Labākais brokastīs ir auzu pārslas - sildošs un uzmundrinošs ēdiens
No auzu pārslām var pagatavot arī našķi, ko angliski runājošajās zemēs to sauc par flapjacks, un mēs to mēdzam tulkot kā auzu pārslu batoniņu. Rūpnieciski ražotos reklamē kā veselīga dzīvesveida neatņemamu sastāvdaļu, taču to viegli pagatavot arī mājas apstākļos.

Labākais brokastīs ir auzu pārslas - sildošs un uzmundrinošs ēdiens

Jauns.lv

Auzu putra vai muslis ir lielisks brokastēdiens ne tikai ziemas aukstumā. Auzas ir īstenā ziemeļnieku labība; senatnē romieši mūs apsaukāja ne tikai par barbariem, bet arī par auzu rijējiem.

Labākais brokastīs ir auzu pārslas - sildošs un uz...

Antroposofi gan aicina brokastīs ar auzu putru nepārspīlēt, ja stārķis jums ir atnesis stipri žiperīgu bērnu, – tās dod teju tūlītēju enerģijas pieplūdumu, kas jau tā kustīgos padara par īstām ūdenszālēm (atceries tautas gudrību par kumeliņu, ko auzas dīda!), kam grūti nosēdēt skolas solā. Taču jau pēc trim stundām auzas savu ir paveikušas, un grūti valdāmais skolasbērns sanīkst, tāpēc tādiem labāk brokastīs piedāvāt rupjmaizes riku. Taču visiem citiem – auzas, kas sasilda un uzmundrina.

Granola ar riekstiem un dzērvenēm

Gards un veselīgs našķis pirmajām un otrajām brokastīm, ko noslēgtā traukā var glabāt mēnesi.

Kas ir granola, vaicāsi? Kas līdzīgs mums jau pierastajam brokastu muslim, lai gan ir nianses. Musli, kā zināms, 1900. gadā izdomāja kāds šveiciešu ārsts, un šīs veselīgās brokastis sastāvēja no auzu pārslām, sasmalcinātām mandelēm, kam pievienota nedaudz citrona sulas, iebiezināta piena un – noteikti – svaigs, rīvēts ābols. Modernajā versijā musli mēdz uzlabot ar riekstiem, sēklām, kaltētiem augļiem. Granola, izrādās, ir dzimusi ASV un par saviem desmit gadiem agrāk. Tā pilda to pašu brokastu maltītes lomu – auzu pārslas, kam pievienoti rieksti, sēklas, žāvēti augļi, taču auzu vietā tikpat labi var būt arī citu labību graudu pārslas, piemēram, miežu vai rudzu. Galvenā atšķirība ir tā, ka pārslas ar piedevām saldina ar medu, kļavu sīrupu un rapšu (vai kādā citā) eļļā vai sviestā apcep līdz kraukšķīgumam.

1,3 kg granolas

75 g kokosriekstu skaidiņu

75 g maldeļu, rupji kapātu

25 g cukura

25 ml saulespuķu eļļas

2 tējk. malta kanēļa

½ tējk. vaniļas ekstrakta

Naža gals sāls

Gatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Izklāj ar papīru divas cepamplātes.

2. Liec lielā bļodā kļavu sīrupu, cukuru, eļļu, vaniļas ekstraktu un labi samaisi. Pievieno auzu pārslas, sēklu miksli, kapātos riekstus, kokosriekstu skaidiņas, kanēli un sāli. Pamatīgi visu samaisi ar rokām – tā, lai teju katra auzu pārsla būtu sasūkusies ar eļļaino sīrupu.

3. Sadali masu divās daļās, izklāj un vienmērīgi sarušini pa cepamplātēm. Cep aptuveni 15 minūtes, pusceļā izņemot plāti un vēlreiz sarušinot topošo granolu. Gatavai granolai jābūt zeltaini brūnai un kraukšķīgai.

4. Izņem no cepeškrāsns un padzesē, pēc tam iemaisi tajā dzērvenes un ļauj, lai viss kārtīgi atdziest. Slēgtā traukā granolu vari glabāt mēnesi.

 Var arī tā! Kļavu sīrupu vari droši aizstāt ar medu, mikslim vari pievienot rozīnes, aprikozes, kaltētus ābolus, kā arī dažādas sukādes un riekstus, ja tev netīk kāds no receptē iekļautajiem.

Auzu pārslu našķis

Angliski runājošajās zemēs to sauc par flapjacks, un mēs to mēdzam tulkot kā auzu pārslu batoniņš. Rūpnieciski ražotos reklamē kā veselīga dzīvesveida neatņemamu sastāvdaļu, taču pagatavot pašam no patiešām veselīgiem produktiem – tas neprasa nedz daudz līdzekļu, ne daudz laika.

 12 gabali

30 minūtes pagatavošanai

 350 g auzu pārslas

175 g sviesta

175 g zeltainā cukura sīrupa

175 g muskavado cukura

½ citrona miziņas, smalki rīvētas

šķipsna kaltēta, malta ingvera

 Gatavošana

1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Nelielu cepamplāti izklāj ar papīru.

2. Uz mazas uguns kastrolī izkausē sviestu. Ar konditorejas otu no izkausētā sviesta aizņemies un izsmērē pa cepemplātē izklāto papīru. Pārējam sviestam pievieno cukura sīrupu, muskavado cukuru un maisot kausē, līdz viss ir izkusis. Noņem no uguns un iemaisi pārslas, citrona miziņu un ingveru.

3. Masu izklāj cepamplātē, labi pieblīvē un cep 40 minūtes. Kad izņem no cepeškrāsns, ļauj, lai 15 padziest, izņem no plāts un sagriez gabalos.

Ideja! Ja esi šokoholiķe, no krāsns izņemtajam, padzisušajam našķim uzrīvē tumšo šokolādi un ļauj, lai viss atdziest. 

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas