Iļumžinovs: par citplanētiešiem un šahu Latvijas skolās
Citi sporta veidi

Iļumžinovs: par citplanētiešiem un šahu Latvijas skolās

Jauns.lv

Starptautiskās šaha federācijas prezidents Kirsans Iļumžinovs savas Latvijas vizītes laikā bija ieradies arī kasjauns.lv redakcijā un ekskluzīvā intervijā pastāstīja gan par tikšanos ar ārpuszemes civilizācijas pārstāvjiem, gan šahu Latvijas skolās.

Iļumžinovs: par citplanētiešiem un šahu Latvijas s...
Starptautiskās šaha federācijas prezidents Kirsans Iļumžinovs vēlas, lai šahs kļūtu par olimpisko sporta veidu.
Starptautiskās šaha federācijas prezidents Kirsans Iļumžinovs vēlas, lai šahs kļūtu par olimpisko sporta veidu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Rīgā bija ieradies ekstravagantais Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) prezidents, Krievijas Federācijas Kalmikijas Republikas eksprezidents Kirsans Iļumžinovs, kurš, kā jau tas pienākas, nav tikai pārņemts ar grandiozām idejām par šaha attīstību, bet arī izcēlies ar saviem sensacionāliem paziņojumiem par tikšanos ar citplanētiešiem dzeltenos skafandros, vēlmi par miljonu nopirkt Ļeņina mūmiju ar visu mauzoleju, Kalmikiju izdabūt ārā no Krievijas Federācijas sastāva un tamlīdzīgi.

Par šo interviju sola paziņot ārpuszemes civilizācijai

Arī sarunā ar kasjauns.lv Iļumžinovs nenoliedza, ka ir ticies ar ārpuszemes civilizācijas pārstāvjiem. Mēs tam varam ticēt vai ne, bet sarunas biedra atvērtība un pat naivais atklātums liedz smīkņāt par Iļumžinova saprāta spējām. Tikai cilvēks, kurš uz sarunu ar FIDE vadītāju ieradies jau ar iepriekš nostabilizējušos simtprocentīgu pārliecību, ka viņš ir traks, var ignorēt viņa teikto.

Lai arī es nespēju savā prātā pieņemt, ka mūsdienās cilvēks ar skaidru saprātu regulāri kontaktējas ar citplanētiešiem un viesojas uz lidojošiem šķīvīšiem, man nākas Iļumžinovam noticēt, ka viņš noteikti tad, kad pie viņa nākamreiz ieradīsies citplanētieši un jautās, ko viņš piedzīvojis, viņš noteikti viņiem pastāstīs, ka bijis kasjauns.lv redakcijā, runājis ar žurnālistu sarkanā kreklā, kurš sarunu piefiksējis ar pildspalvu melnā blociņā.

Šahs Latvijas skolās

Bet sarunu kasjauns.lv sāka par daudz piezemētākām lietām, lietām, kas atrodas tuvāk Zemes plaknei, – par šahu.

FIDE prezidents Iļumžinovs 5. decembrī Rīgā atklāja Mihaila Tāla klubu Vecrīgā, mūsu labākajiem šahistiem pasniedza atzinības rakstus, tikās ar Latvijas valdības, Saeimas un Rīgas domes amatpersonām.

Iļumžinovs kasjauns.lv pastāstīja, ka Mihaila Tāla Šaha klubam nodos ievērojamā rīdzinieka, pasaules šaha čempiona Mihaila Tāla (1936–1992) personiskās lietas, kuras atrodas viņa īpašumā. Tāpat viņš parakstīja četrpusēju memorandu ar Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu, Latvijas Šaha federācijas prezidentu Pēteri Šmidri, kā arī Kultūras ministriju par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā. Tas nozīmē, ka Latvijas skolās tiks piedāvāts jauns fakultatīvs priekšmets – šahs.

Iļumžinovs cer panākt, ka šaha cienītāju skaits uz zemeslodes palielinātos no 600 miljoniem līdz vienam miljardam.
Iļumžinovs cer panākt, ka šaha cienītāju skaits uz zemeslodes palielinātos no 600 miljoniem līdz vienam miljardam.

