Kuri leģionāri spēlēs Rīgas “Dinamo”?
Hokejs
2009. gada 28. maijs, 04:47

Kuri leģionāri spēlēs Rīgas “Dinamo”?

Jauns.lv

Portāla kasjauns.lv rīcībā ir nonākusi neoficiāla informācija, par kuriem leģionāriem interesi izrāda Rīgas “Dinamo” klubs. Sākotnēji tie bija seši spēlētāji, taču tagad to skaits ir sarucis līdz četriem.

Līdz KHL otrajai sezonai ir vēl laiks, taču spēlētāju komplektācijai drīz vajadzētu būt pabeigtai. Lielākā daļa KHL klubu veic dažādas aktivitātes spēlētāju tirgū, vismaz mediji par to ziņo, bet par rīdziniekiem var dzirdēt tikai to, ka kāds pamet klubu vai drīzumā varētu parakstīt līgumu ar citu komandu. Protams, ir viens izņēmums – Edgars Masaļskis, kurš par 99,9% jau ir “Dinamo” spēlētājs. Pēc Latvijas izlases veiksmīgā snieguma pasaules čempionātā varētu domāt, ka mūsu pašu hokejisti tagad ir gatavi uz saviem pleciem iznest līderu lomas, taču diez vai tā būs. Ir vajadzīgi arī prasmīgi leģionāri, kuri spēlēs “pirmās vijoles”, taču pagaidām par viņiem oficiālu paziņojumu no kluba nav.  

Nacionālais ziņu portāls kasjauns.lv jūs iepazīstina ar leģionāriem, kuri ieinteresējuši “Dinamo” kluba vadību. Spēlētāju vārds šajā sarakstā nenozīmē, ka rīdzinieki jau ir gatavi ar viņiem uzreiz parakstīt līgumu, bet gan to, ka kluba vadība ir vēlējusies šos spēlētājus redzēt savā treniņnometnē.

Martins Karija

Slavenās NHL zvaigznes Pola Karijas jaunākais brālis. 27 gadus vecs japāņu izcelsmes kanādiešu hokejists, kura augums ir tikai 1,75 m, bet svars 81 kg. Pozīcija laukumā – kreisās malas uzbrucējs. Pēc spēlēšanas NCAA hokejists aizvadījis trīs sezonas ir AHL ar mainīgām sekmēm, gadu spēlējis Somijā – Espo “Blues” vienībā, pēdējo sezonu – Šveices augstākajā līgā “Langnau” vienības sastāvā, kur 50 spēlēs guva 15 vārtus un izdarīja 43 rezultatīvas piespēles. Vērojot hokejista statistiku, var secināt, ka vārtu gūšana nav Martina trumpis, viņš ir “piespēlētājs”.

 Par to, vai šis potenciālais pirkums būtu lietderīgs, grūti spriest, bet var vilkt paralēles ar pagājušo gadu, kad tika atrasts NHL superzvaigznes brālis (Marsels Hosa), iespējams, lai attīstītu hokeja mārketingu. Tomēr Hosu un Kariju salīdzināt nebūtu objektīvi, jo Marsels pats ir daļu savas karjeras aizvadījis NHL, bet Martins ir tikai aizvadījis dažas pārbaudes spēles Sentluisas „Blues” rindās. Netikšanu NHL var izskaidrot arī ar viņa auguma parametriem, bet par hokejista spēles līmeni ir grūti spriest.

Vēl viens no iemesliem, kāpēc Martins Karija ir nonācis “Dinamo” redzeslokā, varētu būt mūsu kluba sadarbība ar Espo “Blues”. Pagājušajā sezonā rīdzinieki divas mājas spēles aizvadīja tieši šajā Somijas pilsētā, kas savukārt liecina par abu klubu sakariem. Iespējams, tieši “Blues” vadība ir aizlikusi kādu vārdu par Kariju.

Lai nu kā, uz šo spēlētāju būtu interesanti paskatīties – ne tikai radniecisko saišu, bet arī spēles stila dēļ.

