Kafija ar sviestu - jauna uztura tendence. RECEPTE
Sviesta kafijas pagatavošanai nepieciešams ekoloģiskas izcelsmes nesālīts sviests.
2014. gada 10. septembris, 07:16

Kafija ar sviestu - jauna uztura tendence. RECEPTE

Jauns.lv

Kafija ar sviestu pie mums nav ierasts šī dzēriena pasniegšanas veids. Taču tā sniedz vairāk enerģijas, spēju koncentrēties, samazina holesterīna līmeni, svaru un uzlabo vispārējo veselības stāvokli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Noslēpums - augstvērtīgas sastāvdaļas

Sviesta kafijas popularizēšanu sāka Deivs Asprejs, Buletproof kafijas zīmola dibinātājs. Šā dzēriena pirmsākumi meklējami Deiva ceļojumā uz Tibetu, kur viņš pirmo reizi atklāja sviesta spēku. Pēc kāpšanas kalnos mīnus 10 grādu salā kādā viesu namā viņš atguvis spēkus, tikai pateicoties melnajai tējai ar sviestu, kas iegūts no jaku piena (vēršiem radniecīgi dzīvnieki). Īstās sviesta kafijas pagatavošanai neder jebkura veida kafija vai sviests – sastāvdaļām ir jābūt augstākās kvalitātes. Vislabāk lietot ekoloģiskas izcelsmes nesālītu sviestu. Priekšnoteikums kvalitatīvam sviestam ir labs piens, kas iegūts no govīm, kuras daudz laika pavadījušas ganībās un ēdušas zāli. Ja govis pārsvarā barotas ar kukurūzu un soju (lētu un sātīgu barību), pienā neveidosies tās taukskābes, ko mēs gribētu atrast sviestā. Arī kafijai vajadzētu būt pēc iespējas tīrākai, bez pesticīdu paliekām un citiem toksīniem. Taču kafijai un sviestam vēl jāpievieno arī vidējo ķēžu taukskābju kokosriekstu eļļa. Tā nepieciešama, lai papildus uzlabotu kognitīvās spējas (jeb domāšanu) un vielmaiņu. Šādi pagatavots kafijas dzēriens sniedz tūlītēju enerģiju, jo satur aptuveni 80–145 mg kofeīna (atšķirībā no tā, cik stipra kafija pagatavota), savukārt sviests un kokosriekstu eļļa apgādā organismu ar taukvielām, kas sniedz pastāvīgu enerģiju vairākas stundas. Ideja kombinēt garo ķēžu taukskābes, kas ir sviestā, un vidēji garo ķēžu taukskābes, kas ir kokosriekstu eļļā, nav bez pamata. Garo ķēžu taukskābes tiek pārstrādātas enerģijā ļoti lēnām, savukārt vidēji garās sniedz enerģiju mazliet ātrāk, nodrošinot ar enerģiju pat pusi dienas.

Vislabāk sviesta kafiju dzert no rīta – pievienojot divas ēdamkarotes sviesta. Deivs uzskata, ka šāda kafija lieliski noderēs steidzīgajiem, jo ir laba brokastu alternatīva. Brokastis, kurās organisms apgādāts ar neaizstājamajām taukskābēm, ir daudz pārākas par tādām, kas nodrošina tikai ogļhidrātus, piemēram, auzu pārslu putra vai tostermaizes.

Deivs Asprejs sola, ka Bulletproof kafija sniegs fantastisku enerģijas lādiņu un uzlabos kognitīvās funkcijas vismaz sešas stundas. Tā kā kafijai tiek pievienoti arī veselīgie tauki (īso ķēžu taukskābes) no kokosriekstu eļļas, šis dzēriens palīdz sintezēt ketonvielas, kas rodas, kad organisms, lai iegūtu enerģiju, izmanto taukus, ne ogļhidrātus. Pozitīvi arī, ka pēc šādas kafijas baudīšanas nepienāk lūzuma punkts, kad enerģija strauji krītas un nav spēka, kā tas parasti notiek pēc ierastās kafijas baudīšanas.

Deiva Aspreja kafijas recepte:

- 2 krūzītes kafijas

- vismaz 2 ēdamkarotes sviesta (ekoloģiska un bez sāls)

- 1–2 tējkarotes eļļas ar vidējo ķēžu taukskābēm (uztura bagātinātāja veidā)

Visas sastāvdaļas liek blenderī un maisa līdz viendabīgai konsistencei.

Mazliet par sviestu

Tikai tad, ja govs regulāri iet ganībās un ēd zāli, pienā veidojas pareizās taukskābes, kas regulē holesterīna līmeni, nevis to palielina. Sviestā, kas iegūts no šādu govju piena, ir vislabākā omega 6 un omega 3 taukskābju attiecība, turklāt sviests ir arī labs K2 vitamīna avots. Abi šie aspekti ir svarīgi, lai nodrošinātu sirds veselību.

Sviests arī apgādā smadzenes un organismu ar veselīgajām taukskābēm, kas nepieciešamas šūnu membrānu un hormonu veidošanai. Īso ķēžu taukskābe butirāts, ko agrāk uzskatīja par veselībai kaitīgu, nu tiek saistīta ar pretiekaisuma iedarbību, neiroģeneratīvo slimību riska samazināšanos un paaugstinātu enerģijas līmeni.

Katru rītu izdzerot kafiju, kam pievienotas divas ēdamkarotes šāda sviesta, cilvēks organismu iestata tauku dedzināšanas režīmā, jo sviests satur konjugēto linolskābi, kura, kā rāda pētījumi, ir savienojums, kas veicina tauku masas samazināšanos (īpaši cilvēkiem ar lieko svaru).


Teksts: žurnāls OK/Foto: Shutterstock