2020. gada 13. janvāris, 07:05

"Vogue Italia" janvāra žurnālā pilnībā atsakās no modes fotosesijām

Marika Džule

Jauns.lv

Svaigākais "Vogue Italia" izdevums ir unikāls, jo tā vizuālais noformējums veidots, izmantojot tikai septiņu slavenu mākslinieku ilustrācijas un iztiekot bez modes fotosesiju attēliem. Rīcības motīvs - samazināt žurnāla ražošanas procesu ietekmi uz apkārtējo vidi, vēsta independent.co.uk

foto: EPA/Scanpix
Žurnāla "Vogue Italia" janvāra numurs. Vanesas Bīkroftas (Vanessa Beecroft) ilustrācija. 2020

"Vogue Italia" galvenais redaktors Emanuele Farneti (Emanuele Farneti) atklājis modes žurnāla argumentus, atsaucoties uz liela apjoma resursiem, kuri izmantoti, lai taptu 2019. gada septembra numurs - kas pēc apjoma ir pats lielākais un dārgākais izdevums gadā.

"Septembra numura tapšanā kopumā tika nodarbināti 150 cilvēki. Notika divdesmit lidojumi un desmit vilcienu braucieni, tika izmantotas ap 40 automašīnas, notika 60 starptautiskas ekspedīcijas.

Kopumā vismaz desmit stundas ilga speciāla apgaismojuma izmantošana, kuru darbināja neskaitāmi benzīna ģeneratori.

Daudz neizlietotas pārtikas no plānotajām ēdienreizēm izmetām miskastē, vēl plastmasa apģērbu iesaiņošanai, elektrība, telefoni un fotokameras... ” komentē galvenais redaktors Farneti.

Pēc Farneti teiktā izriet, ka lēmums neiekļaut janvāra numurā fotosesijas ir pieņemts apzināti, ievērojot intelektuālo godīgumu, un atzīt, ka modes žurnāla izdošana būtiski ietekmē vidi.

Fotogrāfiju vietā izdevumā, kas jau ir pieejams kioskos, atrodamas astoņas populāru mākslinieku ilustrācijas - vāku noformējumu veidā. Žurnāls lepojas, ka ilustrācijas tapušas bez liekiem ceļojumiem, bez apģērbu transportēšanas izdevumiem, bez lieku resursu tērēšanas un dabas piesārņošanas.

“Lielākais izaicinājums bija pierādīt, ka bez fotografēšanas ir iespējams parādīt apģērbu visā tā krāšņumā,” skaidro Farneti. Viņš piebilst, ka šī ir pirmā reize, kad uz "Vogue Italia" vāka publicēta mākslinieka veidota ilustrācija, kā arī - pirmais gadījums, žurnāla "Vogue" pastāvēšanas vēsturē, ka izdevumā nav redzama neviena fotogrāfija no fotosesijas.

Kamēr pārmaiņas nav pastāvīgas, nauda, kura tiek ietaupīta, rūpējoties par vidi un tālredzīgāk tērējot līdzekļus, tiek ziedota "Fondazione Querini Stampalia" kultūras centram Venēcijā, kas stipri cieta neseno plūdu laikā.

Lēmums apņemties apdomātāku resursu izmantošanu drukātās preses nozarē tika pieņemts pēc Farneti un 25 citu starptautisko "Vogue" redaktoru solījuma - veicināt mūsu planētas saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Modes zīmējumi, kas publicēti unikālajā "Vogue Italia" 2020. gada janvāra numurā

gallery icon
7

Tēmas