foto: Shutterstock
Kofeīnu saturoši kosmētikas produkti - kādu labumu tie dod?
Kofeīns kā stimulants paātrina vielmaiņu, uzlabo asinsriti, kā arī pamodina centrālo nervu sistēmu, kā ietekmē tiek šķelti tauki, āda kļūst gludāka un tvirtāka, arī veicina pietūkuma samazināšanu.
Skaistums
2022. gada 5. oktobris, 06:21

Kofeīnu saturoši kosmētikas produkti - kādu labumu tie dod?

Jauns.lv

Tasīte rīta kafijas spēj atmodināt organismu un piešķirt možumu dienas iesākumam, bet tas nav vienīgais ieguvums un pielietojums kafijas pupiņām. Kafijas pupiņas satur kofeīnu un spēcīgus antioksidantus, kas aizsargā ādu un arī efektīvi stimulē tās atjaunošanos. Kādu ieguvumu ādas aizsardzībai un veselībai sniedz kafijas pupiņu sastāvā esošais kofeīns un antioksidanti stāsta Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Visbiežāk kofeīnu saturošus produktus ikdienā uzņem dzērienu formā, bet kofeīns tiek izmantots arī kosmētikas līdzekļos kā stimulants ādas stāvokļa izskata uzlabošanai. Jāņem vērā gan, ka kofeīns neuzkrājas un ātri tiek izvadīts no organisma, tādēļ tā iedarbība ir īslaicīga un ilgstoša efekta panākšanai būs nepieciešams pieturēties pie rutīnas ādas kopšanas rituālā.

Kofeīns dabā sastopams ne tikai kafijas pupiņās, bet dažādos koncentrācijas līmeņos arī zaļās tējas lapās, Kolas riekstos (kolas ģints koku dzimtene - Āfrikas tropu lietus mežos), Brazīlijas vīteņaugā Guarana, kā arī nelielos daudzumos kakao sēklās. Šie augļi un sēklas tiek iekļauti kosmētikas līdzekļos, pateicoties to pozitīvajām īpašībām, ko tās sniedz ādai. Kofeīns kā stimulants paātrina vielmaiņu, uzlabo asinsriti, kā arī pamodina centrālo nervu sistēmu, kā ietekmē tiek šķelti tauki, āda kļūst gludāka un tvirtāka, arī veicina pietūkuma samazināšanu,” stāsta kosmētiķe Ieva Strautkalne.

Trīs būtiskākie ieguvumi no kafijas pupiņām ādas kopšanai un veselībai

Ātrs palīgs acu pietūkuma un zilo riņķu mazināšanai

Pietūkumu jeb maisiņus zem acīm var izraisīt dažādi faktori – miega trūkums, sāļu ēdienu vai ūdens uzņemšana pirms miega, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, hroniskas slimības, nenotīrīti kosmētikas līdzekļi, hormonālo pārmaiņu un arī ģenētisko iezīmju dēļ. Ja pietūkuma cēlonis meklējams ģenētikā, hroniskā saslimšanā vai problemātiskajā ādas stāvoklī, piemēram, rozācijas dēļ, kofeīnu saturošie kosmētikas produkti nepalīdzēs un būs nepieciešami speciāli ādas kopšanas līdzekļi.

Savukārt, situācijās, kad pietūkums radies īslaicīgu faktoru ietekmē, piemēram, nepietiekama nakts miega vai pārmērīgi sāļu ēdienu lietošanas dēļ, kofeīns stimulēs asinsriti un sašaurinās asinsvadus, ātri samazinās tūsku, kā arī zilos riņķus zem acīm. Jāatceras, ka kofeīna iedarbība ir īslaicīga, tāpat kā izdzerta kafijas tasīte, proti, uzklājot krēmu vai serumu uz problemātiskās zonas, efekts saglabāsies vairāku stundu garumā, bet ilgtermiņa iedarbības panākšanai produkti būs jāiekļauj ikdienas ādas kopšanas rutīnā.

Gludāka un tvirtāka āda

Kosmētikas produktos plaši izmanto kofeīnu, lai iegūtu gludākas un tvirtākas ādas efektu. Kofeīns stimulē tauku vielmaiņu jeb to sadalīšanu lipolīzes laikā. Tauku šūnas tiek sašķeltas ādas ārējos slāņos un āda pakāpeniski iegūst gludāku un tvirtāku izskatu, tādēļ kofeīnu bieži kombinācijā ar citām vielām izmanto ķermeņa krēmos vai skrubjos, kas paredzēti celulīta mazināšanai. Ādas tonizēšanai vai stimulēšanai to iekļauj arī pretnovecošanās sejas krēmos, serumos, acu krēmos, kā arī sejas attīrīšanas līdzekļos.

