Ceļvedis, meklējot īsto aromātu
Skaistums
2023. gada 20. aprīlis, 15:41

Ceļvedis, meklējot īsto aromātu

Reklāmas projekts

Smaržas veido radošu un emocionālu pasauli. Tās var uzjundīt atmiņas tik pat viegli kā fotoattēli noputējušā foto albumā. Aromāti tāpat kā foto albums pieder pie kādas smaržu ģimenes, kuru iepazīstot, varat vieglāk un ātrāk atrast sev piemērotākās. Šī smaržu māksla ir arī zinātne. Atklāsim aromātu noslēpumus, pēc kuriem vieglāk atradīsiet sev vistīkamāko.

Aromātu lingo

Vispirms mums būtu jāspēj izprast aromātu būtība, jo tāpat kā jebkurai nozarei, arī aromātu pasaulei ir sava valoda. Tipisks aromāts sastāv no eļļām, kas tiek sajauktas kopā ar pamatni (visbiežāk spirtu), lai izveidotu tualetes ūdeni vai parfimērijas ūdeni.

Tualetes ūdenī eļļu procentuālais daudzums ir mazāks nekā parfimērijas ūdenī, tāpēc tualetes ūdens mēdz būt lētāks, savukārt parfimērijas ūdenim ir tendence turēties ilgāk uz ādas. Runājot par aromātu, tiek daudz runāts par aromāta notīm. Tās visbiežāk ir tādas notis kā citrusaugļi, koksne, roze, dažādi citi ziedi un vaniļa. Notis palīdz labāk aprakstīt aromātu, kāds veidojas, nonākot saskarē ar ādu.

Aromātu ģimenes jeb kategorijas

Pasaulē ir tik daudz aromātu un ir labi, ka tos ir iespējams iedalīt kategorijās. 1983. gadā aromātu eksperts Maikls Edvardss nāca klajā ar smaržu apli (Fragrance Wheel), kurā smaržas tika iedalītas dažādās kategorijās un notīs. Tā kā smaržu pasaule kļūst bagātāka, aplis gadu gaitā ir attīstījies, taču vispārējā struktūra ir palikusi nemainīga – ir galvenās kategorijas un apakškategorijas.

Aromāta kompozīcija

Parasti aromāti sastāv no augšējām notīm, sirds notīm un pamata notīm. Augšējās notis ir tās, kuras sajūtat pirmo reizi izsmidzinot aromātu. Tas mēdz būt viegls, svaigs vai dzirkstošs aromāta uzliesmojums. Kad aromāts nonāk uz ādās, sāk atklāties sirds notis, kas atklāj aromāta būtību un personību. Visbeidzot, aromātam nedaudz iesūcoties ādā, ir sajūtamas pamata notis, kas uzkavējas visilgāk un tās vislabāk paliek atmiņā. Katru reizi izsmidzinot aromātu, atklājas jauna pasaule, kurā notis mijiedarbojas viena ar otru.

Atrodi savu aromātu!

Aromātiem, tāpat kā cilvēkiem, ir tik daudz personības, tāpēc labākais veids, kā uzzināt, vai jums patīk kāda smarža, ir to izmēģināt. Aromāts mēdz katram smaržot atšķirīgi, jo sastāvdaļas sajaucas ar mūsu ādu un sviedriem, kas ir unikāls aromāts, tāpēc draugam aromāts var smaržot pavisam savādāk nekā Tev. Zinot sev tīkamās aromāta notis, Jūs noteikti varat atvieglot un sašaurināt izvēli, pat iepērkoties interneta veikalā. Ir tikai jāizpēta aromāts, kuru Jūs šobrīd lietojat vai esat iecienījusi. Atrodiet šo aromāta kompozīciju un notis internetā (notis norādītas arī www.douglas.lv) un uzdodiet sekojošus jautājumus:
 

  • Kādi aromātu veidi man patīk? Vai mani saista piesātināti vai viegli aromāti?
  • Vai aromāti, kurus esmu iecienījusi, pieder vienai kategorijai? Piemēram, ziediem vai koksnei. Kuras smaržu nianses nepatīk?
  • Piemēram, ja patiešām piesaista ziedu kategorija, pajautājiet sev: vai tajās visās ir līdzīgas notis, piemēram, roze vai jasmīns?

Varbūt Jums tuvākas ir koksnes notis, kurās ir ādas, tabakas un dzintara nokrāsas. Arī rozā pipari ir interesanta nots, jo tā dod aromātam nelielu pikantumu un īpašu starojumu. Atbildot uz šiem jautājumiem un izpētot sev tīkamākās notis, spēsiet atrast savu īsto aromātu, kuru iemīlēt.

Izteiksmīgi ZIEDU aromāti

EISENBERG L'Art du Parfum - Tentation (Parfimērijas ūdens sievietei)
CACHAREL Noa (Tualetes ūdens sievietei)
Ariana Grande Mod Blush (Parfimērijas ūdens sievietei)
Clean Reserve Lush Fleur (Parfimērijas ūdens)

AUSTRUMU (oriental) notis

Trussardi La Vie Di Milano Passegiata In Galleria Vittorio Emanuele II (Parfimērijas ūdens sievietei un vīrietim)
The Spirit Of Dubai Majalis (Parfimērijas ūdens)
Molinard Madrigal (Parfimērijas ūdens vīrietim)
Jardin Bohème Rouge Précieux (Parfimērijas ūdens sievietei)

Pārējos aromātus meklējiet ŠEIT

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv.