foto: Shutterstock
Vecākiem jābūt gataviem maksāt par bērnu gūtajām traumām vasarā
Bērni
2023. gada 1. jūnijs, 17:17

Vecākiem jābūt gataviem maksāt par bērnu gūtajām traumām vasarā

Jauns.lv

Kamēr skolēni jūsmo par mācību gada noslēgumu un vecāki lauza galvu par atvašu nodarbināšanu vasarā, medicīnas darbinieki gatavojas biežāk nekā pārējā gada laikā ārstēt savainotos bērnus un pusaudžus. Ņemot vērā medicīnas iestāžu noslogotību, vecākiem jārēķinās, ka šajā vasarā bezmaksas ārstniecības pakalpojumu pieejamība var būt ierobežota, tādēļ var nākties izmantot maksas pakalpojumus. Vai arī izmantot apdrošināšanas polises.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pērn publiskotā informācija liecina, ka siltākajā gadalaikā ik mēnesi mediķu palīdzība nepieciešama 800-900 bērniem. Mazākie krīt no mēbelēm, bet lielākie – no trepēm un kokiem. Ap 100 bērniem mēnesī gūst traumas, lēkājot pa batutu, un apdraudētākie ir tie, kuri lēkāšanas priekus izbauda vairāki vienlaicīgi, un kuru batutam nav aizsargtīkla. Ap 200 traumām mēnesī saistītas ar braucamrīkiem - velosipēdiem, motorolleriem un skūteriem, un vēl ap 100 tiek gūtas rotaļu laukumos un atrakciju parkos.

Tā kā nepilngadīgajiem medicīnas pakalpojumi tiek sniegti par velti, neuzmanīto bērnu un neapdomīgo pusaudžu ārstēšana tiek segta no valsts budžeta. Tātad tos jāapmaksā visai sabiedrībai. Apdrošināšanas polises bērniem tiek pirktas reti. Saskaņā ar apdrošināšanas akciju sabiedrība “BTA Baltic Insurance Company” (BTA) datiem, apdrošināšanas atlīdzības par bērnu vasarā gūtajiem savainojumiem tiek izmaksātas ap simts klientiem. 2020. gada trīs vasaras mēnešos kopā šādu gadījumu skaits bija 334, 2021. gadā – 339 un pērn – 287. Traumas visbiežāk tiek gūtas sportisku aktivitāšu laikā, sadzīves apstākļos un ceļu satiksmē.

«Liela daļa vecāku dzīvo ar domu, ka viņu bērni ir pietiekami apdomīgi, lai neiekultos nepatikšanās un arī paļaujas, ka nepatīkamos gadījumos varēs izmantot bērniem pieejamo bezmaksas medicīnisko aprūpi. Taču situācija medicīnas nozarē šobrīd ir ļoti grūta, un var nākties piedzīvot situāciju, ka bezmaksas aprūpe uzreiz nav pieejama, vai arī uz rehabilitācijas nodarbībām jāgaida pārāk ilgi. Savukārt privātās klīnikās kā vieni, tā otri pakalpojumi var būt pieejami nekavējoties. Nepatīkamo sitienu pa vecāku naudas maku gan var novērst, laikus iegādājoties apdrošināšanas polisi,» iesaka BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

BTA dati liecina, ka pat nelielu savainojumu kā nobrāzumi un sastiepumi apkopšana izmaksā ap 40 eiro. Savukārt par lauzto roku vai kāju ieģipsēšanu izmaksātā atlīdzība sasniedz simts eiro.

Apdrošināšanas speciālisti aicina vecākus brīvlaikā uzmanīt bērnus un ilgstoši neatstāt bez uzraudzības. Īpaši svarīgi pārrunāt uzvedību pie ūdenskrātuvēm – nepeldēties vienatnē, nelēkt uz galvas ūdenī un nepārvērtēt savas peldēšanas prasmes. Šie ieteikumi lieti noderēs arī pieaugušajiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās