foto: AFP/Scanpix
"Neesmu ne sieviete, ne vīrietis" - Tilda Svintone un citi cilvēki, kuri sevi sauc par dzimumneitrāliem
Britu aktrise Tilda Svintone.
2019. gada 8. aprīlis, 06:01

"Neesmu ne sieviete, ne vīrietis" - Tilda Svintone un citi cilvēki, kuri sevi sauc par dzimumneitrāliem

Anita Sedliņa

Jauns.lv

Slavenības demonstrē, ka dalījums dzimumos vairs nav tik vienkāršs.

Abiem pa vidu

Dziedātājs Sems Smits atklājis, ka viņš „peld pa vidu abiem” un sevi neidentificē ne kā vīrieti, ne kā sievieti. „Tu esi tu pats – īpaša radība un dažādu lietu sajaukums. Neesmu ne vīrietis, ne sieviete, esmu šajā spektrā kaut kur pa vidu. Tas pats man ir sakāms arī par seksualitāti – tu iemīlies cilvēkos, nevis dzimumorgānos!”

foto: PA Wire/PA Images

Cilvēks – nekas

„Nepiekrītu sieviešu un vīriešu definētajiem priekšstatiem – nevēlos būt vīrietis, vēlos būt nekas. Neienīstu, ka esmu sieviete, ienīstu stereotipus un ierobežojumus, kas nāk līdzi dzimumam,” paziņojusi mūziķe Mailija Sairusa, kas sevi dēvē par panseksuālu brīvdomātāju heteroseksuālās attiecībās.

foto: LCLA/Broadimage

Bezdzimuma neitralitāte

Divpadsmit gadu vecumā mātei atzinusies un piecpadsmit gadu vecumā uzsākusi bezdzimuma identitātes eksperimentus, austrāliešu aktrise Rūbija Rouza sevi nedēvē par sievieti: „Lai gan piedzimu kā sieviete, es kā tāda nejūtos. Esmu kaut kur pa vidu abiem, un man piemīt abu dzimumu labākās īpašības.”

foto: AFF/PA Images

Cīņā par attieksmi

Aktieru Vila Smita un Džadas Pinketas Smitas dēls Džeidens, valkājot sieviešu drēbes, jau kopš pusaudža gadiem izaicina dzimumu normas. Viņa cerība esot mainīt sabiedrības attieksmi: „Pēc pieciem gadiem, kad puika dosies uz skolu svārkos, viņš netiks aizvainots vai aizskarts. Uzņemu šos triecienus un uzbrukumus, lai vēlāk mani bērni un vēl nākamā bērnu paaudze saprastu, ka šis viss ir normāli.”

foto: Jim Smeal/BEI/REX/ Vida Press

Mainīgā

Izvaicāta par savu dzimumu, aktrise Tilda Svintone, kas ir filmās attēlojusi gan sieviešu, gan vīriešu, gan bezdzimuma lomas, atbildējusi: „Nezinu, vai jebkad esmu varējusi teikt, ka esmu sieviete. Es nezinu, kurš to zina. Mans dzimums ir mainīgs.”

foto: SAD/MPI/Capital Pictures

Puse uz pusi

„Tieku pārprasts kā vairāk sievišķīgs nekā vīrišķīgs. Ļaujiet ieviest skaidrību – puse uz pusi: esmu vīrietis un sieviete,” apgalvo grupas Aerosmith līderis Stīvens Tailers.

foto: REUTERS/SCANPIX

Pionieris

„Es neesmu sieviete, es neesmu vīrietis. Esmu kaut kas, ko tu nekad nesapratīsi,” tā jau 1984. gada dziesmā I Would Die 4 U dziedājis mūziķis Prinss. Viņš, kurš simbolizēja gan sievišķību, gan vīrišķību, jau pirms 35 gadiem neapzināti kļuva par dzimumu saplūšanas idejas pionieri.

foto: WENN.com/Vida Press