“Ja mērķis ir samazināt celulītu, labāka efekta iegūšanai rītos un vakaros ieteicams veikt sauso ķermeņa birstēšanu jeb masāžu ar šim nolūkam paredzētu birstīti, tādējādi stimulējot limfu cirkulāciju un atbrīvojot ādu no atmirušajām ādas šūnām un toksīniem. Savukārt, pēc dušas lietot mitrinošu krēmu, kura sastāvā ir kofeīns. Ja sausā birstēšanās nav iecienīta nodarbe, to var aizstāt ar kafijas skrubi vai lufu vannošanās laikā. Masāža labi sagatavos ādu nākamajai fāzei jeb ādas mitrināšanai,” stāsta kosmētiķe.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tauku vielmaiņas veicināšanai bez kofeīna kosmētikas produktos tiek izmantots arī kanēlis, jūras aļģes, citrusa augļi, asie pipari un dažādi ārstnieciskie augi. 

Aizsargā ādu no brīvo radikāļu negatīvās ietekmes

Termiski apstrādājot kafijas pupiņas, tiek iegūta kafijas pupiņu eļļa, kas ir bagāta ar antioksidantiem, kas savukārt nepieciešami ādai, lai cīnītos pret brīvo radikāļu pārprodukciju ķermenī. Visizplatītākā antioksidantu forma kafijas pupiņās ir hlorogēnskābe. Tā veicina svara zudumu, novērš vēža šūnu attīstību, stabilizē asinsspiedienu, labvēlīgi ietekmē sirds darbību un tonizē tās muskuļus, kā arī aizkavē ķermeņa novecošanos.

“Brīvajiem radikāļiem un antioksidantiem organismā ir jābūt līdzsvarā, proti, ja brīvo radikāļu ir par daudz, tiek bojāts ādas aizsargslānis un tiek traucēta kolagēna un elastīna izstrāde, tādējādi veicinot ādas novecošanos un grumbiņu veidošanos. Savukārt, ja brīvo radikāļu ir par maz, vīrusi un baktērijas sāk organismā vairoties, samazinās imunitāte un uz ādas var rasties iekaisumi vai ilgtermiņā pat attīstīties ādas vēzis. Antioksidantu rezerves iespējams uzturēt un atjaunot ar veselīgu uzturu, aktīvu dzīvesveidu, kā arī uztura bagātinātājiem. Papildu aizsardzību ādai sniegs kosmētikas līdzekļi ar to sastāvā esošiem antioksidantiem, tai skaitā kofeīnu,” norāda Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

Ar dažādiem antioksidantiem bagāti ir rieksti, svaigie zaļumi (pētersīļi, raudene, selerija u.c.), dārzeņi, citrusaugļi un citi augļi (āboli, vīnogas, mellenes, bumbieri, zemenes u.c.), pākšaugi (sojas pupiņas, zirņi, pupas u.c.), kā arī sēklas (linsēklas, sezama un saulespuķu sēklas), tāpēc ieteicams sekot līdzi, lai šie produkti tiek lietoti ikdienas uzturā.

“Lai gan kofeīna koncentrācija kosmētikas produktos parasti nav augsta, lai tā radītu blakusparādības uz ādas, tomēr jutīgas un problemātiskas ādas īpašniekiem šie produkti jālieto piesardzīgi. Uzsākot jaunu kosmētisko produktu lietošanu, tai skaitā kofeīnu saturošu kosmētikas līdzekļu lietošanu, 24 stundas pirms krēma, seruma vai jebkura cita līdzekļa uzklāšanas, tas jāizmēģina uz apakšdelma. Ja reakcija nerodas, produktu var uzklāt uz sejas vai citām ķermeņa daļām plašākā mērogā. Situācijā, kad rodas reakcija uz ādas, produkts nekavējoties jānoskalo ar vēsu vai siltu ūdeni un, ja simptomi neizzūd, jāvēršas pie dermatologa,” uzsver kosmētiķe Ieva Strautkalne.