"Apturēt Portugāles izlasi nebūs vienkārši" - treneris Pahars apņēmīgs pirms šā vakara spēles
"Man kā trenerim šī ir viegla spēle, jo man nevajag papildus noskaņot savus spēlētājus. Man pat vajag viņus nedaudz nomierināt. Visi grib spēlēt, ir augsts adrenalīna līmenis," atklāja Pahars (otrais no kreisās).
Futbols
2016. gada 13. novembris, 14:08

"Apturēt Portugāles izlasi nebūs vienkārši" - treneris Pahars apņēmīgs pirms šā vakara spēles

Jauns.lv

Latvijas futbola izlasei 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē ar Eiropas čempioni Portugāli jāspēlē kompakti kā vienam veselumam, uzskata valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars.

C apakšgrupas mačs Portugāles pilsētas Faru stadionā "Estadio Algarve" sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika, bet tiešraidē to varēs vērot "Latvijas Televīzijas" 7.kanālā (LTV7).

"Apturēt Portugāles izlasi nebūs vienkārši! Mums jāspēlē kompakti kā vienam veselumam. Tas ir vienīgais veids, kā sekmīgi spēlēt pret viņiem. Portugāles izlases rindās talantīgos un individuāli spēcīgos futbolistus ir grūti apturēt, spēlējot viens pret vienu. Mums jāfokusējas komandas kustībām laukumā, jāgatavojas kompaktai spēlei," Latvijas Futbola federācija (LFF) citē Paharu.

Latvijas izlase kvalifikācijas ciklu sākusi neveiksmīgi, jo trīs spēlēs ir izcīnīta viena uzvara 1:0 pār Andoru, bet pēc tam mājās tika zaudēts 0:2 Fēru salām un ar tādu pašu rezultātu arī Ungārijai. Ar trim punktiem trīs spēlēs Latvija ieņem priekšpēdējo vietu apakšgrupā.

"Protams, šī būs svarīga spēle no turnīra tabulas viedokļa. Taču šobrīd nedomājam par rezultātu un tabulu, fokusējamies pašai spēlei. Mūsu komandai un puišiem šis ir liels notikums. Spēlēt pret Eiropas čempioniem allaž ir fantastiski! Es ceru un vēlos, lai mana komanda šajā mačā ne tikai aizsargājas, bet arī spēlē futbolu un veido kombinācijas," skaidroja Pahars.

"Tomēr tā ir riskanta lieta, jo var tikt veidotas brīvās zonas, kuras mājinieku komandas spēlētāji, piemēram, Nani un Krištianu Ronaldu izmantos, un mēs tiksim sodīti par to. Mums ir spēles plāns, strādājam pie tā. Ceru, ka varēsim sekmīgi realizēt to," atzīmēja Latvijas izlases galvenais treneris.

Pirms došanās uz Faru Latvijas izlase aizvadīja treniņnometni Lagušā, kurā pēc Pahara teikta tika daudz paveikts.

"Kopumā noskaņojums ir labs. Visi spēlētāji gaida spēli. Visi grib sevi pārbaudīt visaugstākajā līmenī. Protams, būs grūti, ļoti grūti, jo analizējām pretinieku, un viņam nav vājās puses. Varbūt jebkura liela komanda var kaut ko atrast, taču salīdzināt ar mūsu komandu un mūsu kvalitāti pašlaik ir ļoti grūti. Visās līnijās un visos aspektos Portugāle ir augsta līmeņa komanda. Tas būs vēl interesantāk, jo visi mūsu futbolisti grib sevi pārbaudīt un grib spēlēt pret labākajiem," secināja speciālists.

Tāpat treneris atzīmēja, ka šī viņam būs īpaša spēle.

"Izlases trenera lomā esmu jau trīs gadus, un šajā laikā bija daudz lietas, ko nevaru aizmirst. Kad bijām kopā ar izlases ģenerālmenedžeri Robertu Mežecki apakšgrupu turnīra izlozē, vēl nezinājām, ka spēlēsim pret Eiropas čempioniem. Kā puišiem, tā arī man tagad spēlēt pret čempioniem būs ļoti interesanti un īpaši. Godīgi sakot, pat Eiropas čempionāta finālā gribēju lai uzvar Portugāle. Zinu šīs komandas treneri [Fernandu Santušu]. Esam iepriekš jau ar viņu tikušies, kad viņš strādāja ar Grieķijas izlasi. Man patika viņa darbs, un arī tas, kāda ir komandas spēle. Tas, ko viņi izdarīja šovasar Francijā, bija apbrīnojami!," izcēla Pahars.

