foto: Publicitātes foto
Ar 2500 klātienes apmeklētāju dalību vērienīgi aizvadīts “Forums LĪDERE”
Dzīvesstils
2023. gada 30. maijs, 15:50

Ar 2500 klātienes apmeklētāju dalību vērienīgi aizvadīts “Forums LĪDERE”

Sadarbības projekts

Latvijas sievietēm ir ekskluzīva iespēja svinēt divas Sieviešu dienas. Vienu - tradicionāli 8. martā, bet otru - kad notiek “Forums LĪDERE”, kas ik gadu izvēršas par sievišķīgiem, grandioziem un iedvesmojošiem svētkiem. Arī šis gads noteikti nebija izņēmums. 19. maijā Ķīpsalas izstāžu centrā krāšņi un sirsnīgi tika aizvadīts nu jau sestais izaugsmes un iedvesmas pasākums “Forums LĪDERE”, pulcējot vēsturiski lielāko klātienes apmeklētāju skaitu - 2500 Latvijas aktīvās dāmas.

Trešo gadu pēc kārtas forums par savām mājām sauc Ķīpsalas izstāžu halli, kas uz tā laiku saposta līdz nepazīšanai. “Foruma LĪDERE” rīkotāji ik gadu parūpējas par to, lai katra dāma no pirmās līdz pēdējai minūtei justos īpaša, gaidīta, lutināta. Šoreiz klātienē šos sieviešu svētkus atzīmēja un iedvesmojošu lektoru stāstos ieklausījās 2500 dāmas. Savukārt vēl vairāk nekā 120 000 interesentu no teju 60 valstīm pasākumu vēroja attālināti. Uz lielās “Foruma LĪDERE” skatuves kāpa 17 pieredzējuši un sirdsgudri dažādu jomu speciālisti, no kuriem ikviena sieviete varēja paņemt kādu noderīgu atziņu. Kā ierasts foruma galvenā programma sadalīta trīs sesijās: profesionālā izaugsme; attiecības, ģimene, mijiedarbība un personiskā attīstība.

Forumu ar uzrunu atklāja “Foruma LĪDERE” dibinātāja Solvita Kabakova, ieskicējot pasākuma virstēmu - “Virs galvas mūžīgs piena ceļš”. Solvita savā runā akcentēja to, cik dažāds un reizē izaicinājumu pilns ir mūsu katra dzīves ceļš. Taču, sekojot savai sirdsbalsij, tas vienmēr aizvedīs mājās. Svarīgi ir ne tikai atrast īsto ceļu, kas sagādā prieku, bet arī īstos ceļabiedrus, kuri būs gatavi iet līdz pasaules malai. Nereti arī pats ceļš var būt mājas, ja tajā ir mūsu sirds.

Vai viegli būt līderei savā zemē, atklāja dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, kura pastāstīja par vairākiem spožuma un posta brīžiem, esot dzejniecei Padomju Savienībā. To, cik liels ir vārda spēks, M. Zālīte saprata 1980. gados, kad viņas dzejoļus vairākus gadus aizliedza publicēt, taču cilvēki uzskatīja citādāk. “Es sāku just, ka sabiedrība mani dēve par līderi,” atklāja dzejniece.

Par to, ka amats nav vienīgais, kas raksturo cilvēku, aicināja padomāt politiķe, bijusī Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Viņa norādīja, ka formālās tikšanās bieži vien vienīgais, ko cilvēki viens par otru uzzina, ir amats un darba pienākumi. Pēc M. Golubevas domām, veselīgu attiecību veidošanā svarīgi ir arī izprast otra iekšējo struktūru - viedokli, vērtības, personības iezīmes.

Kas notiek, kad drosme uzvar bailes, atklāja klīniskā un veselības psiholoģe, LU doktorante Aija Krišjāne, kura pēc 25 gadus ilgas, veiksmīgas karjeras starptautiskā uzņēmumā izvēlējās mainīt profesionālo ceļu un kļūt par psiholoģi. Viņa uzsvēra, ka šādi lēmumi prasa laiku sagatavoties, taču vienlaikus atzīst, ka tas ir tā vērts un arī 40 gadu vecumā nav par vēlu apgūt jaunu profesiju.

Padomāt par mūsu katras unikālo personību aicināja Rīgas nacionālā zooloģiskā dārza valdes locekle Anete Bilzena, kura uzsvēra, ka cilvēka identitāte ir cieši saistīta gan ar vārdu, gan bieži vien arī uzņēmumu. Taču, vai un kā mūsu personību ietekmē uzvārda vai uzņēmuma nomaiņa? A. Bilzena sievietes arī mudināja padomāt par dzīves lomām un kurās no tām vēlētos sevi redzēt.

Vai visu var un vajag paspēt, atbildi sniedza Deloitte vadošā partnere Baltijas valstīs Kristīne Jarve. Viņa dalījās pieredzes stāstā, kā realizē savas dzīves lomas un paspēj atvēlēt laiku sev. “Es nevaru izdarīt visu, un tas arī nav vajadzīgs,” uzsvēra K. Jarve, piebilstot, ka ir svarīgi definēt tās lietas, kuras gribam darīt pašas un tās, kuras uzticēt citiem, piemēram, ģimenei.

Justies labāk - tā nav veiksme, tas ir lēmums! Šādi uzskata uzņēmēja, plastikas ķirurģe Evija Rodke, kura dalījās ar savu stāstu, kā, dodoties pa izaicinājumiem pilnu ceļu, sasniedza savu mērķi - sāka strādāt par plastikas ķirurģi un vēlāk arī izloloja savu plastiskās ķirurģijas klīniku. Šajā ceļā E. Rodkei ļoti palīdzēja uzskats, ka bez lēmuma piecelties arī nebūs veiksmes.

