Kulta pavāres Reičelas Allenas lieliskās receptes: ķeries klāt, un viss izdosies!
Slaveno Īrijas TV pavārraidījumu un recepšu grāmatu autori Reičelu Allenu pazīst un mīl visa angliski runājošā pasaule.
2014. gada 23. decembris, 15:45

Kulta pavāres Reičelas Allenas lieliskās receptes: ķeries klāt, un viss izdosies!

Jauns.lv

Slaveno Īrijas TV pavārraidījumu un recepšu grāmatu autori angliski runājošā pasaule pazīst un mīl – Reičela ir pievilcīga, draudzīga un gatavo lieliskus, saprotamus, bez grūtībām atkārtojamus ēdienus. Un viņas CV līdzinās mūsdienu pasakai.

Reičelai ir 42 gadi, pirms desmit gadiem publicēta viņas pirmā grāmata Rachel’s Favourite Food, ap to pašu laiku sākās arī televīzijas šefpavāres karjera. Viņas vecākajam dēlam Džošua tagad ir 14, vidējam Lukam – 12, pastarītei Skarletai – pieci gadi. Pa viņas mājas virtuves logu paveras skats uz Korkas pludmali.

Reičela ir dzimusi Dublinā, viņas mammai, islandietei, piederēja apģērbu, tētim – apavu veikals, turklāt viņš tiem izstrādāju dizainu un paša rokām prata pagatavot visnotaļ elegantus modeļus. Taču Reičela 18 gados pameta skolu un iestājās Dorīnas Allenas Balimaloe pavārskolas trīs mēnešu kursos Korkā, dabūja darbu Ballymaloe House Hotel, un tā nu gadījās, ka palika tur pavisam, jo iemīlējās savas skolotājas un darba devējas dēlā Aizekā. Tā viņa kļuva par trešo Allenu dinastijas gastronomijas granddāmu. Reičelas vīramāte Dorīna ir slavena TV šefpavāre, grāmatu autore, pavārskolas dibinātāja, viena no Īrijas Slow Food kustības vadītājām un Austrumkorkas konvīvija prezidente, bet vīra vecmāmiņa Mērtla – īru modernās virtuves idejas pamatlicēja, Michelin zvaigžņota ģimenes restorāna īpašniece un Īrijas gastronomijas nepastrīdama autoritāte. Bet Reičelas receptes patiesi strādā! Ķeries klāt, un – viss sanāks!

Citronkrēms

Angliski runājošajās zemēs tas sastopams ar citrona biezpiena (lemon curd) nosaukumu, taču latviešus šāds vārdu salikums var maldināt. Visbiežāk ar citronkrēmu pilda smilšu mīklas groziņus – tā dzirkstīgais skābenums lieliski sader ar bezē vai putukrējumu. Taču tikpat labs partneris citronkrēms būs kārtainai biskvītkūkai, smalkmaizītei, skonei vai pat ikrīta brokastu grauzdiņam.

250 ml burciņa

25 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

3 citroni, smalki rīvēta miziņa un sula

150 g cukura

75 g sviesta

2 olas + 1 olas baltums

Pagatavošana

* Sviestu, cukuru, citrona miziņu un sulu kastrolī ar biezu dibenu uz mazas uguns karsē, līdz sviests ir izkusis.

* Bļodā sakul olas un olbaltumu. Iemaisi sakultās olas sviesta mikslī, turpini uzmanīgi maisīt (pieskati, lai uguns būtu maza; ja būs par karstu, masa sapārslosies!), līdz citronkrēma masa ir sabiezējusi un viendabīga. Ja gadās, ka tā tomēr sapārslojas, žigli noņem no uguns un izdzen caur sietu.

* Noņem gatavo citronkrēmu no uguns (vārīšana kopumā aizņems ne vairāk par 15 minūtēm) un liec tīrā burciņā.

Sodas maize ar sieru

Sodas maizi ir iecienījuši serbi, austrieši, poļi un skoti, taču īru cepums pasaulē ir vispopulārākais. Sodas burvība gan šajā gadījumā ir iegūtais laiks, jo mīkla bez ilgas raudzēšanas sanāk gaisīga un čaugana. Arī jāmīca tā nav, tieši pretēji – ātri un viegli jāsaveļ, lai paniņas un milti saķep; ja rūpīgi mīcīsi, maize būs akmenscieta. Sodas maize būs garda tāpat vai ar piciņu sviesta, to var piekost pie gaļas uzkodām vai pamērcēt sātīgā mērcē.

8 porcijas

35 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs

450 g miltu

400 ml paniņu

125 g rīvēta pikanta siera, vislabāk Čedaras

3 ēdamkarotes olīveļļas

1 tējkarotes sāls

1 tējkarote sodas

Pagatavošana

* Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Iesmērē apaļu cepamformu. Lielā bļodā iesijā miltus un sodu, pievieno sāli, 1/3 daļu siera un ar rokām visu kārtīgi sajauc.

* Miltos un sodā izveido iedobumu un tajā ielej lielāko daļu paniņu. Ar roku saraus kopā miltus un paniņas un sastrādā mīklā, taču nemīci to. Pievieno atlikušās paniņas un turpini uzmanīgi jaukt, līdz mīkla ir maiga un viendabīga.

