Lenss Ārmstrongs atzīstas, ka bez dopinga uzvarēt nebūtu iespējams. VIDEO. FOTO
Intervijā Vinfrijai Ārmstrongs atzina faktu, ka lietojis aizliegtos preparātus.
Citi sporta veidi
2013. gada 18. janvāris, 10:11

Lenss Ārmstrongs atzīstas, ka bez dopinga uzvarēt nebūtu iespējams. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Nežēlastībā kritušais bijušais daudzkārtējais velobrauciena ''Tour de France'' uzvarētājs Lenss Ārmstrongs televīzijas intervijā ceturtdien atzinies, ka ir izmantojis vairākas aizliegtas vielas.

ASV sarunu šovā Oprai Vinfrijai Ārmstrongs pastāstīja, ka izmantojis asins pārliešanu, EPO, testosteronu, kortizonu un cilvēka augšanas hormonus visos septiņos uzvarētajos ''Tour de France'' velobraucienos no 1999. līdz 2005. gadam.

''Es pieņēmu savus lēmumus. Tā bija kļūda,'' sacīja Ārmstrongs savā pirmajā publiskajā intervijā kopš viņam tika atņemtas uzvaras prestižajā velobraucienā, bet pats sportists diskvalificēts uz mūžu.

''Tagad es šeit sēžu, lai to apstiprinātu un par to lūdzu piedošanu,'' sacīja Ārmstrongs. ''Notikušo redzu kā vienu lielu krāpšanu, ko esmu atkārtojis daudzas reizes.''

Viņš atzina, ka netic tam, ka laikā, kad pats piedalījies sacensībās, bez aizliegtiem palīglīdzekļiem būtu bijis iespējams uzvarēt nozīmīgākajās riteņbraukšanas sacensībās.

Ārmstrongs sacīja, ka tagad visi apvainojumi nāk pār viņa galvu, taču tas ir tikai sākuma impulss. Viņš arī atklāja, ka tajos gados nav domājis, ka krāpjas, jo nav jutis, ka dara kaut ko neatļautu. ''Briesmīgi,'' viņš atzina.

Ārmstrongs noliedza, ka būtu mudinājis izmantot dopingu savus komandas biedrus kā arī atteicās raksturot itāliešu ārstu Mikēli Ferrari, kas tiek uzskatīts par ''US Postal Service'' riteņbraucēju komandas dopinga programmas veidotāju.

Viņš gan pauda šaubas, ka ASV Antidopinga aģentūras ziņojums par dopinga programmu šajās riteņbraucēju komandā būtu visrūpīgāk izstrādātā programma šāda jomā sporta vēsturē.

Ārmstrongs sacīja, ka to nevar salīdzināt ar valsts atbalstītu dopinga programmu, kāda, piemēram, kādreiz tika izmantota Vācijas Demokrātiskajā republikā.

Bijušais riteņbraucējs apstiprināja, ka vairs nav izmantojis aizliegtus medikamentus pēc tam, kad atgriezās sportā 2009. gadā un bijis tīrs laikā, kad piedalījās ''Tour de France'' 2009. un 2010. gadā, kā arī apgalvoja, ka nav mudinājis ar dopingu saistīties komandas biedriem.

Pagājušajā gadā Starptautiskā riteņbraucēju savienība (UCI) atstāja spēkā ASV antidopinga aģentūras visu Ārmstronga rezultātu atsaukšanu laikā no 1998. gada augusta.

Tajā ietilpst arī 2000. gada Sidnejas olimpisko spēļu bronzas medaļa braucienā ar atsevišķu startu, ko ceturtdien oficiāli atņēma Starptautiskā olimpiskā komiteja.

Kopš ceturtdienas intervijas ieraksta ir sākušās spekulācijas par to vai šajos gadījumos nav iesaistītas citas personas no pasaules riteņbraukšanas jumta organizācijas par līdzdalību un notikušā slēpšanu.

''Es to neizgudroju, taču arī nemēģināju to traucēt un tā ir mana kļūda, kāpēc es par visu lūdzu piedošanu, bet sporta veids spiests maksāt augstu cenu par to visu, ko tagad nožēloju.''

Lenss Ārmstrongs par savu kāri uzvarēt - video:

Lenss Ārmstorngs stāsta kāpēc lietojis dopingu - video:

Lenss Ārmstrongs atklāj dopinga lietošanas detaļas - video:

Lenss Ārmstrongs atklāj kāpēc atzinies tikai tagad - video:

TV sižets par Lensa Ārmstronga atzīšanos - video:

BNS/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA