foto: Ieva Čīka/LETA
Vai Mairis ir pelnījis prēmiju? Politiķi Brieža uzvaru izmanto savās spēlītēs
Briedis uzvaru izcīnīja pēc tiesnešu lēmuma, jo bokseri aizvadīja pilnus 12 raundus.
Citi sporta veidi
2017. gada 5. aprīlis, 06:20

Vai Mairis ir pelnījis prēmiju? Politiķi Brieža uzvaru izmanto savās spēlītēs

Kasjauns.lv

Latvijas bokseris Mairis Briedis nesen atgriezies mājās no Vācijas kā Pasaules Boksa padomes (WBC) čempions pirmā smagā svara kategorijā. Vācu pretinieks Marko Huks ringā godam pievarēts, taču Latvijā Mairis kļuvis par iemeslu “Twitter” cīniņam starp atsevišķiem sabiedrībā zināmiem viedokļu līderiem. Visa pamatā "Nacionālās Apvienības" ideja piešķirt sportistam naudas prēmiju.

Par čempionu kļuvušajam Mairim Briedim piešķirt prēmiju tika nolemts pirmdien, 3.aprīlī, pēc koalīcijas partiju sanāksmes, apstiprināja Ministru prezidents Māris Kučiinskis (ZZS).

Ar ierosinājumu prēmēt Briedi klajā nāca nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK.

Saistībā ar koalīcijas lēmumu, premjers sacīja, ka izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) tiks nodota visas koalīcijas vēlēšanās, lai jautājums par Brieža panākumiem tiktu virzīts izskatīšanai tuvākajā Nacionālajā sporta padomes sēdē un pēc tam arī prēmijas piešķiršanai.

Sasniegums liels, taču noteikumi prēmiju neparedz

Taču, strikti raugoties no Ministru kabineta noteikumiem, Brieža sasniegums joprojām neatbilst kritērijiem, par kuriem izmaksā prēmijas, jo brīvdienās notikusī cīņa bija profesionālā boksa cīņa, par ko bokseri saņem atlīdzību, nevis pasaules čempionāts. Tas faktiski ir bizness.

Tieši šī iemesla dēļ sociālajā tīklā “Twitter” aizsākušās diskusijas par to, vai piešķirt šo prēmiju būtu pareizi. Viens no pirmajiem konkrētu viedokli pauda bijušais žurnālists, sabiedrisko attiecību speciālists Gints Knoks:

Pirms pāris dienām diskutēt par Briedim domāto prēmiju ņēmās arī Jurģis Liepnieks, Edgars Jaunups, Artuss Kaimiņš un citas sabiedrībā zināmas personas. Viedokļi par to, vai boksa čempionam pienākas pabalsts, atšķiras. Un argumentu netrūkst.

Īpaši aktīvs Brieža iespējamās prēmijas apspriešanā ir polittehnologs Jurģis Liepnieks. Viņš vienas stundas ietvaros par ieceri prēmēt bokseri tvītojis vairākkārt, norādot, ka šobrīd šāda rīcība būtu “lēts populisms”.

“Lai kā es cienītu Briedi, dot viņam tagad kādu prēmiju ir lēts populisms. Valstij ir jāatbalsta amatieru bokss, attiecīgi olimpieši, jaunieši,” apgalvo Liepnieks.

Pavisam drīz diskusijā iesaistās arī jurists Aivars Borovkovs un Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš. Borovkovs norāda, ka minēto summu (līdz 28 000 eiro) būtu bijis labāk iztērēt cīniņa tiešraides nodrošināšanai vietējos TV ekrānos.

Kaimiņš savā atbildē nemin nedz Briedi, nedz viņam domāto prēmiju, tā vietā aizrādot abiem iepriekšējiem par šādas diskusijas uzsākšanu sociālajos tīklos:

Taču Kaimiņš jau 2.aprīlī tviterī pauda atbalstu prēmijas piešķiršanai:

Jurģa Liepnieka aizsāktajai diskusijai pēcāk pievienojas arī jurists, bijušais politiķis Edgars Jaunups. Viņaprāt, būtu jāizdala atsevišķi - īpaši - gadījumi, kuros prēmijas pienāktos arī tad, ja noteikumi to neparedz. Maira Brieža sasniegums esot kāreiz šāds gadījums:

Portāls Kasjauns.lv uzrunāja Maira Brieža menedžmenta pārstāvjus, lai noskaidrotu, kāds ir viņu viedoklis par politiķu iniciatīvu un sabiedrības runām saistībā ar prēmiju. Menedžmenta pārstāvis Raimonds Zeps atteicās sniegt jebkādus komentārus, nodēvējot līdz šim pausto par “tikai un vienīgi runām”.

Briedis atņem čempiona titulu “netīram” bokserim

Jau ziņots, ka Briedis sestdien Dortmundē uzvarēja Vācijas pārstāvi Marko Huku un izcīnīja WBC čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā. Briedis uzvaru izcīnīja pēc tiesnešu lēmuma, jo bokseri aizvadīja pilnus 12 raundus. Latvietim uzvaru pēc punktiem piešķīra visi trīs tiesneši - 116:111, 117:110 un 118:109.

Līdz šim vēl nevienam Latvijas sportistam profesionālajā boksā nebija izdevies kļūt par pasaules čempionu. Pēc šīs cīņas Briedis savā īpašumā ieguvis arī Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) čempiona jostu, kas sākotnēji piederēja Hukam.