foto: Pexels.com/Chevanon Photography
Atklāta Grieķijas iedzīvotāju ilgmūžības recepte; un tā ir pārsteidzoša!
Skaistums
2024. gada 20. janvāris, 04:57

Atklāta Grieķijas iedzīvotāju ilgmūžības recepte; un tā ir pārsteidzoša!

Jauns.lv

Mūsdienās cilvēku dzīves ilgums ir ievērojami pieaudzis. Tomēr, protams, ir cilvēki, kas dzīvo daudz ilgāk nekā citi, un daudzi no viņiem dzīvo Grieķijas salā Ikarijā. Par to raksta izdevums "Greek City Times".

Tiek norādīts, ka daudzi zinātnieki ir apmeklējuši Ikariju, meklējot atbildes, kāpēc vietējie iedzīvotāji šeit dzīvo ilgāk. "New York Times" bestselleru autors Dens Bitners un viņa komanda Ikariju pasludinājuši par vienu no sešām zilajām zonām visā pasaulē.

“Zilā zona tiek definēta kā vieta, kur vide ir labvēlīga gados vecākiem cilvēkiem, un Ikarijā tika atklāts, ka iedzīvotāji šeit vairākas reizes biežāk sasniedz 90 + vecumu nekā parasti.

Ikarijā ir ievērojami mazāk vēža, sirds un asinsvadu slimību un diabēta gadījumu, reti sastopama plānprātība," raksta laikraksts.

Daži no būtiskākajiem šeit veikto pētījumu rezultātiem ir saistīti ar grieķu kafiju, ko vietējie lieto ikdienā. Grieķu kafija ne tikai tiek uzskatīta par nozīmīgu grieķu kultūras sastāvdaļu, bet arī par veselīgu dzērienu veselībai.

"Grieķu kafijas vispārējie pētījumi ir atklājuši spēcīgas un jaudīgas antioksidantu sastāvdaļas, kas saistītas ar labu sirds darbību, aizsardzību pret II tipa diabētu un daudz ko citu," teikts rakstā.

Pētījumā tika apsekoti iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 100 gadiem un pētīta saistība starp kafijas patēriņu un tās ietekmi uz salas veco iedzīvotāju veselības līmeni.

Rezultāti parādīja, ka vairāk nekā 87% dalībnieku ikdienā lietoja grieķu kafiju un viņiem bija labāka asinsvadu veselība, bet viņu artērijas "uzvedās" kā jaunāka gadagājuma cilvēkiem.

Pētnieki lēš, ka dažas grieķu kafijas sastāvdaļas, piemēram, iepriekš minētie antioksidanti, droši vien uzlabo artēriju funkciju, palielinot organisma spēju uzņemt slāpekļa oksīdu. Pat tiem, kas cieš no augsta asinsspiediena, kafijas patēriņš uzrādīja labāku ietekmi uz endotēlija funkciju.

"Pētnieki secinājuši, ka grieķu kafijai ar tās bagātīgo polifenolu un antioksidantu saturu, šķiet, ir plašs priekšrocību klāsts stiprai veselībai, kas dod mums vēl lielāku pamatu lietot šo dzērienu," rezumē izdevums.