Dzīvesstils
2024. gada 19. aprīlis, 09:29

Žurnāla "Pastaiga" jaunajā numurā intervija ar Reini Sējānu un Venēcijas biennāles apslēptie dārgumi

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Žurnāla “Pastaiga” jaunākajā numurā lielā intervija ar Reini Sējānu, modeles lomā satura veidotāja un radio ētera personība Beta Beidz, saruna ar aktrisi Olgu Šepicku-Slapjumu un Venēcijas biennāles apslēptie dārgumi.

Mēs esam to sagaidījuši! Laiku, kad atsprāgst logi un rītu aristokrātiskā pidžamā var piedzīvot piemājas parkā. Šis ir viens no romantiskākajiem posmiem gadā, kad var piedzīvot gan pie durvīm atstātu puķu pušķi, gan zem loga izdziedātu serenādi un lielus notikumus. Tādi ir arī kultūrā: Rīgas modes nedēļa, Venēcijas biennāle, jaunas konceptvietas un filmu festivāli.

  • “Esmu pilnīgi pārliecināts, ka dzīve ir skaista. Ļoti daudz patiesībā ir mūsu rokās, viegli varam padarīt savu dzīvi grūtu vai skaistu,” numura lielajā intervijā saka mūziķis Reinis Sējāns. Grūti nepiekrist. Visi viņu it kā zina, bet tā īsti neko par viņu nezina. Tikai intervijas kontekstā apjaušam, ka tieši viņš taču ir sacerējis tik daudz skaistas mūzikas, ko latvieši uzskata par pa īstam savējo. Spriežot pēc dalības šovos, skarbs un nejauks. Pēc šīs sarunas – pavisam cits cilvēks. Žurnāla “Pastaiga” jaunajā numurā Reinis stāsta par mūziku, dabu, darbu un svarīgiem cilvēkiem viņa dzīvē, arī par veģetatīvo distoniju. “Tas ir interesanti – kad šorīt satikāmies, teici, ka esmu labi zināms, bet neko par mani nezini. Tā arī ir. Manai dzīvei ir ļoti daudz sadaļu, tāpēc cilvēki, kas mani pazīst, ir ļoti dažādi, un katrs zina savu Reini. Ir tādi, kas zina par mani kaut ko vienu, bet domā, ka zina visu, līdz izrādās, ka tā ir tikai kāda desmitā daļa no manas dzīves. Teiksim tā, mana dzīve ir dažādu krāsu pilna. Bet mūzika ir pāri visam. Un tā vienmēr ir bijis, kopš četru gadu vecuma esmu gājis uz to, ka būšu slavens bundzinieks, kā toreiz teicu saviem vecākiem. Viņi to arī uztvēra visnotaļ nopietni, cienīja manu izvēli. Jau agri aizsūtīja uz mūzikas skolu, lai sāku uz to mērķi virzīties. Man dzīvē laikam visvairāk patīk tas, ka man īsti nav nekāda grafika, kam būtu paredzams turpinājums. Esmu laimīgs, ka nav rutīnas, katra diena var būt pilnīgi citāda, katru dienu varu satikt pavisam citus cilvēkus, katrs projekts, pie kura strādāju, ir atšķirīgs – vienu dienu strādāju ar kinomūziku, nākamo ar dejotājiem, citā rakstu jaunas dziesmas koncertam “Arēnā”. Vēl kādā brīdī rakstu mūziku kādam raidījumam vai veidoju piemiņas koncerta programmu. Daudz kas notiek vienlaikus, tas ir kaut kas tāds, no kā bez iepriekšējas sagatavotības varētu arī eksplodēt galva. Atceros, 2018. gadā, kad bija Latvijas simtgades gads… Tas bija ārprāts.”

