Krievu hokeja zvaigzne Koževņikovs izceļas ar stulbību, komentējot ugunskrusta simbolu. VIDEO
Ugunskrusta zīme uz „Arēnas Rīgas” ledus Latvijas dzimšanas dienai veltītajā šovā pirms Kontinentālās hokeja līgas spēles 17. novembrī izraisījis skandālu Krievijā. Daži šajā latviešu simbolā saskatījuši nacistisko svastiku.
Hokejs
2013. gada 21. novembris, 15:54

Krievu hokeja zvaigzne Koževņikovs izceļas ar stulbību, komentējot ugunskrusta simbolu. VIDEO

Jauns.lv

Divkārtējais olimpiskais čempions, hokejists Aleksandrs Koževņikovs izcēlies ar savu aprobežotību, komentējot latviešu nacionālos simbolus uz „Arēnas Rīgas” ledus 17. novembrī pirms Rīgas „Dinamo” un Hantimansijskas „Jugra” spēles. Viņš par nacionālismu nosaucis arī to, ka mēs Krieviju dēvējam par Krieviju.

Valsts svētku priekšvakarā – 17. novembrī pirms Rīgas „Dinamo” un Hantimansijskas „Jugra” hokeja mača visi tika sveikti Latvijas Neatkarības dienā. Īpašā šovā pirms spēlēs dejotāji uz ledus ar sarkanbaltsarkanajiem karogiem izveidoja latviešu tautas simbolus, tostarp arī ugunskrustu. Krievijas plašsaziņas līdzekļos tas izraisīja ažiotāžu, jo daudzi mūsu kaimiņvalstī ugunskrustā saskatīja nacistu svastiku un fašisma atdzimšanu, uzbrukumu krievu dvēselēm un jūtām.

Kaut arī Kontinentālās hokeja līgas vadība paziņijusi, ka „apsveikuma uzvedumā redzētajam simbolam ar to (svastiku) nav saistības, bet rezonansi ieguvušais skandāls ticis izrauts no konteksta”, ir krievi, kas šo mūsu valsts svētku uzvedumu uzskata par nāvīgu apvainojumu. Viņus neapmierina arī Rīgas „Dinamo” skaidrojums: „Šovā tika izmantots latviešu nacionālais simbols, kas tiek izmantots mūsu nacionālajos tērpos un ornamentos. Tam ir daudz nosaukumu, taču tā nekādā gadījumā nav svastika.”

Īpašu neapmierinātību izteicis slavenais krievu hokejists, divkārtējais olimpiskais čempions, tagad hokeja treneris Aleksandrs Koževņikovs. Viņš intervijā krievu sporta portālam sovsport.ru teicis:

„Mana attieksme pret to ir pilnīgi negatīva. Tas ir muļķīgi un smieklīgi. Nesaprotu, ko viņi ar to grib panākt. Starp citu, ar līdzīgu Latvijas attieksmi pret mums jau esmu saskāries. Kad atklāja „Arēna Rīgu” mūsu valsts nosaukumu (uz tablo) uzrakstīja kā „Krievija”. Personiski prasīju to nomainīt – uzrakstīt „Rossija” vai „Russia”, bet ne.  Laikam, lai mums sāpīgāk izdarītu. Bet pēc tam viņi grib, lai ar viņiem skaisti spēlē.”

Koževņikovs vēl piebilda: „Viss pie viņiem ir nacionāls, arī „Krievija”.” Iespējams, Koževņikovs, neorientējoties valodniecībā, bija nodomājis, ka mēs Krievijas nosaukumu asociējam ar krievu vārdu „krivoje” (greizs), nevis kaimiņvalsti saucam vārdā, kā to vēsturiski darām jau vairākus gadsimtus. Pēc Koževņikova loģikas, tad pretenzijas latviešiem var izteikt arī igauņi, ka mēs viņu valsti nesaucam par Ēstiju, vai vācieši, ka mums Vāczeme nav Germānija.

Tai pašā laikā citas Krievijas hokeja autoritātes neko kriminālu ugunskrusta zīmē nesaskata. Tā piemēram hokeja komentētājs, treneris Andrejs Pjatanovs portālam gazeta.ru teicis:

„Saprotams, ka rīdzinieki nevēlējās nevienu provocēt. Runā, ka tas (ugunskrusts) ir viņu nacionālais simbols, tikai līdzīgs svastikai. Domāju, ka tā arī ir. Neredzu šeit nekā krimināla. Protams, komanda spēlē Krievijas līgā, to rāda Krievijas televīzijā, un, liekas, ka līgas vadītāji varēja aizdomāties, ka tas izraisīs kaut kādu reakciju. Bet tas ir spriežot no mūsu, Krievijas pozīcijām. Latviešiem tas ir tradicionāls, pierasts simbols. Viņiem, droši vien, pat prātā neienāca, ka tas kādu var aizvainot.”

Apsveikums Latvijai „Arēnā Rīga” pirms „Dinamo” un „Jugras” spēles


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video