foto: Publicitātes foto
Kā ielīst visseksīgākajā vasaras kleitiņā?
Dzīvesstils
2023. gada 15. jūnijs, 13:53

Kā ielīst visseksīgākajā vasaras kleitiņā?

Reklāmas projekts

Karstā laikā ir ļoti svarīgi justies komfortabli, un man vislabākā vasaras izvēle ir kleita. Bet – ak, vai, šovasar dažās iemīļotākajās kleitiņās vairs nevaru ielīst. Tā tiešām notiek, ka rudens un ziemas sezonā kāds kleitas pāršuj mazākas, jo – kādēļ gan tās kļūst šaurākas?! Protams, es šādi mēģinu sevi mierināt, izliekoties neredzam klāt nākušos apmēram piecus kilogramus.

Līdz ilgi gaidītajiem vasaras atvaļinājuma priekiem palicis tikai mēnesis, bet darbu vēl ir tik daudz, ka tiem neredz galu. Tas rada stresu, bet stress savukārt – apetīti, pat darba laikā starp ēdienreizēm nekādi nespēju atturēties no nevēlamiem našķiem. Ko darīt? Pirmā, pie kā vērsos pēc palīdzības, lai kontrolētu “ēšanas māniju”, bija mana draudzene, kura ir gastroenteroloģe, – cerībā, ka varbūt viņas profesionālais padoms man palīdzēs saņemties un nomest tos dažus kilogramus, kas no gaisīgajām vasaras kleitiņām spiežas ārā pa visām vīlēm.

Draudzene sacīja, ka pie pārmērīgās ēšanas un liekajiem kilogramiem varētu būt vainojama disbioze kuņģa un zarnu mikrobiomā, un ieteica man palietot labās baktērijas jeb probiotikas. Viņa arī pastāstīja, ka visā pasaulē pēdējo četru gadu desmitu laikā tendence būt liekajam svaram un aptaukoties ir gandrīz trīskāršojusies, tāpēc tiek veikti arvien jauni pētījumi, lai skaidrotu, kas palīdz mazināt atkarību no pārmērīgas ēšanas. Kādā no pētījumiem apstiprināts, ka labi palīgi pret šo nelāgo ieradumu ir konkrētas baktēriju sugas, piemēram, Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) un Bifidobacterium lactis (B. lactis) 

Draudzene man izskaidroja, ka, uzņemot vairāk labo baktēriju, tiek nodrošināts veselīgs mikrobioms. Tas savukārt atbalsta organismā virkni procesu, tostarp veicina svara zudumu. Kā tas notiek? Probiotiku pievienošana uzturam ietekmē kaloriju uzņemšanu, uzlabo gremošanas procesu un zarnu veselību, mazina apetīti, kā arī uzlabo miega kvalitāti, kas arī ir svarīgs faktors, kas palīdz regulēt svaru.

Starp citu, draudzene man pajautāja, cik ilgu laiku pirms gulētiešanas ir mana vakariņu maltīte un kā es guļu, jo pārēdoties spiedošā sajūta kuņģī sūta barības sagremošanas signālus uz smadzenēm un naktsmiers ir praktiski neiespējams. Ir pierādīts, ka zarnu mikrobioms un smadzenes ir cieši saistīti, un ir saistība starp miegu un gremošanas traktā mītošo baktēriju skaitu un daudzveidību. Tādēļ pēc vakariņām vajadzētu būt vismaz divu stundu pauzei līdz naktsmieram. Šajā laikā papildus uzņemtas probiotikas pozitīvi ietekmēs miega kvalitāti. Bet – ir svarīgi izvēlēties pareizās baktēriju sugas. Piemēram, B. lactis atbrīvo hormonu, kas pazīstams kā GLP-1 – tas stimulē tauku dedzināšanas procesu, pasargājot no aptaukošanās. 

Pameklēju internetā informāciju par probiotikām un svara zudumu, un manu uzmanību piesaistīja 2021. gada zinātniskais datu pārskats, kas liecina, ka probiotiku Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus un B. lactis uzņemšana kombinācijā ar citiem veselīga dzīvesveida ieradumiem, piemēram, regulārām fiziskām aktivitātēm, var veicināt svara zudumu 12 nedēļu laikā. Citā pārskatā norādīts, ka probiotiku patēriņš var mainīt zarnu mikrobiomu un veicināt svara zudumu cilvēkiem ar augstu ķermeņa masas indeksu, regulējot apetīti, vielmaiņu un enerģijas patēriņu. 

Protams, jautāju draudzenei, vai nevar vienkārši dzert kefīru, ēst jogurtu – man gan tas negaršo – un tādā veidā mēģināt notievēt. Viņa nosmēja, ka nevajag ēst to, kas negaršo, un piebilda, ka ātrāku un noturīgāku rezultātu sasniegšu, papildus uzņemot labās baktērijas ar kādu no uztura bagātinātājiem. Ieteica izvēlēties tādas probiotikas, kurās ir pēc iespējas lielāks skaits dažādu sugu baktēriju vienā kapsulā. Jo plašāks sugu skaits, jo probiotikas vērtīgākas – viens baktēriju veids nevar izpildīt pārējo funkcijas.

Viņa pati lieto Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® piedāvāto LYLBIOTIC, jo patīkot, ka produktu var uzglabāt pat 25 ºC temperatūrā un, ja vajag, paņemt līdzi somā, lai kurp ikdienas gaitās būtu jādodas. Vēl šīm kapsulām ir īpašs apvalks DRcaps™, kas garantē, ka baktērijas pa ceļam uz zarnām agresīvajā kuņģa pH vidē neaizies bojā un dzīvas nonāks līdz zarnu traktam, kur tām ir jāiedzīvojas. Savukārt iedzīvoties tām palīdz probiotiku barības viela – prebiotikas, kas arī ir iekļautas LYLBIOTIC sastāvā. Draudzene vēl noteica, ka tas ir svarīgi, jo nesen gastroenterologu konferencē ticis prezentēts pētījums par aptiekās pieejamo produkciju,  – ka tikai daži no preparātiem vispār spēj piedāvāt dzīvas un iedarbīgas labās baktērijas.

Es, protams, esmu ieinteresēta atbrīvoties no disbiozes kuņģa un zarnu mikrobiomā (kas attiecīgi varētu palīdzēt samazināt arī svaru), tāpēc, dodoties uz aptieku, ņēmu vērā draudzenes ieteikumus. Arī farmaceite atzinīgi novērtēja manu izvēli, sakot, ka LYLBIOTIC probiotikas ir izstrādātas kopā ar ārstiem un gastroenterologiem, balstoties uz klīnisko un zinātnisko pētījumu rezultātiem. Un labo baktēriju kompleksam tikai vienā kapsulā, kas ir ražotāja noteiktā deva, ir iekļauts superliels baktēriju skaits – 28 miljardi. Liela ir arī baktēriju daudzveidība – deviņas sugas –, un tās ir identiskas baktērijām, kas mīt cilvēka organismā.

Lai uzlabotu veselību un maksimāli ātri atgrieztos savā labākajā – seksīgo vasaras kleitiņu – fiziskajā formā, es izvēli esmu izdarījusi. Lai arī jums šī vasara kļūst par laba garastāvokļa, bezrūpīgas atpūtas, neaizmirstamu piedzīvojumu un saulaina prieka oāzi!

Jūnijā pērc LYLBIOTIC aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 30%.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.