foto: Artyom Korotayev/TASS
Kovaļčuks nebrauks uz NHL, jo vēlas spēlēt olimpiskajās spēlēs
Viena no Krievijas hokeja spilgtākajām zvaigznēm Iļja Kovaļčuks.
Hokejs
2017. gada 10. jūlijs, 14:35

Kovaļčuks nebrauks uz NHL, jo vēlas spēlēt olimpiskajās spēlēs

LETA

Krievijas hokeja zvaigzne Iļja Kovaļčuks svētdien oficiāli pagarinājis līgumu ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa īpašnieci Sanktpēterburgas SKA, kamēr pieredzējušais uzbrucējs Danis Zaripovs pēc četriem gadiem Magņitogorskas "Metallurg" rindās atgriezies Kazaņas "Ak Bars" komandā.

Iepriekš tika ziņots, ka Kovaļčuks varētu atgriezties Nacionālajā hokeja līgā (NHL), tomēr pagājušās nedēļas sākumā Ziemeļamerikas mediji ziņoja, ka rezultatīvais spēlētāks paliks dzimtenē, savukārt svētdien Kovaļčuks oficiāli pagarināja līgumu ar Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto SKA uz vēl vienu sezonu.

Patlaban 34 gadus vecais hokejists lēmumu palikt Sanktpēterburgas klubā pieņēmis, jo februārī vēlas piedalīties Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Viens no svarīgākajiem faktoriem palikšanai bija gaidāmās olimpiskās spēles, kurās varēs spēlēt tikai tie hokejisti, kuri pārstāv Eiropas un KHL klubus. Protams, īpaši svarīgi man bija palikt SKA komandā, jo KHL es esmu pārstāvējis tikai šo klubu," Kovaļčuka teikto pēc līguma pagarināšanas citē SKA preses dienests. "Gaidāmajā sezonā SKA komandai nāksies aizstāvēt pērn izcīnītais čempionu titulu, kas vienmēr ir sarežģīti, tāpēc atbildība būs vēl lielāka."

Kovaļčuks SKA pievienojās 2013.gadā, pametot NHL klubu Ņūdžersijas "Devils", kurai joprojām pieder tiesības uz šo spēlētāju pasaules labākajā hokeja līgā. Zīmīgi, ka iepriekš tika ziņots, ka Kovaļčuks pats vēlas atgriezties NHL, taču "Devils" viņu nevēlējās, kā arī nespēja atrast pienācīgu variantu maiņas darījumam, turklāt negrasījās uzbrucēju atdot citai komandai "pa lēto".

Kovaļčuks 2001.gadā kļuva par NHL jauno spēlētāju drafta izvēles pirmo numuru, nokļūstot Atlantas "Thrashers" komandā. Tajā viņš pavadīja astoņas sezonas, bet 2010.gadā noslēdza 17 gadu līgumu ar "Devils", kas gan tika atzīts par prettiesisku, kā rezultātā abas puses vienojās par 15 gadu sadarbību. Tomēr 2013.gadā viņš negaidīti pameta NHL un devās uz dzimteni.

Kopumā NHL uzbrucējs aizvadījis 848 spēles, kurās viņa kontā 428 vārti un 415 rezultatīvas piespēles.

SKA rindās KHL Kovaļčuks ir aizvadījis 299 spēles, to laikā gūdams 124 vārtus un izdarīdams 173 piespēles. Sanktpēterburgas kluba sastāvā uzbrucējs 2015. un 2017.gadā kļuva par Gagarina kausa čempionu.

Krievijas izlases rindās uzbrucējs kļuvis par 2008. un 2009.gada pasaules čempionu, bet vēl viņa kontā ir divas bronzas un viena sudraba medaļa. Tāpat Kovaļčuks var lepoties ar 2002.gada olimpisko spēļu bronzas godalgu.

Tikmēr viens no iepriekšējo četru sezonu Magņitagorskas "Metallurg" līderiem Zaripovs, kurš ir vienīgais četrkārtējais Gagarina kausa ieguvējs KHL vēsturē, atgriezies Kazaņas "Ak Bars" rindās.

Savulaik Kazaņā Zaripovs nospēlēja 12 sezonas, 2009. un 2010.gadā izcīnot Gagarina kausu, bet 2013.gadā pārcēlās uz Magņitogorsku, kur kopā ar Sergeju Mozjakinu un pēdējās sezonās arī Janu Kovāržu bija vadošā līgas uzbrucēju maiņa. "Metallurg" rindās Zaripovs pie Gagarina kausa tika arī 2014. un 2016.gadā.

KHL regulārajā čempionātā šis 36 gadus vecais uzbrucējs ir aizvadījis 476 spēles, kurās guvis 199 vārtus un atdevis 252 rezultatīvas piespēles, bet "play-off" izcīņā viņš 127 spēlēs izcēlies ar 55 precīziem metieniem un 59 reizes asistējis partneriem.

Tāpat nozīmīgu sastāva papildinājumu veikusi ambiciozā Maskavas CSKA, kas savām rindām piesaistījusi trīs krievu hokejistus, kuri iepriekš spēlēja NHL.

CSKA vienojusies par sadarbību ar aizsargu Ņikitu Ņesterovu, kā arī uzbrucējiem Mihailu Grigorenko un Romānu Ļubimovu.

Šobrīd 24 gadus vecais Ņesterovs NHL nospēlēja trīs sezonas, pērn no Tampabejas "Lightning" nokļūstot Monreālas "Canadiens" rindās. NHL viņš 132 spēlēs guvis deviņus vārtus un atdevis 24 rezultatīvas piespēles.

Savukārt 23 gadus vecais Grigorenko, kurš savulaik tika uzskatīts par lielu talantu, taču NHL to īsti nespēja realizēt, iepriekšējās divas sezonas aizvadīja Kolorādo "Avalanche" sastāvā. Viņu 2012.gada NHL drafta pirmajā kārtā ar 12.numuru izvēlējās Bufalo "Sabres", kas pēc tam ar 14.numuru paņēma latvieti Zemgu Girgensonu.

Grigorenko NHL ir aizvadījis 217 spēles, kurās guvis 22 vārtus un atdevis 42 rezultatīvas piespēles.

Tikmēr Ļubimovs CSKA rindās atgriežas pēc vienas nospēlētas sezonas Filadelfijas "Flyers" komandā, kur 47 spēlēs guva četrus vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Visi trīs minētie hokejisti CSKA komandai pievienojušies ar cerību tikt uz olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, tiesa, trijotnei noslēdzot līgumus ar Maskavas klubu uz trim gadiem.