foto: Pexels.com/cottonbro studio
Kas notiek ar ķermeni, kad pēkšņi pārtrauc ēst maizi?
Skaistums
2024. gada 21. janvāris, 05:59

Kas notiek ar ķermeni, kad pēkšņi pārtrauc ēst maizi?

Jauns.lv

Aptaukošanās epidēmija un notievēšanas tendences ir izraisījušas izmaiņas uztura pieejās. Zemo ogļhidrātu diētu tendences ietekmējušas attieksmi pret maizi un novedušas pie tā, ka daži no tās pilnībā atteikušies.

Laikraksts "Health Digest" raksta, ka tas, kā atteikšanās no maizes var ietekmēt veselību, ir atkarīgs no maizes tipa, patērēto produktu daudzuma un cilvēka veselības stāvokļa. Tāpat izmaiņas veselībā, kas saistītas ar atteikšanos no maizes, var radīt vairāki citi iemesli.

Asinsspiediens

Kā skaidro Kalifornijas universitātē Deivisā, hipertonija un produktu patēriņš ar augstu nātrija saturu var iet roku rokā. Tā kā maize var saturēt daudz nātrija (pēc "Harvard Health Publishing" datiem), tas nozīmē, ka maize var palielināt augsta asinsspiediena attīstības iespējamību.

Turklāt pētījums, kas tika publicēts žurnālā "Nutrients" 2020. gadā, atklāja saistību starp maizes lietošanu un paaugstinātu asinsspiedienu. "Mayo Clinic" norāda, ka pilngraudu saturoši produkti var ne tikai palīdzēt tikt galā ar hipertoniju, bet arī, iespējams, samazināt tās rašanās iespējamību.

Ja tomēr vēlaties maizi izslēgt no sava uztura, tad mēģiniet to aizstāt. Piemēram, pusdienām varat pievienot kvinoju un brūnos rīsus vakariņām. Savvaļas rīsi un mieži ir arī labi varianti.

Cukura līmenis asinīs

Dietoloģe Liza Endrūsa paskaidroja, ka baltmaize var izraisīt strauju cukura līmeņa paaugstināšanos un pazemināšanos asinīs, bet pilngraudu maize parasti šādas sacīkstes neizraisa. Tas saistīts ar to, ka šīm maizes šķirnēm ir atšķirīgs glikēmiskais indekss.

Kā izteicās endokrinologs Aleksandrs Viljamss no Klīvlendas klīnikas, "glikēmiskais indekss tiek izmantots, lai klasificētu ogļhidrātus saturošus produktus, to potenciālu cukura līmeņa paaugstināšanai asinīs un to, cik strauji tie paaugstina cukura līmeni asinīs".

Produktus izvieto skalā no nulles līdz simtam, un, jo augstāks produkts ir skalā, jo augstāks ir tā glikēmiskais indekss un iespēja izraisīt cukura lēcienus un krišanos asinīs.

Viljamss arī norāda, ka ir veikti pētījumi, kas apstiprina ideju, ka produktu ar zemu glikēmisko indeksu lietošana var būt noderīga gan novēršanai, gan 2. tipa ilgtermiņa diabēta komplikāciju riska mazināšanai.

Tievēšana

Ārsts dietologs Tajs Ibitoije norādīja, ka maize ieguvusi sliktu produkta slavu, kas automātiski noved pie svara. Tas novedis pie maldīga uzskata, ka cilvēkam maize pilnībā jāizslēdz no sava uztura, lai nomestu nevēlamos kilogramus.

Enerģijas līmenis

Tā kā maize satur ogļhidrātus un ogļhidrāti dod enerģiju, maize ir veids, kā uzbarot organismu ar enerģiju. Un otrādi - maizes izņemšana no uztura var izraisīt enerģijas līmeņa samazināšanos.

Kad runa ir par maizi un enerģijas līmeni, ir jāņem vērā daži momenti. Konkrēti, maizes veids, ko ēdat, jo tas var ietekmēt to, cik ilgi jums būs enerģija.

Kā pastāstīja dietoloģe Kristīna Laboni, baltmaize var būt laba izvēle pirms treniņa, daļēji tāpēc, ka jūsu organisms to sagremo ātrāk, kas noved pie straujas enerģijas palielināšanās. Tomēr, ja strādājat birojā, baltmaize var radīt noguruma sajūtu, jo enerģijas lādiņš, ko tā dod, pazūd ātrāk.