Kirsans Iļumžinovs atkārtoti viesojas Rīgā

Grandiozā Šaha pils Rīgā būs!

Tāpat nav atmesta grandiozā ideja, kuru pirms vairāk nekā četriem gadiem Iļumžinovs izteica sava iepriekšējā Rīgas apmeklējuma laikā. Toreiz viņš uzstāja, ka Rīgā jāceļ milzīgs šaha komplekss augstceltnē, kas atgādinātu kādu šaha figūru. Šajā ēkā būtu gan šaha klubi un muzejs, gan zāles sacensībām un viesnīca sportistiem, gan šaha skola un citas ar šahu saistītas lietas. Šo ēku būvētu FIDE par saviem līdzekļiem (kopumā federācija šādu centru izveidei atvēlētu miljardu ASV dolāru 150 pasaules valstīs), bet no Rīgas būtu vajadzīga zeme, uz kuras to celt. Pirms četriem gadiem rīdzinieki ar skepsi raudzījās uz Iļumžinova ideju un to dēvēja par rožainiem sapņiem jeb „Rīgas vasjukiem”.

Tomēr ideja nav atmesta, vēl jo vairāk - tā attīstās. Turklāt vairāku valstu galvaspilsētās jau norit vai tūlīt sāksies šādu centru būve. Erevāna, Ulanbatora, Baku, Londona, Ņujorka, Peru, Tatarstāna – tās ir tikai dažas vietas, kurās jau norit šādu lielu šaha centru celtniecība.

Iļumžinovs sacīja: kopš 2007. gada, kad ar Rīgas vadību tika panākta vienošanās, ka šis projekts tiks virzīts, Latvijas galvaspilsētā ir mainījusies vara un ideja ir piebremzējusies. Tomēr nekas nav apstājies, Iļumžinovs ticies gan ar Rīgas domes, gan Latvijas Arhitektu savienības pārstāvjiem, kuri joprojām ir ieinteresēti šādā būvē.

Jau tika spriests par to, kur tāds centrs varētu atrasties. Visdrīzāk, tam vieta varētu būt Pārdaugavā - pie studentu pilsētiņas Ķīpsalā - vai jaunās Nacionālās bibliotēkas rajonā.

Taisnība par citplanētiešiem

Protams, ka Iļumžinova un kasjauns.lv sarunas laikā neiztika arī bez citplanētiešu pieminēšanas. Tas bija otrs galvenais temats uzreiz pēc šaha. Sarunbiedrs naivā atklātībā teica, ka viņš nekad nemelojot un tāpēc daudziem viņš nepatīkot. Iļumžinovam vecmāmiņa jau bērnībā iemācījusi vienmēr teikt taisnību, stāstīt tikai par to, ko viņš redzējis. Un, ja viņš tik tiešām ir redzējis un ticies ar citplatnētiešiem, tad viņš nesaprot, kādēļ par to nedrīkst runāt.

Iļumžinovs atklāj, ka ir ticies arī citiem valstu vadītājiem, kas viņam privātā sarunā atzinuši, ka arī ir redzējuši vai kontaktējušies ar citplanētiešiem, bet viņi publiski to nav atklājuši. Jo -  ja to izdarīs, tad viņu uzskatīs par idiotu un liks viņam atkāpties no valsts vadītāja amata. Iļumžinovs teic: jo augstāk cilvēks ir uzkāpis pa politiskās karjeras kāpnēm, jo negodīgāks un bailīgāks viņš ir. Tomēr viņš nav karjeras politiķis un tāpēc vienmēr saka visu, kā ir.

Arī pasaules septītais čempions šahā Vasiljs Smislovs (1921–2010) pēc Iļumžinova atklātības ir atklājis, ka pats reiz ir ticies ar citplanētiešiem. Pirms gadiem desmit šaha čempionāta laikā Smislovs Iļumžinovam prasīja, vai viņš tik tiešām ir kontaktējies ar ārpuszemes civilizāciju. Kad Smislovs izdzirdēja apstiprinošu atbildi, arī viņš sadūšojās publiski atzīties, ka ir redzējis citplanētiešus, saka Iļumžinovs.