Foruma otrajā daļā tēmas vijās par un ap ģimeni, mijiedarbību, attiecībām. Politiķe, juriste Ieva Brante dzīvi uztver pozitīvi un uzskata, ka arī slikto iespējams pārvērst par piedzīvojumu un vērst uz labo pusi. Savā prezentācijā I. Brante dalījās ar trim padomiem dzīvei: “Pirmkārt, mīliet sevi. Jūs neesat miskastes, bet karalienes! Otrkārt, vienmēr sapņojiet par to, ko vēlaties. Neviena vēlēšanās nav jums par lielu. Treškārt, ticiet brīnumiem. Arī mīlestība ir brīnums”.

Mēs katrs esam atšķirīgi, un, jo dažādāki esam, jo lielāks var būt izaicinājums izveidot ilgtermiņa attiecības. Kā to panākt un kāds ir ilgu attiecību noslēpums, atklāja ģimenes psihoterapeits Gatis Līdums. Viņš dalījās ar personīgu stāstu par saviem vecākiem, kuri kopā ir jau 56 gadus. Viņu ilgo attiecību noslēpums ir pazemība, kas ietver spēju ieklausīties otrā un savstarpēju cieņu.

Ar pieredzes stāstu par ērkšķaino ceļu līdz panākumiem dalījās paralimpiete Diāna Krūmiņa, kura dzīves skarbumu iepazina jau agrā bērnībā. Savukārt 27 gados dzīve viņai sagādāja nākamo smago pārbaudījumu, ciešot autoavārijā un zaudējot spēju staigāt. Tieši iespējas sportot D. Krūmiņu motivēja dzīvot ar jaunu elpu un nest Latvijas vārdu pasaulē.

Kā izaudzināt laimīgu bērnu, atklāja pusaudžu terapeits Nils Sakss Konstantinovs, kurš uzsvēra: “Bērni vēl nekad nav dzīvojuši tik labos apstākļos, taču vienlaikus vēl nekad nav jutušies tik nelaimīgi”. Kāpēc tā, atbildes nav, taču ir vairākas lietas, kas var palīdzēt bērnam justies labāk: aktivitātes, kopīga ēdienreize ar ģimeni, draudzība ar cilvēkiem, ar kuriem ir kopīgas vērtības.

Kas notiek, kad vīrietis paliek domīgs, humoristiskā un jautrā izpildījumā izstāstīja humorists un improvizācijas aktieris Jānis Skutelis. Pievienojot palielu devu humora, viņš dalījās ar vairākiem attiecību padomiem no vīrieša skatupunkta un atklāja dažus noslēpumus, kā no randiņa var izaugt ilgtermiņa attiecības.

Pasākuma noslēdzošā daļa kā ierasts veltīta sievietes personīgajai attīstībai un drosmei piepildīt savus sapņus. Vai Tava veselība ir rokassomiņas vērta? - par to aicināja padomāt VC4 filiāļu un grupas uzņēmumu vadītāja Zane Rēvalde. Viņa norādīja, ka ir divu veidu cilvēki - tie, kuri regulāri dodas vizītē pie ārsta un tie, kuri to dara krietni novēloti. Viens no iemesliem tam ir veselības aprūpes dārdzība. Taču, domājot par to, kādas vēlamies savas vecumdienas, katrai jāizvērtē, cik daudz investēt savā veselībā.

“Rīt būs atkal skaista diena” - tāds ir modes mākslinieces, gleznotājas Elitas Patmalnieces uzskats. Latvijā pazīstamā māksliniece intervijā atklāja, ka katra jauna diena sniedz jaunas iespējas un ļauj pabeigt to, kas iepriekšējā dienā nav sanācis. Tāpat E. Patmalniece ieskicēja savu profesionālo ikdienu, nākotnes mērķus, kā arī mazliet pavēra personīgās dzīves priekškaru.

Ar pieredzes stāstu par ceļu no zemākā punkta uz dzīves virsotni dalījās programmas “Mirjama” dalībniece Sintija Purgale. Viņas dzīves sākums nebija viegls, bērnībā pārdzīvotais pārauga pāridarījumos sev un apkārtējiem, kas rezultējās ar cietumu. Tur S. Purgale satika cietuma kapelāni Rudīti Losāni, iesaistījās programmā “Mirjama”, kas motivēja sākt jaunu dzīvi. “Es biju kā mazs putnēns, kam salauzts spārns. Tagad es jūtos kā līdere pati sev,” pauž Sintija Purgale.

Ar trikiem, kas viņai ikdienā palīdz saglabāt sievišķību un savu sievietes Es, dalījās dziedātāja Marija Naumova. Viņa uzsvēra, ka mīlēt un pieņemt sevi visā pilnībā dažkārt nav nemaz tik viegli, pat neiespējami. Dziedātāja arī atklāja vairākas lietas, kas palīdzējušas viņai apzināties savu sievišķību, piemēram, raudzīšanās uz sevi spogulī un kleitu nēsāšana.

Uz kā turas pasaule, atbildi aicināja meklēt teologs Kaspars Simanovičs, kurš stāstījumu balstīja uz vienu no savas dzīves lielākajiem zaudējumiem, kas piedzīvots pērn. Teologs atklāja, ka viņu tobrīd glāba iespēja uzticēties kādam un izrunāties. Tas arī, viņaprāt, ir tas, uz kā turas pasaule - pamatuzticēšanās. “Uzticēšanās realitātei sniedz cerību. Cerība ļauj turpināt ceļu,” pauž teologs.