Džefs Tafī

Divdesmit astoņus gadus veco centra uzbrucēju no ASV Sentluisas “Blues” 2000. gada draftā izvēlējās ar kopējo 30. numuru. Viņa augums 192 cm, svars 97 kg. Džefs ir spēcīgs centra uzbrucējs, kurš savas profesionālās karjeras (pēc koledžas beigšanas) laikā spēlējis tikai NHL un AHL. Nacionālajā hokeja līgā bijis Fīniksas “Coyotes”, Ņujorkas “Rangers” un Pitsburgas “Penguins” sastāvā. “Pingvīnu” rindās aizvadījis spēles pēdējās divās sezonās, kad klubs abas reizes iekļuvis NHL finālā. Pagājušajā sezonā aizvadījis astoņas spēles NHL, kuru laikā atdevis divas rezultatīvas piespēles, savukārt, spēlējot AHL Vilksbēras/Skrantones “Penguins” sastāvā, Tafī 74 regulārās sezonas spēlēs guvis 25 vārtus un atdevis 50 rezultatīvas piespēles. Izslēgšanas turnīra 12 mačos viņam pieci vārti un sešas piespēles. Spēlētājs pasaules hokeja mekā kopā ir aizvadījis 153 spēles, kas ir labs viņa līmeņa atspoguļojums.

Džefs Tafī pēc statistikas un pieredzes NHL nedaudz atgādina Marku Hartiganu, kurš arī pirms “Dinamo” sezonas bija Nacionālās hokeja līgas superkluba (Detroitas “Red Wings”) sistēmā. Visi rādītāji Tafī ir pat nedaudz labāki. Viņam vairāk spēļu NHL, arī punktu, diezgan līdzīga statistika AHL, bet šis hokejists nopelna mazāk soda minūtes, ir četrus gadus jaunāks un fiziski spēcīgāks.

Rīgas “Dinamo” izrāda interesi par ļoti talantīgu un – galvenais – meistarīgu kanādiešu hokejistu, bet – vai viņš spēs būt komandas līderis? Varbūt.

Lī Svīts

Divdesmit trīs gadus vecs amerikāņu aizsargs. Augums 173 cm, svars 88 kg. Pēc koledžas savu profesionālo karjeru turpinājis AHL Sanantonio “Rampage”, kur 11 spēlēs atdeva vienu rezultatīvu piespēli un nopelnīja astoņas soda minūtes. Nākamajā sezonā hokejists jau spēlēja Somijas čempionātā, kur Turku “TPS” 56 spēlēs guva 15 vārtus un atdeva 18 rezultatīvas piespēles, nopelnot 42 soda minūtes. Pagājušo sezonu aizvadīja Austrijā Zalcburgas “Red Bull”, kopā ar latviešu aizsargu Oskaru Cibuļski izcīnot sudraba medaļas. Savā pēdējā sezonā Svīts 52 spēlēs guva 10 vārtus un izdarīja 26 rezultatīvas piespēles, kā arī nopelnīja 99 soda minūtes.

Oskars Cibuļskis portālam kasjauns.lv apstiprināja, ka Lī Svītam ir iecere spēlēt Rīgas “Dinamo”: “Jā, tiešām par Lī interesi izrāda Rīgas “Dinamo”, un viņš reāli apsver iespēju šeit spēlēt.” Uz jautājumu, kā viņš raksturotu Svītu kā hokejistu, Oskars atbildēja lakoniski: “Labs spēlētājs, ātrs, spēcīgs metiens un agresīvs.”

Lī Svīts “Dinamo” redzeslokā, visticamāk, nonāca kādā no reizēm, kad kluba pārstāvji bija devušies vērot Oskaru Cibuļski. Pamatojoties uz Oskara teikto, šķiet, Svīts varētu būt tāda tipa aizsargs, kāda rīdziniekiem varētu pietrūkt, ja klubu pamet Duvijs Vestkots. Agresīvu aizsargu ar spēcīgu metienu “Dinamo” sastāvā diemžēl nav daudz, bet šis amerikānis varētu būt piemērots arī tāpēc, ka ir jauns un neko lielu vēl nav sasniedzis. Rīgas klubs varētu Lī Svītam būtu kā “tramplīns” veiksmīgam karjeras turpinājumam.

Tomijs Vargs

Divdesmit divus gadus vecs zviedru kreisās malas uzbrucējs, kura augums ir 177 cm, svars 80 kg. Hokejists jau ceturto sezonu aizvadīja Zviedrijas augstākajā līgā, taču nevar apgalvot, ka, kļūstot vecākam, viņa sniegums uzlabotos. Spēlējot vienā no galvenajām talantu kalvēm Zviedrijā – Modo “Hockey Ornskoldsvik”, Vargs 18 gadu vecumā sezonas 40 spēlēs guva 3 vārtus un atdeva 9 rezultatīvas piespēles, bet 22 gadu vecumā – 37 spēlēs 2 vārti un 9 piespēles. Progress nav jūtams.