Vēl žurnālā

  • “Sadursmes harmonija” ir starptautiski atzītā laikmetīgās modes zīmola “FYODOR GOLAN” pirmā retrospektīvā izstāde. Tā notiks Muzeju krātuves telpās un ekspozīcijas “Skulptūru mežs” ietvarā no 14. jūnija līdz 1. septembrim. Zīmola stāsts izstādē prezentēts caur tā līdzautora Fjodora personisko skatījumu un pieredzi. “Pastaiga” izjautā modes dizaineru Fjodoru Podgorniju par izstādi un viņa personīgajām stila izvēlēm. Savukārt modeles lomā stila stāstu šoreiz izstāsta satura veidotāja un radio ētera personība Beta Beidz.
  • Saruna ar aktrisi Olgu Šepicku-Slapjumu, kura filmā “Marijas klusums” atveido galveno lomu – Mariju Leiko.Dāvja Sīmaņa filma ir veltīta Maskavas latviešu teātra “Skatuve” liktenim. Tas spoži darbojās pagājušā gadsimta 30. gadu sākumā, pirms tam pāri vēlās Staļina asiņaino represiju ceļa rullis un teju visi trupas dalībnieki tika nošauti. Filmas pirmizrāde notika Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā, kur to ļoti atzinīgi novērtēja kritiķi un savu balvu piešķīra Ekumēniskā žūrija. Īpašu atzinību izpelnījās galvenās lomas izpildītāja Olga Šepicka-Slapjuma.
  • Šogad Venēcijas biennālei svinamais cipars – 60. Tieši tik reižu Giardini apkaime kļuvusi par pasaules mākslas dzīves centru. Te pietauvojušās mecenātu miljonāru jahtas, šurp traukušies paši mākslinieki un viņus pārstāvošie galeristi, kolekcionāri un mākslas zinātnieki, pasaules zvaigznes un tūristi. Biennāle nav tikai pasaules mākslas sasniegumu izstāde. Tā arvien ir neizpētītā teritorija, kur sastopamies ar jauno, pagaidām vēl svešādo, nepazīstamo. Vienota, grandioza mākslas telpa, kur notiek pozīciju un nostāju sadursmes, dzimst idejas, raisās neklātienes strīdi un saspringti dialogi aci pret aci. Kas pavisam noteikti iztiek bez liekvārdības – jo ir taču objekti, audekli, instalācijas, videoprojekcijas, kolāžas… Tie var runāt paši savā vārdā.
  • Viesistaba brīvā dabā. Gatavojoties terašu sezonas atklāšanai, aicinājām eksperti – dekoratori Baibu Prinduli-Renci – iepazīstināt mūs ar šīs sezonas aktualitātēm, atradumiem un iedvesmas avotiem.
  • Starp sezonas galvenajām modes tendencēm atkal ir tēma, kas jau vairākus gadus tā īsti nav nokāpusi no pasaules podijiem un sarkanajiem paklājiem. Caurspīdība un caurskatāmība. Visplašākajā šo vārdu nozīmē: plāns tērpa audums, kas pret gaismu precīzi demonstrē ķermeņa aprises, mežģīnes, kuras to dara aizplīvurotāk, dažādi izgriezumi un “lodziņi” pavisam negaidītās vietās vai bārkstis, kas paveras un atsedz augumu kustībā… Modes dizaineri, kuri visos laikos centušies sievieti pēc iespējas efektīgāk apģērbt, tagad sacenšas mākslā viņu efektīgi – un tomēr ne līdz galam – izģērbt.
  • Sportiskā luksusa fenomens “Khaite”, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē – “krēpes”. Gari, biezi un kupli mati ir uzņēmuma dibinātājas Ketrīnas Holsteinas vizītkarte, bet to vijīgums un sievišķība ideāli atbilst 2016. gadā Ņujorkā dibinātā modes zīmola raksturam. Kvalitatīvā apģērba un aksesuāru cenas izsakāmas ar četrciparu skaitļiem, un tie gana bieži pavīd saviesīgos zvaigžņu pasākumos. “Khaite” krāsu un stila izvēles iemieso tik aktuālo neuzkrītošo luksusu – amerikāņu klasiski sportisko un ērto modes dizainu šis zīmols atsvaidzinājis ar moderniem un sievišķīgiem akcentiem.
  • Naivs mirdzums, glazētas lūpas un plīvura efekts – jaunā sezona atnākusi ar balerīnas vieglumu, slavinot ādas dabiskumu un augstās aparāttehnoloģijas. “Pastaigas” lappusēs 5 skaistuma trendi šim pavasarim.

Pērc žurnālu visās preses tirdzniecības vietās vai abonē tiešsaistē: zurnali.lv