Līdz ar šaha popularitātes pieaugumu attīstās arī valsts intelektuālais potenciāls un samazinās agresivitāte, teic FIDE prezidents.
Līdz ar šaha popularitātes pieaugumu attīstās arī valsts intelektuālais potenciāls un samazinās agresivitāte, teic FIDE prezidents.

„Neesmu karjeras politiķis!”

Iļumžinovs atklāj, ka viņš kā cilvēks, kurš nav karjeras politiķis, daudziem bijis neērts. Viens no tiem, kuru viņš ne pa jokam saniknojis, ir Krievijas pirmais prezidents Boriss Jeļcins.

1993. gadā, kad Krievijā iestājās konstitucionālā krīze un Jeļcins sūtīja tankus ieņemt Krievijas parlamenta ēku, Iļumžinovs gāja zem lodēm, lai no Maskavas „Baltā nama” izvestu bērnus un sievietes. Ar šo savu darbību Iļumžinovs jau iemantoja Krievijas prezidenta nepatiku – ko viņš lienot valsts apvērsuma laikā zem lodēm pie Jeļcina ienaidniekiem?

Otrā reize bija dažus gadus vēlāk, kad toreizējais Kalmikijas prezidents pilnā nopietnībā teica, ka pienācis laiks Kalmikijas Republikai izstāties no Krievijas Federācijas sastāva un kļūt par neatkarīgu valsti. Kalmikija to var atļauties, jo ir bagāts reģions ar naftas un dabasgāzes ieguves vietām.

Iļumžinovs par šo vairāk nekā desmit gadus seno ideju kasjauns.lv saka: „Ja mēs (Kalmikijas Republika) Krievijas federālajā budžetā ieskaitām 500 miljonus un man pēc tam jābrauc uz Maskavu lūgties dabūt atpakaļ tikai vienu miljonu, tad kāpēc šāds budžets un federācija ir nepieciešama?”

Ārzemju presē pretrunīgi atspoguļotais FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs personīgā sarunā atklājas kā vienkāršs un patīkams cilvēks ar konstruktīvām idejām.
Ārzemju presē pretrunīgi atspoguļotais FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs personīgā sarunā atklājas kā vienkāršs un patīkams cilvēks ar konstruktīvām idejām.

Nesaprastais kalmiku budists

Par pēdējā laika visskandalozāko šaha maču šovasar, kad pie viena šaha dēļa pilsoņu kara un revolūcijas apņemtajā Lībijas galvaspilsētā Tripolē sēdās Iļumžins ar diktatoru Muamaru Kadafi, Iļumžins saka:

„Par Kadafi jau rakstīja visi, bet kad es spēlēju kopā ar Romas pāvestu Jāni Pāvilu II, nerakstīja neviens. Tas taču nebija skandāls! Pie Kadafi es aizbraucu pierādīt, ka arī viņš ir domājošs cilvēks, ka viņš spēlē šahu, ka ar viņu var sarunāt. Visai pasaulei centos parādīt, ka Kadafi ir normāls cilvēks, kurš nevēlas asinsizliešanu. Nu man ir skumji par to, kas notiek Lībijā.”

Caurmēra latvietim Iļumžinova idejas, darbības un plāni, iespējams, varbūt ir nesaprotamas un nepieņemas. Kā var vienlaikus savā dzimtenē būvēt pareizticīgo dievnamu un kontaktēties ar citplanētiešiem? Kā var spēlēt šahu ar Romas pāvestu un Ļeņinu saukt par savas tautas brāli? Kā var Kadafi dēvēt par normālu cilvēku un, riskējot ar dzīvību, glābt mātes un bērnus?

Iespējams, atbilde ir tāda, ka kalmiks Kirsans audzis citā kultūrā ar citādāku dzīves uztveri – viņa būtība ir sakņota budisma kultūrā, jo Kalmikija ir Krievijas budistu garīgais centrs. Te vietā jautājums – vai caurmēra latvietim ir izprotams budisms?

Tajā pašā laikā miljardieris Iļumžinovs ir arī pasaules pilsonis, jo par tādu sevi nav grēks godāt cilvēkam, kurš jau ir apceļojis 108 pasaules valstis.


Elmārs Barkāns/Foto: Dmitrijs Kijonoks