Neredzot spēlētāju darbībā, par viņu ir grūti spriest, īpaši, ja savas karjeras laikā ir spēlējis tikai vienā klubā. Var diezgan droši apgalvot, ka jaunais zviedru hokejists ir tehnisks un ātrs, bet, vai gatavs būt par vienu no Rīgas “Dinamo” balstiem, – diez vai. Protams, jaunais hokejists gribēs sevi pierādīt, bet varbūt, ja “Dinamo” vēlas attīstīt jaunatnes hokeju, labāk ir pieteikt komandu KHL fārmklubu līgai, nevis cerēt, ka kāds hokejists pēkšņi “atvērsies”.

Ilka Pikarainens*

Divdesmit astoņus gadus vecs somu labās malas uzbrucējs, kuru ar 218. numuru draftējuši Ņūdžersijas “Devils”. Augums 188 cm, svars 91 kg. Karjeras laikā spēlējis AHL un Somijas augstākajā līgā. Amerikas hokeja līgā hokejists spēlējis Albanī “River Rats” sastāvā, kur viņa statistika bija diezgan vidēja, taču daudz — soda minūšu. Pēc trim sezonām ASV spēlētājs atgriezās dzimtenē, kur spēlēja arī pagājušajā sezonā. Helsinku “HIFK” sastāvā Pikarainenam 54 spēlēs 24 vārti un 13 rezultatīvas piespēles, kā arī 149 soda minūtes. Šī somu hokejistam bija labākā sezona viņa karjerā.

Ja klubs vēlas spēcīgu un agresīvu hokejistu, šķiet, Pikarainens šādam ampluā derētu, bet komandas uzbrukuma balsts, visticamāk, no viņa nesanāks. Varbūt spēlētājs pagājušajā sezonā ir sajutis “vārtu gūšanas garšu”, bet tikpat labi var izrādīties, ka spēlētājs aizvadīja savu labāko sezonu.

Radeks Smolenaks**

Divdesmit divus gadus vecs čehu kreisās malas uzbrucējs, kuru 2005. gada NHL draftā Tampabejas “Lightning” izvēlējās ar kopējo 73. numuru. Viņa augums 188 cm, svars 82 kg. Hokejists NHL aizvadījis sešas spēles, visas pagājušajā sezonā, kuru laikā izdarījis vienu rezultatīvu piespēli, savukārt AHL Norfolkas “Admirals” sastāvā Smolenakam 71 spēlē 24 vārti un 25 piespēles, kā arī 165 soda minūtes. Jaunais čehu hokejists visu savu karjeru ir aizvadījis Ziemeļamerikā OHL, ECHL, AHL un NHL. Tur sasniegt īpašus panākumus viņam neizdevās, tāpēc vēlme doties uz Eiropu ir saprotama.

Par Smolenaku, visticamāk, Rīgas “Dinamo” ir uzzinājuši ar Mārtiņu Karsuma starpniecību, kuram talantīgais čehu hokejists bija komandas biedrs.

Radeks Smolaneks varētu būt no tiem jaunajiem hokejistiem, kuri censtos sevi pierādīt Eiropā, lai kādreiz atkal atgrieztos NHL vai turpinātu spēlēt “vecā kontinenta” labākajās līgās. Čehu spēlētājs savā spēles stilā ir amerikāniska Eiropas hokeja paraugs, kas varētu labi izskatīties “Dinamo” sastāvā.

Līderis Smolaneks diez vai uzreiz spētu kļūt, bet ar labiem partneriem pirmajā maiņā viņš varētu būt gana lietderīgs. Ja vēl izdotos parakstīt līgumu uz ilgāku laika posmu, klubs varētu būt ieguvējs.

* Hokejista vārds bija pirmajā “Dinamo” interešu sarakstā, bet vēlāk no tā pazuda.

** Hokejista vārds bija pirmajā “Dinamo” interešu sarakstā, bet, pēc neoficiālas informācijas, jau ir parakstījis līgumu ar Ņižņekamskas “Ņeftehimik”.

Kristaps Saulītis/ Foto: Hockeysport