Valstsvienības treneris arī uzsvēra, ka jebkurš Portugāles izlases futbolists ir bīstams.

"Protams, viņiem ir Ronaldu, bet tālāk var nosaukt jebkuru citu spēlētāju. Viņi visi ir augsta līmeņa uzbrūkoša plāna spēlētāji. Nebūtu pareizi koncentrēties uz to, kā laukumā izskatīsies tikai Ronaldu. Tur ir daudzi futbolisti, kuri var būt līderi un vinnēt spēles. Man kā trenerim šī ir viegla spēle, jo man nevajag papildus noskaņot savus spēlētājus. Man pat vajag viņus nedaudz nomierināt. Visi grib spēlēt, ir augsts adrenalīna līmenis," atklāja Pahars.

Uz Portugāli Latvijas izlase devusies 23 futbolistu sastāvā. Pirms spēles ar Portugāli Latvijas izlases kandidātu sarakstā atgriezušies uzbrucējs Artjoms Rudņevs un pussargs Roberts Savaļnieks. Savukārt komandā šoreiz nav uzbrucēja Valērija Šabalas, kurš duelī ar Portugāli nepiedalīsies dzelteno kartiņu limita dēļ. Tāpat starp kandidātiem nav iekļauts arī naturalizētais argentīniešu pussargs Kristians Damians Torress.

"Visi mūsu spēlētāji ir veseli. Visi gatavojas. Nav nekādas šaubas, nekādas traumas arī nometnes laikā nebija. Viss ļoti labi, viss kārtībā. Treniņnometne arī parādīja, ka visi ir ļoti labā formā, un mums ir daudz, par ko padomāt. Katrs grib spēlēt rīt. Diemžēl sākumsastāvā varu iekļaut tikai 11 spēlētājus. Gribu visiem dot šādu iespēju, bet laukumā dosies tie, kas, manuprāt, ir labāk gatavi," komentēja Pahars.

Tāpat kā Pahars arī izlases aizsargs Gints Freimanis uzskata, ka neizšķirts pret Portugāli būs pozitīvs rezultāts.

"Spēlēšana pret Krištianu Ronaldu personīgi man būs liels notikums. Viņu esmu redzējis iepriekš tikai televizora ekrānā un esmu priecīgs, ka varēšu ar viņu un pārējiem Portugāles izlases futbolistiem svētdien tikties laukumā," teica Freimanis, kurš svētdien maču sāks starta vienpadsmitniekā.

Šo maču tiesās tiesnešu brigāde no Skotijas ar galveno soģi Bobiju Medenu priekšgalā. Medens pirms diviem gadiem Latvijas mačā pret Turciju parādīja Freimanim divas dzeltenās kartītes, kā dēļ aizsargam bija jāpamet laukums.

"Tas mani tagad neietekmē. Laiks ir gājis uz priekšu, man arī vairs nav 29 gadi, tagad man ir 31. Esmu kļuvis pieredzējis gan laukumā, gan arī galvā. Tāpēc tā nav problēma man," izteicās Freimanis.

Latvijas un Portugāles izlases savā starpā spēkojušās četras reizes, visos mačos uzvaras svinot portugāļiem. 1996.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā portugāļi uzvarēja ar 3:1 un 3:2, bet 2006.gada Pasaules kausa kvalifikācijā viņi svinēja uzvaras ar 2:0 un 3:0. 2004.gadā mačā Rīgā vārtus guva tobrīd 19 gadus veicas Ronaldu.

"Pirms divpadsmit gadiem spēli ar Portugāli skatījos no malas un priecājos. Šodien vēlreiz paskatījos šīs spēles labāko momentu apskatu. Es ļoti gribētu, lai mēs arī svētdien varētu doties laukumā ar tādu pašatdevi, cīņassparu, sportisko nekaunību un niknumu," atzīmēja Freimanis.

