāja, ka Tongas slēpošanas izlase, apstiprinājusi Pita dalību Phjončhanā, jo viņš pats personīgi ir Tongas slēpošanas izlase.

Interesanti ka Pita nebija pirmais savas valsts pārstāvis ziemas olimpiskajās spēlēs, jo pirms četriem gadiem kamaniņu sacensībās piedalījās Bruno Banani. Sportists, kura īstais vārds ir Fuahea Semi, Sočos izcīnīja 32. vietu 39 dalībnieku konkurencē.