Basketbols
2012. gada 26. maijs, 18:21

Latvijas otrā basketbola izlase pārspēj Ķīnas otro izlasi

Jauns.lv

Latvijas otrā basketbola izlase trešā pārbaudes turnīra Ķīnā pirmajā mačā sestdien ar rezultātu 74:70 (12:17, 20:12, 11:18, 31:23) pieveica Ķīnas otro valstsvienību.

Šajā mačā Latvijai pa 12 punktiem guva Žanis Peiners, Kaspars Vecvagars un Edgars Štelmahers, bet ar desmit punktiem izcēlās Māris Ziediņš.

Kā ziņots, pirmie divi turnīri risinājās Ķīnas pilsētās Šanhajā un Vujangā. Tajos abos latvieši pieveica Nīderlandes otro izlasi, bet piekāpās Ķīnas un ASV komandām.

"No servisa un dzīves stila eiropeiskās piekrastes esam nokļuvuši Ķīnas vidienē, kur izjūtams tradicionālās Ķīnas kolorīts - kņada, drūzma. Rīkotāji Vandžou raksturoja kā "nelielu pilsētiņu" ar 1,7 miljoniem iedzīvotāju. Pirmajās dienās sajūta, ka viņi visi vienlaikus atrodas pilsētas ielās," portālā "basket.lv" citēts valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis. "Piektdien ceļojām gandrīz 12 stundas. Uz Šanhajas lidostu, tad divarpus stundu lidojums un vēl četras stundas autobusā. Toties zālē nogurumu palīdzēja izkliedēt pilnās tribīnes - gandrīz 6000 skatītāju. Šodien viņi, protams, nebija mūsu pusē, bet tādos apstākļos mobilizēties allaž ir vieglāk, nekā klusumā."

"Ķīnas komandas trenera rīcībā šajā turnīrā ir 17 spēlētāji, viņam ir iespēja variēt sastāvu, turklāt katrā mačā mājinieki aktīvi maina spēlētājus, cenšoties pamatspēkus saglabāt svaigus līdz izšķirošajām minūtēm," stāsta Bagatskis. "Šodien rīkojāmies līdzīgi. Tikai Kristers Zeidaks nospēlēja 20 minūtes. Varbūt kādam bija grūti akceptēt biežās maiņas, taču galotnē apstiprinājās, ka taktika bijusi pareiza. Visi, kas gāja uz maiņu, pastiprināja spēli."

"Spēles sākumā izpaudās neliels ķīniešu pārsvars, tomēr izdevās apstādināt viņu ātros uzbrukumus un izlīdzināt spēli. Netikām galā tikai ar tiesāšanas īpatnībām - mājinieki meta 37 sodus, mēs tikai 15. Pretiniekiem zaudējam atlētismā, bet neatpaliekam cīņassparā un pacietībā," uzsvēra Latvijas izlases treneris. "Priecē tas, ka labi kustas bumba. Spēlētāji uzticas viens otram, nav skopi uz piespēlēm. Ne vienmēr trāpām no brīvām pozīcijām, bet pie metieniem tiekam. Un maz kļūdāmies."

"Patīkami, ka izturējām spiedienu un tikām līdz līdzvērtīgai galotnei, kurā mums ļoti palīdzēja džokers - Edgars Štelmahers, kurš pēdējā ceturtdaļā iemeta četrus trīspunktniekus no četriem, tai skaitā izšķirošo piecas sekundes pirms beigām, kad rezultāts bija kļuvis 69:70," par spēli stāstīja Bagatskis.

Svētdien Latvijas izlase sacentīsies ar ASV basketbolistiem, bet turneju pirmdien noslēgs ar maču pret Nīderlandes otro izlasi.

Kā ziņots, Latvijas komandas sastāvā turnīriem Šanhajā, Vujangā un Vandžou iekļauti jaunatnes izlašu kandidāti, kā arī gados jauni spēlētāji no Latvijas Basketbola līgas (LBL) klubiem un ASV augstskolām. Visus Latvijas komandas ceļa un dzīvošanas izdevumus sedz Ķīnas Basketbola federācija.

Visos trijos turnīros piedalās Ķīnas, ASV un Nīderlandes komandas. Katrā pilsētā komandas sacenšas apļa turnīrā, aizvadot pa trim spēlēm.

Latvijas otrā izlase pirmo reizi tika izveidota 2001./2002.gada sezonā, bet līdz šim pēdējo reizi tā vienkopus savākta 2009.gadā.

Iepriekš 13 spēlēs Latvijas otrās izlases sastāvā piedalījušies 40 basketbolisti. No viņiem 22 pēc tam valstsvienības sastāvā spēlējuši Eiropas čempionātā.

Latvijas otrās basketbola izlases sastāvs dalībai pārbaudes turnīros Ķīnā: Žanis Peiners, Mārcis Vītols (abi - "Latvijas Universitāte"), Ingus Jakovičs, Toms Leiteris, Pāvels Pastušeņa (visi - "Liepājas Lauvas"), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai, Lietuva), Edgars Štelmahers ("Rīga"/DSN), Oskars Virsis ("Valmiera"), Edvards Bagatskis ("Floridas Gaisa akadēmija", ASV), Oto Ošenieks (Minesotas Universitāte, ASV), Kristers Zeidaks (Misisipi Štata universitāte, ASV), Māris Ziediņš ("Valmiera").

LETA