Turpretī pilngraudu maize, kas tiek sagremota lēnāk, dod enerģiju uz ilgu laiku. 

Ja tomēr vēlaties atteikties no maizes, pievienojiet savam uzturam citus pilngraudu avotus, piemēram, auzu pārslas brokastīs.

Zarnu darbība

Pēc "MedicineNet" datiem, baltmaize ne tikai nesatur šķiedrvielas, bet parasti ir arī cietes piesātināta. Šo faktoru dēļ šādas maizes lietošana var izraisīt aizcietējumus vai padziļināt tos.

Taču tas nenozīmē, ka visa veida maize noteikti ir kaitīga jūsu zarnām.

Pilngraudu maize var labvēlīgi ietekmēt aizcietējumus. "Journal of Nutrition" publicētais 2010. gada pētījums liecina, ka rudzu rupjmaize no pilngraudiem var būt efektīvāks līdzeklis pret aizcietējumiem nekā kviešu maize un caurejas līdzekļi.

Lai gan ir pierādījumi, ka rudzu maize var palīdzēt aizcietējumu gadījumos, "MedicineNet" apgalvo, ka rudzi, kā arī kvieši un mieži satur glutēnu, kas arī dažos cilvēkos dažkārt var radīt aizcietējumus.

Maizes izņemšana no uztura var gan paaugstināt, gan pazemināt aizcietējumu rašanās iespējamību, atkarībā no maizes tipa, ko regulāri ēdat, un individuālām veselības problēmām.

Vai ir sakars starp maizi un depresiju

Pēc "Science Alert" datiem, Amerikas klīniskās ēdināšanas žurnālā publicētais pētījums liecina, ka, palielinoties rafinēto ogļhidrātu un cukura patēriņam, palielinās iespēja, ka sievietēm pēcmenopauzē var rasties depresija.

Un otrādi - sievietēm, kas uzturā lietoja pilngraudu produktus, depresijas rašanās iespējas samazinājās. Iespējamais iemesls tam ir dažu produktu glikēmiskais indekss, jo cukura lēcieni asinīs var ietekmēt cilvēka garastāvokli.

Gāzes veidošanās samazināšana un vēdera uzpūšanās

Kad cilvēks cieš no celiakijas, viņa imūnsistēma glutēnu uztver kā bīstamu iebrucēju. Ar laiku tas noved pie tievo zarnu bojājumiem. Celiakijas simptomi var ietvert vēdera uzpūšanos un gāzes veidošanos. Taču glutēnu saturošas maizes lietošana var izraisīt gāzes veidošanos un vēdera uzpūšanos pat tad, ja cilvēkam nav celiakijas.

Kā skaidro Klīvlendas klīnika, var būt glutēna nepanesība, un tas nav tas pats, kas celiakija. Tomēr cilvēks ar glutēna nepanesību var izjust gāzes veidošanos un vēdera uzpūšanos dažu stundu vai pat dienu laikā pēc glutēna lietošanas.

Turklāt viņiem var būt aizcietējumi, caureja, slikta dūša, vemšana un vēdersāpes. Migla galvā, nogurums, nemiers un depresija arī ir potenciālas glutēna nepanesības pazīmes. Starp citām satraucošām šīs veselības problēmas pazīmēm ir galvassāpes, ādas izsitumi un anēmija.

Alerģija

Ja jūs izjūtat deguna aizlikumu vai iesnas katru reizi, kad ēdat maizi, kas satur kviešus, jums var būt šāda alerģija. Šķaudīšana un astma ir arī iespējamās pazīmes, kas liecina par alerģiju pret kviešiem.

Cilvēkiem ar šādu alerģiju var būt kuņģa nevārīšanās, kuņģa spazmas, slikta dūša un/vai vemšana. Arī ādas problēmas, piemēram, nātres vai izsitumi, var attīstīties kviešu alerģijas rezultātā.

Turklāt alerģiska reakcija uz kviešiem dažkārt rada galvassāpes. Lai gan parasti alerģija pret kviešiem izraisa tikai vieglus simptomus, tā var kļūt par iemeslu anafilaksei, kas var būt nāvējoši bīstama.