Vai 11. reize būs veiksmīga?
Hokejs
2009. gada 6. maijs, 14:50

Vai 11. reize būs veiksmīga?

Jauns.lv

Desmit spēlēs viens neizšķirts un deviņi zaudējumi. Tāda ir mūsu statistika pret Kanādas valstsvienību. Vai tas nozīmē, ka hokejisti jau tagad var pasūtīt biļetes mājup?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Čempionāts skaitļos

Šis čempionāts Latvijas izlasei ir bijis neredzēti veiksmīgs. Ceturto reizi ir izdevies iekļūt pasaules astoņu labāko komandu skaitā. Pat zaudējot ceturtdaļfinālā, ir reālas iespējas atkārtot visu laiku veiksmīgāko sasniegumu – septīto vietu. Esam pirmo reizi pārspējuši neērtos pretiniekus – Šveici un Zviedriju. Pēc četriem neveiksmīgiem čempionātiem (9., 10., 13., 11. vieta) – atkal ceturtdaļfināls. Pirmo reizi pasaules čempionātā izcīnītas četras uzvaras pēc kārtas. Edgars Masaļskis ir starp labākajiem vārtsargiem; ja skata metienu skaitu uz viņa vārtiem – varbūt pat labākais. Izlases otrā maiņa (Vasiļjeva virknējums) ir starp rezultatīvākajām čempionātā gūto punktu ziņā, un tās kreisās malas uzbrucējs Mārtiņš Cipulis ir viens no labākajiem vārtu guvējiem (pašlaik sestā vieta). Skaitļi ir ļoti iepriecinoši, atliek tikai vēl paveikt pāris nebijušus sasniegumus – pirmo reizi uzvarēt Kanādu un pirmo reizi iekļūt ceturtdaļfinālā.

Iespējas

Būtu naivi tagad domāt, ka Latvijas hokeja izlase izies ceturtdienas pēcpusdienā laukumā un skaistā atklātā hokejā pārspēs pagājušā gada pasaules vicečempionus un šā čempionāta galvenos favorītus. Kanādas valstsvienība sastāv no augsta līmeņa NHL (izņemot Džoelu Kviatkovski no Čerepovecas Severstal) hokejistiem. Apskatot abu komandu iepriekšējo maču rezultātus un statistiku, var secināt, ka iespējas uzvarēt būs atkarīgas no mūsu spēles disciplīnas. Ja nebūs noraidījumu (spēle vairākumā ir Kanādas valstsvienības galvenais trumpis) un tiks ievēroti treneru norādījumi, iespējas uz pozitīvu iznākumu ir. Kanāda līdz šim latviešiem ir ļāvusi izdarīt diezgan daudz metienu uz saviem vārtiem, bet problēma ir bijusi realizācija un spēle aizsardzībā. Pašaizliedzīga cīņa 60 minūšu garumā, Edgara Masaļska labākais karjeras mačs, liela deva veiksmes – tas viss kopā var sagādāt šā gadu tūkstoša lielāko sensāciju hokeja laukumā.

Savainojumi, noraidījumi

Latvijas valstsvienība mačā ar Kanādu varētu būt savā labākajā sastāvā. Vienīgi zem jautājuma zīmes ir Aigars Cipruss, kuram ir rokas trauma. Cirkšņa mikrotraumas ir Mārtiņam Karsumam, kurš nespēlēja trešajā periodā pret Krieviju, un vārtsargam Edgaram Masaļskim, taču šie abi spēlētāji ceturtdien būs gatavi doties laukumā. Kanādas izlasei nāksies iztikt bez Toronto Maple Leafes aizsarga Iana Vaita, kurš devies mājup kakla savainojuma dēļ.

Komentāri par gaidāmo spēli

Stīvens Stamkoss:

“Izlasē visi runā tikai par finālu pret Krieviju, jo tā būs iespējas atriebties par pagājušo gadu, bet es pats nešķiroju pretiniekus, cīnos pret visiem ar vienu mērķi, lai iegūtu zelta medaļas!”

Denijs Hītlijs:

“Daži ir atbraukuši, lai revanšētos Krievijai, bet es neesmu starp tiem, es cīnos par vienu mērķi – zelta medaļu, bet ceturtdaļfinālā vāju komandu vairs nav.”

Harijs Vītoliņš:

“Mūsu spēles trumpis būs disciplīna, nedrīkstam “noraidīties”, maksimums trīs reizes, jo kanādieši realizē pusi no vairākuma, bet vispār nepalikt mazākumā mums diez vai izdosies.

Bet Miķelim Rēdliham, Guntim Džeriņam būs jācenšas noturēt ripu sekundes divdesmit kanādiešu zonā un varbūt izprovocēt uz noraidījumiem.”

Herberts Vasiļjevs: “Pret Kanādu jāgatavojas kā čempionāta pēdējām 60 minūtēm, jācīnās no sākuma līdz beigām, lai pēc tam neviens nevarētu pārmest.”

Cerība

Mums atliek cerēt tikai uz vienu, lai neapstādināmās Kanādas izlases rindās iezogas pašpārliecinātība un viņu ceļš pretī zelta medaļām beidzas jau ceturtdaļfinālā pret Latviju.  

Kristaps Saulītis/Foto:apf

Resursi: IIHF, Diena