Kā piebilda aizsargs, izlases štābs darīja visu, lai futbolistiem nodrošinātu augstvērtīgus apstākļus pirms šīs spēles. "Tālāk viss ir Dieva rokās. Mūsu himna sākas ar vārdiem "Dievs svētī Latviju!", tāpēc es ceru, ka mums būs tās svētības," uzsvēra Freimanis.

"Estadio Algarve" stadions savas durvis vēra 2004.gadā, kad Portugālē norisinājās Eiropas čempionāta finālturnīrs. Šajā stadionā portugāļi septiņās spēlēs guvuši piecas uzvaras un divreiz cīnījušies neizšķirti. Mājinieki septiņās spēlēs šajā stadionā ielaiduši tikai divus vārtus, 2004.gadā pārbaudes spēlē pret Angliju (1:1) un 2013.gadā pārbaudes mačā pret Nīderlandi (1:1). Tāpat šajā stadionā mājas spēles aizvada arī Gibraltāra izlase.

Kvalifikācijas B apakšgrupas kopvērtējumā pēc trim kārtām līdere ar deviņiem punktiem ir Šveice, sešus punktus savākusi Portugāle, pie četriem punktiem tikušas Ungārija un Fēru salas, Latvijai pēc vairākiem nepārliecinošiem mačiem ir trīs punkti, bet trīs neveiksmes cietusi pastarīte Andoras izlase.

Pēc spēles ar Portugāli Latviju nākamā gada martā gaidīs izbraukuma duelis Šveicē.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Kvalifikācijas turnīrs Eiropas zonā notiks no šī gada 4.septembra līdz 2017.gada 10.oktobrim.

Latvijas futbola izlases kandidāti pirms spēles ar Portugāli:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Kaspars Ikstens ("Jelgava");

aizsargi - Kaspars Gorkšs ("Liepāja"), Vitālijs Jagodinskis ("Diosgyori VTK", Ungārija), Vladislavs Gabovs (Kelces "Korona", Polija), Gints Freimanis, Mārcis Ošs (abi - "Jelgava"), Vitālijs Maksimenko ("Mattersburg", Austrija), Igors Tarasovs ("Giresunšpor", Turcija);

pussargi - Oļegs Laizāns, Roberts Savaļnieks (abi - "Riga"), Artūrs Zjuzins ("Tambov", Krievija), Gļebs Kļuškins, Artis Lazdiņš (abi - "Jelgava"), Jānis Ikaunieks ("Metz", Francija), Dāvis Ikaunieks (Jihlavas "Vysočina", Čehija), Aleksejs Višņakovs (RFS), Ivans Lukjanovs (Voroņežas "Fakel", Krievija);

uzbrucēji - Artjoms Rudņevs ("Koln", Vācija), Artūrs Karašausks ("Wil 1900", Šveice), Vladislavs Gutkovskis (Ņidzicas "Termalica", Polija), Ģirts Karlsons ("Ventspils").

Portugāles futbola izlases kandidāti pirms spēles ar Latviju:

vārtsargi

- Ruī Patrīsiu (Lisabonas "Sporting"), Antonī Lopešs (Lionas "Olympique", Francija), Marafona ("Braga");

aizsargi

- Brunu Alvešs ("Cagliari", Itālija), Žuzē Fonte ("Southampton", Anglija), Žuāns Kanselu ("Valnecia", Spānija), Luīšs Netu (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Nelsons Semēdu (Lisabonas "Befica"), Rafaels Gerreiru (Dortmundes "Borussia", Vācija), Antuņess (Kijevas "Dinamo", Ukraina);

pussargi

- Adrjēns Silva, Viljams Karvaļu (abi - Lisabonas "Sporting"), Andrē Gomešs ("Barcelona", Spānija), Bernārdu Silva ("Monaco", Francija), Danīlu ("Porto"), Žuāu Māriu (Milānas "Inter", Itālija), Pici (Lisabonas "Benfica"), Renatu Sanšešs (Minhenes "Bayern", Vācija)

uzbrucēji

- Krištianu Ronaldu (Madrides "Real"), Nani ("Valencia", Spānija), Eders (Lionas "Olympique", Francija), Rikardu Kvarežma (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Želsons Martins (Lisabonas "Sporting"), Andrē Silva ("Porto").

LETA/ Foto: AFP/Scanpix/LETA