Huseina Čalajana retrospekcija Parīzē
2011. gada 18. augusts, 09:22

Huseina Čalajana retrospekcija Parīzē

Jauns.lv

Ja kādam mūsdienu dizaineram vispār ir iespējams piedēvēt radošā ģēnija un izcila inovatora statusu, visticamāk, tas ir Huseins Čalajans.

Modes konceptuālists, kurš par savu virsuzdevumu vienmēr uzskatījis reflektēt dzīvi visā tās 20. un 21. gadsimta komplicētībā, radīšanas procesu pieņemot kā izaicinājumu un savdabīgu mūžīgās pašizglītošanās ceļu. Pie spilgtākajām Čalajana stila zīmēm pieder neordināri eksperimenti ar materiāliem, formu, piegriezumu un jaunajām tehnoloģijām. Mode viņam ir ne tikai valkāšanai domāts apģērbs, bet teju bezgalīgs interpretāciju un izaicinājumu lauks. Radoša izpausmes forma, kur koncentrētas visdažādāko disciplīnu – arhitektūras, dizaina, mākslas, filozofijas, antropoloģijas, zinātnes un tehnoloģiju – inspirācijas. Viņa kolekcijās bijuši tērpi, kas spēj virtuozi pārtapt mēbelēs; papīra kleitas, kuras var ielocīt aploksnē un nosūtīt pa pastu; kafijas galds, kas pārtop koka svārkos. Viņš fanātiski apguvis un pakļāvis savai režijai teju visas aktuālākās mūsdienu tehnoloģijas – lāzeru, digitālās tehnoloģijas, LED utt. Savos radošajos eksperimentos Čalajans virtuozi darbojas teritorijā starp modi un mākslu, kā mediju izvēloties video, fotogrāfiju vai instalācijas.

Huseins Čalajans dzimis Turcijā, vēlāk mācījies prestižajā Londonas Sentmārtina modes un dizaina koledžā, divreiz ieguvis britu Gada dizainera titulu, sadarbojies gan ar sporta zīmolu Puma, gan ar kašmira ražotāju Tse, gan ar Swarovski. Pēdējos gados radījis ekskluzīvus tērpus gan Bjorkai, gan Lēdijai Gagai. Viņa darbi tikuši iekļauti visdažādākajās izstādēs visur pasaulē, un 2009. gadā Londonas dizaina muzejā bija skatāma izcila dizainera retrospekcija. Parīzes Dekoratīvās mākslas muzeja rīkotā ir pirmā tik vērienīgā dizainera retrospekcija Francijā.

Līdz ar izstādi izdevniecībā Rizzoli klajā nāk arī 278 lappušu almanahs Hussein Chalayan, kuru droši var dēvēt par vienu no gada nozīmīgākajiem modes izdevumiem un katra modes interesenta must-have. Apjomīgā grāmata – dizaina objekts pati par sevi – seko Čalajana karjerai no studiju gadiem Turcijā un Londonā līdz šābrīža konceptuālās modes korifeja statusam. Grāmatā apkopotas gan pazīstamu modes kritiķu un ekspertu rakstītas esejas, gan fotogrāfijas, skices, zīmējumi, dizainera spilgtākie video un instalāciju projekti.

No 5. jūlija līdz 21. Novembrim

107, rue Rivoli

75001 Parīze

www.lesartsdecoratifs.fr

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto: Kristofers Mūrs, Bulls Press