* Uz iemiltotas darba virsmas mīklu izrullē aptuveni 35 x 20 centimetru lielumā. Liec to cepamformā, nozied ar pāri palikušo eļļu un pārkaisi ar sieru. Cep 18–25 minūtes, tad samazini cepeškrāsns temperatūru līdz 200 grādiem un turpini cept vēl 10 minūtes. Maizītei jāsanāk zeltaini brūnai un viducī mīkstai. Izņem no formas un uz restītēm dažas minūtes atvēsini, tad griez gabalos un pasniedz.

Ideja! Ja sodas maizei nepievieno sieru, apaļajam klaipiņam no malas līdz malai pirms cepšanas pārvelk krustu. Tas palīdzot maizītei nesaplaisāt.

Spinātu, bekona un siera fritata

Fritata ir tradicionāla itāliešu omlete, kuru katrā mājā uzlabo ar to, kas garšo, palicis pāri no brīvdienu ballītes vai draud ar realizācijas termiņa pēdējiem datumiem. Tas ir vienkārši un salīdzinoši ātri pagatavojams, sātīgs ēdiens, ko var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan kā vēsu uzkodu, tāpēc fritata kļuvusi populāra visā pasaulē.

4 porcijas

10 minūtes pagatavošanai + 30 minūtes cepšanai

Vajadzīgs

350 g spinātu lapu, bez kātiem

200 g kūpināta bekona, sagriezta nelielos gabaliņos

200 ml saldā krējuma

100 ml siera, rīvēta

8 olas

40 s sviesta

Pagatavošana

* Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Pannā, kuru var likt arī cepeškrāsni, uz plīts nelielā karstumā izkausē ēdamkaroti sviesta un tajā apvītini spinātus, pēc garšas pievienojot sāli un piparus. Tad tos izņem no pannas un liec sietā – tos fritatai vajag pēc iespējas sausākus. Nosusini pannu, apcep tajā bekonu, kamēr tas ir apbrūnējis. Ar putu karoti izņem no pannas bekonu, tauciņus atstāj spinātiem

* Lielā bļodā sakul olas ar saldo krējumu un sieru. Šajā masā iemaisa spinātus un bekonu, ja šķiet, ka vajag, pasāli un sapiparo.

* Pannā izkausē pārpalikušo sviestu un, kad tas sāk putot, liec iekšā spinātu un olu miksi. Samazini karstumu, cep 3–4 minūtes, līdz fritata ir gaiši zeltaina. Tad liec cepškrāsnī un cep 8–10 minūtes. Gatavo fritatu pārslidini uz karsta šķīvja, sagriez gabalos un pasniedz. Vienlīdz garšīga gan karsta, gan atdzesēta.

Burkānkūka

Un atkal – pasaules klasika. Un atkal – nekā sarežģīta, piepūli rada vienīgi trīs burkānu sarīvēšana. Sezona – sākot no burkānu ražas līdz Lieldienām. Variē, pievienojot rozīnes un/vai sukādes, mazdrusciņ ingvera, saulespuķu eļļas vietā paņem kādu citu, piemēram, pirmā spieduma rapšu eļļu, neliec cepurīti, bet pasniedz siltu un ar pašas gatavotu vaniļas plombīru vai vienkārši – malku laba konjaka.

8–12 gabaliņi

40 minūtes pagatavošanai + 1 stunda 15 minūtes cepšanai

Vajadzīgs

2 olas

150 ml saulespuķu eļļas

200 g brūna cukura

3 vidēji burkāni, rīvēti

75 g pekana vai valriekstu, sadrupinātu

175 g miltu

1½ tējkarotes cepamā pulvera

1 tējkarotes sodas

1 tējkarote kanēļa

1 tējkarote tā saukta Ziemassvētku garšvielu jaukuma, malta

Šķipsna sāls

„Cepurītei”

200 g pūdercukura

100 g krēmsiera

1 apelsīns, rīvēta miziņa

* Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Ar cepamo papīru izoderē taisnstūraino cepamo formu.

* Lielā bļodā sakul olas, kuļot tām pievieno eļļu, cukuru, rīvētos burkānus, riekstus, iesijā miltus, sāli, cepamo pulveri un sodu. Samaisi.

3. Liec masu formā, izlīdzini, liec cepeškrāsnī un cep stundu – stundu 15 minūtes. Ar koka iesmiņu pārbaudi gatavību: iedur kūkai viducī; ja izvelkot tas ir sauss – gatavs! Izņem no cepeškrāsns, ļauj, lai piecas minūtes padziest, tad uzmanīgi aiz papīra malām izcel no formas, papīru noņem. Pirms klāj cepurīti, burkānkūka ir kārtīgi jāatdzesē.

4. Saputo krēmsieru, pūdercukuru un apelsīna miziņu vienmērīgā masā un ar platu nazi uzklāj uz burkānkūkas. Griez šķēlēs un pasniedz.

Ņem vērā!

Ziemassvētku garšvielas nereti apzīmē ar anglisko mixed spice – tas sastāv no malta muskatrieksta un muskatzieda, krustnagliņām, vircēm jeb smaržīgā pipara, koriandra, ingvera.


Signe Šēnfelde, žurnāls „OK!” / Foto: All Over Press, Shutterstock