Kiča lielmeistara Eiropas tūre
2012. gada 31. jūlijs, 10:56

Kiča lielmeistara Eiropas tūre

Jauns.lv

Amerikāņu mākslinieks kiča lielmeistars Džefs Kūnss šovasar devies vērienīgā Eiropas tūrē. Apjomīgas viņa darbu izstādes vienlaikus skatāmas gan Bāzelē, gan divos Frankfurtes izstāžu namos – Schirn Kunsthalle un Liebieghaus.

 Kūnsa gigantiskās rotaļlietas provocē rekordus izsoļu namos un gozējas prominentās privātkolekcijās. Viņa dāsnākie iedvesmas avoti ir mūsdienu patērētājkultūras apsēstības un neirozes. Pats mākslinieks apgalvo, ka esot ieinteresēts nevis sarežģītībā, bet gan eksistences vienkāršībā. To apliecinot aizraušanās ar bērnības un seksualitātes tēmām.

Džefs Kūnss

“Es strādāju ar lietām, ko mēdz asociēt ar kiču, pat ja kičs kā tāds mani nekad nav interesējis. Vienmēr mēģinu sniegt skatītājam sava veida pašapziņas un iekšējās drošības sajūtu. Svarīgākais manā darbā ir skatītājs.”

Izstādē Džefs Kūnss. Gleznotājs Schirn Kunsthalle eksponēti vairāk nekā 40 mākslinieka darbi. To izkārtojums teju 140 metru garā vienlaidu strīpā pretendē nojaukt telpas sajūtu robežas, ievelkot skatītāju Kūnsa tēlu magnētiskā kiča epicentrā.

Savukārt izstādē Džefs Kūnss. Tēlnieks, kas skatāma greznajā villā Liebieghaus, mākslinieka skulptūras (kopumā 50) integrētas muzeja pastāvīgajā kolekcijā, kas ataino tēlniecības vēsturi no antīkā perioda līdz neoklasicismam, veidojot neordinārus dialogus starp objektiem. Piemēram, popzvaigznes Maikla Džeksona atveids porcelānā atradīsies vienā telpā ar ēģiptiešu pēcnāves maskām. Frankfurtē pirmoreiz publiski skatāma arī Kūnsa jaunā skulptūru sērija Antiquity, kas veltīta antīkajai mākslai un vienam no tās simboliskajiem tēliem – Erosam.

Schirn Kunsthalle, Romerberg 6, Frankfurt, www.schirn.de

Liebieghaus, Schaumainkai 71, Frankfurt, www.liebieghaus.de

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem