Dāvis Bertāns vairs neslēpj dusmas uz Valdi Valteru un Mārtiņu Lauvu
foto: AP/Scanpix/LETA
Dāvja Bertāna paziņojums par spēlēšanu Latvijas izlasē šovasar vēl vairāk palielināja izlases jau tā vērā ņemamo spēku, bet šobrīd sportistam sāp sirds par divu basketbola pārzinātāju komentāriem.
Basketbols

Dāvis Bertāns vairs neslēpj dusmas uz Valdi Valteru un Mārtiņu Lauvu

Kasjauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase jau pēc 10 dienām uzsāks treniņus, lai gatavotos Eiropas čempionātam basketbolā, kurš no 31. augusta līdz 17. septembrim norisināsies Stambulā (Turcijā), Helsinkos (Somijā), Telavivā (Izraēlā) un Kļuža-Napokā (Rumānijā). Šogad Latvijas valstsvienībā tiek pulcēts, visticamāk, visu laiku spēcīgākais sastāvs, tomēr atšķirībā no 2009. gada meistarsacīksēm, kad arī bija lielas cerības zīmīgi un bija "Tagad vai nekad" saukļi, šogad nekā tāda nav, bet ir citādas kaislības sociālajos tīklos. Arī viens no potenciālajiem izlases līderiem Dāvis Bertāns vairs nevēlas klusēt.

Dāvis Bertāns vairs neslēpj dusmas uz Valdi Valter...

Pirms dažām dienām izskanēja runas par šovasar NBA draftētā Anžeja Pasečņika iespējamo nepiedalīšanos Eiropas čempionāta finālturnīrā. Neskatoties uz to, ka nekādu oficiālu paziņojumu nebija, basketbola funkcionārs Mārtiņš Lauva apgalvoja, ka centra spēlētāja valstsvienībā šogad nebūs, lai gan vēlāk gan Pasečņiks, gan viņa pārstāvis basketbola aģents Artūrs Kalnītis medijiem pavēstīja, ka lēmums nav pieņemts, jo nav izrunāti nākotnes plāni ar Anžeja abām komandām: ne Filadelfijas "76ers", kuriem nu pieder tiesības uz talantīgo basketbolistu un kuru sastāvā pēc iespējas ātrāk viņš vēlas spēlēt, ne arī ar klubu, kura rindās slaidais sportists spēlēs nākamsezon - Grankanārijas "Herbalife".

Tāpat Lauva savā tvitera kontā paziņoja, ka izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis jau paguvis izlases kontekstā atteikties no ilggadējo valstsvienības spēlētāju Rolanda Freimaņa un Kaspara Bērziņa pakalpojumiem, kas Pasečņika nespēlēšanas gadījumā, varētu būt ļoti pāragrs solis.

Tāpat vēlāk tiek minēts arī fakts, ka divu ierasto Bagatska asistentu Artūra Štālberga un Roberta Štelmahera palīdzība šogad nebūšot iespējama, jo viņu ikdienas darba devēji nevēlas, lai treneri tik ilgi būtu prom no saviem klubiem. Papildus visam, basketbola aģents Mārtiņš Lauva ir viens no tiem, kurš pamanījis šķietamu nejaušību/sakritību/mērķtiecīgu rīcību, ka Bagatskis īpaši iecienījis izlases sastāva komplektācijā aģenta Kalnīša pārstāvētos spēlētājus. Abpusējs izdevīgums/ aģenta šantāža vai nejauša sakritība - tas lai paliek uz katra iesaistītā sirdsapziņas, bet Latvijas valstsvienību bez brāļiem Bertāniem, Jāņa Strēlnieka, Kristapa Janičenoka, Anžeja Pasečņika, Aigara Šķēles, Rolanda Freimaņa un citiem diez vai pat gribētos iedomāties. Aģenta interese, lai viņa spēlētājiem ir būtiskas vai mazāk būtiskas lomas izlasē, ir likumsakarīga, jo tas noteikti palīdz atrast labākas darbavietas saviem spēlētājiem, kas savukārt nozīmē papildus peļņu.

Cits cilvēks, kurš sociālajos tīklos aktīvi komentēja dažas dīvainības ar Latvijas vīriešu basketbola izlasi, ir neviens cits kā viens no mūsu valsts visu laiku izcilākajiem basketbolistiem un kādreizējais valstsvienības galvenais treneris Valdis Valters. Basketbola ģenerālis nekautrējas izteikt savu aso viedokli par situāciju ar valstsvienību. Valters kā allaž ir tiešs un visai skarbs par situāciju, piedāvājot pat Kristapam Porziņģim atteikties no dalības kontinenta meistarsacīkstēs.

Vienam no potenciālajiem izlases līderiem Sanantonio "Spurs" uzbrucējam Dāvim Bertānam, kura aģents ir Kalnītis (cerēsim, ka tikai sakritības pēc), mērs ir pilns un viņš vēlas, lai Lauvas un Valtera negatīvie komentāri par valstsvienību beigtos un spēlētāji varētu koncentrēties tam, ko dara vislabāk, proti, spēlē basketbolu. Tieši tāpat, kā viņi to ir darījuši teju visas vasaras jau no bērna kājas, pārstāvot dažādas Latvijas valstsvienības. Bertāns saskata patriotismu arī Kalnīša rīcībā, jo viņam finansiāli izdevīgāk būtu strādāt ar ārzemju spēlētājiem, bet aģents izvēlas ar saviem tautiešiem.

Cerēsim, ka šīs ārpuslaukuma kaislības ir uzskatāmas vienkārši par kaut kādām "aģentu cīņām" un savu interešu lobēšanu, un patiesībā ar Latvijas vīriešu basketbola izlasi nav nemaz tik traki un laukumā Stambulā dosies labākie un valstsvienībai piemērotākie spēlētāji, nevis tie, kuriem ir ietekmīgāks aģents vai kāda subjektīva priekšrocība. Trīs zvaigznes!