foto: Shutterstock
Gela nagu lakas var izraisīt ļoti nopietnas alerģijas mūža garumā
Skaistums
2023. gada 16. aprīlis, 07:21

Gela nagu lakas var izraisīt ļoti nopietnas alerģijas mūža garumā

Jauns.lv

Dermatologi brīdina, ka populārās gela nagu lakas izraisa "dzīvi mainošas" alerģijas, kas var liegt veikt noteiktas operācijas.

Speciālisti saka, ka gela nagu lakās esošās ķīmiskās vielas, kas ir metakrilāti, var iesūkties ādā un izraisīt alerģisku reakciju.

14. aprīlī BBC Radio 4 raidījumā "Today", Dr. Deirdre Baklija, dermatoloģe konsultante no Batas, sacīja: "[Simptomi] var būt no nagu vājināšanās līdz pilnīgai nokrišanai, var būt arī smagi izsitumi uz sejas, kakla un krūšu augšdaļas."

"Cilvēkiem var būt apgrūtināta elpošana vai astma var pasliktināties. Vēl ļaunāk, viņi var kļūt jutīgi pret akrilātiem citās lietās, kas var ietekmēt zobārstniecību vai diabētu vai ortopēdisku ķirurģiju," viņa piebilda.

Metakrilātu bieži izmanto ceļu un gūžu implantiem, kā arī zobu protēzēs un protēzēs.

2019. gadā Lielbritānijas Dermatologu asociācija pirmo reizi izdeva brīdinājumu par gela nagu lakām un paziņoja, ka tās izraisa kontaktalerģijas epidēmiju.

Bažas bija balstītas uz pētījumu, kurā atklājās, ka 2,4 procentiem pārbaudīto cilvēku bija alerģija pret vismaz viena veida metakrilāta ķīmisko vielu. Alerģija "pārsvarā" skāra sievietes, teikts tajā.

Gela nagi, kas iegūti no metakrilātiem, tiek uzklāti uz cilvēka dabiskajiem nagiem, un tie ir “jāārstē” ultravioletajā (UV) lampā. Tikmēr akrila nagi ir pasta, ko uzklāj uz dabīgajiem nagiem un atstāj sacietēt gaisa iedarbībā. 

Gela laka ir iepriekš sajaukts produkts - gela un nagu lakas hibrīds, un tā ir sacietēzem UV lampas.

Lielbritānijas Dermatologu asociācija pauda bažas par visām trim metodēm un brīdināja, ka sensibilizācija rodas, kad nesacietējis produkts nonāk saskarē ar jebkuru ādas daļu. 

Manikīristiem ir arī alerģijas attīstības risks, jo aizsargcimdi var nesniegt pietiekamu aizsardzību un metakrilāti var iziet cauri cimdiem.

Dr. Deivids Ortons no asociācijas sacīja: "Ir patiešām svarīgi, lai cilvēki zinātu, ka mākslīgie nagi var izraisīt alerģiju. Patiesība ir tāda, ka daudzas sievietes ar šīm alerģijām netiks diagnosticētas, jo viņas var nesaistīt savus simptomus ar nagiem, īpaši, ja simptomi parādās citur uz ķermeņa."

Viņš piebilda: "Salonu īpašniekiem ir jāapsver apmācības līmenis, ko viņi piedāvā darbiniekiem šajā jomā, jo pastāv reāls aroda apdraudējums."

Svarīgs piesardzības pasākums ir izmantot nitrila cimdus, kas tiek nomainīti un izmesti ik pēc 30 minūtēm un noņemti, izmantojot "bez pieskāriena" paņēmienu. Metakrilāti ir jāglabā prom no jebkāda tieša kontakta ar ādu.