Dzīvesstils
2022. gada 2. maijs, 11:28

Aktieri Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens pārvar dzīvē smagu posmu

Žurnāls "Kas Jauns"

Šajā sezonā allaž dzirkstošais un enerģiskais aktieris Mārtiņš Egliens uz skatuves vairs nebūs redzams, tā žurnālam "Kas Jauns" apliecina Latvijas Nacionālais teātris. Aktieris praktiski zaudējis runasspēju, turklāt pašlaik pārvietojas uz kruķiem.

Problēmas ar balsi Eglienam esot kopš rudens. Varot pateikt dažus vārdus, bet tad balss aizkrītot. Tas arī esot iemesls, kāpēc mākslinieku jau kādu laiku nevarot sazvanīt, viņš komunicējot tikai rakstiski. Tā kā aktieris kopā ar sievu Ditu Lūriņu ir pieprasīti pasākumu vadītāji visā Latvijā, vēsts par viņa veselības stāvokli strauji izplatās plašākā lokā.

Tā pirms neilga laika Dita un Mārtiņš aicināti vadīt Lieldienu pasākumu Ogrē, bet atsaukusies tikai Dita. Kā iemesls vietējo starpā tiek pārspriest tas, ka Mārtiņam jāveseļojas. Turklāt balss neesot vienīgā problēma – aktieris traumējis arī kāju, pēc zinātāju teiktā, spēlējot skvošu, bojāta Ahileja cīpsla, kā dēļ nu nākas pārvietoties uz kruķiem.

Aktieris Mārtiņš Egliens

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

gallery icon

Daudzos ārpusteātra projektos ir pieprasīts arī Egliena komiķa, parodētāja un dziedātāja talants. Piemēram, muzikālajā izrādē Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās viņš skatītājus sajūsmina Alberta Legzdiņa tēlā, radot leģendārā kolektīva gaisotni un jokus. Nupat, pēc pandēmijas, izsludināts, ka no 2. jūlija izrāde atgriežas Latvijas estrādēs, un mākslinieku sarakstā lasāms arī Egliena vārds. Tieši viņš ir viens no vadošajiem izrādes māksliniekiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Muzikālajā izrādē "Čikāgas piecīši. Leģendu atgriešanās" Mārtiņš Egliens ar savu unikālo talantu ir neaizstājams.

Kā izsakās izrādes producente Laila Ilze Purmaliete, viņa ir informējusi Mārtiņu par izrādēm un īsziņā saņēmusi apstiprinājumu. “Kad zvanīju, Mārtiņš necēla, bet atsūtīja īsziņu, lai rakstu. Domāju, ka viņš aizņemts teātra mēģinājumos, tāpēc nevar runāt. Neko par to, ka Mārtiņam būtu problēmas ar balsi, nezināju,” atzīst producente, pievienojoties cerībām, ka viss būs labi, jo tam ļauj ticēt arī pats Egliens.

Kolēģi atbalsta, cenšas stutēt morāli un ir pārliecināti par labāko
Kā noskaidroja Kas Jauns, Mārtiņa Egliena ilgstošās veselības likstas ar balsi ir nopietnas un sarežģītas, un ne mākslinieks, nedz viņa ģimene kopīgajā darbavietā ar medicīniskām diagnozēm, kuru noteikšana esot bijusi laikietilpīga, klajā nav nākuši. Respektējot tik sensitīvas lietas, kolēģi arī attiecas toleranti un Ditu Lūriņu un Mārtiņu Eglienu neapgrūtina un nesatrauc ar izprašņāšanu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Oficiālā situācija ir tāda, ka kopš 12. marta Egliens veselības dēļ atrodas uz darba nespējas jeb slimības lapas, ārstējas un uz darbavietu nedodas. Beidzamā reize, kad Eglienu kolēģi skatīja vaigā, bija 7. aprīlī, kad viesa statusā aktieris ieradās uz režisora Valtera Sīļa jauniestudējuma Komūna pirmizrādi. Teātra kolektīva daļa, kam ir ciešākas attiecības ar Eglienu un Lūriņu, kolēģus no sirds atbalsta un ar uzmundrinājumiem un palīdzības piedāvājumiem cenšas stiprināt arī morāli.

Kamēr Dita Lūriņa turas apbrīnojami braši un neļaujas izmisumam un nomāktībai, nezinātājiem pat neļaujot nojaust par smago situāciju ģimenē, Mārtiņš esot stipri nobažījies, sabēdājies un morāli satriekts par savu stāvokli – patlaban viņu nomoka ne tikai pašsajūtas un bezpalīdzības sajūta, bet arī satrauc, vai un kad viņam būs iespēja pilnvērtīgi atgriezties darbā savā profesijā, kur runa un dziedāšana ir viens no svarīgākajiem instrumentiem.

“Pozitīvais ir tas, ka esot zināms, ka pie vainas nav audzējs. Ir cita vaina, un tā noteikti pēc īsāka vai garāka laika tiks izdziedināta. Mēs visi ceram, ticam un esam pārliecināti, ka Mārtiņš, būdams tik gaišs cilvēks, cīnītājs, kam tāds jēdziens kā padošanās neeksistē, atveseļosies, ka medicīna un viņa cīnītāja gars viņu atgriezīs normālā dzīve un arī uz skatuves. Mārtiņš ir brašs vīrs, garā spēcīga personība – tādus kā viņš pat milzu raizes, problēmas un sarežģījumi nesalauž. Mēs esam kopā ar Mārtiņu, esam kopā ar Ditu un, cik vien spējam, darām abiem zināmu – viņi nav vieni šajā grūtumā. Un galvenais – ticam, ka šī cīņa tiks uzveikta!” Kas Jauns pastāsta kāds aktieru pāra kolēģis.

Tik dažādā Dita Lūriņa-Egliena: mirkļi no aktrises dzīves

gallery icon

Egliena lomās operatīvi “ielec” kolēģi

Arī Latvijas Nacionālā teātra pārstāve Lolita Grāvīte teic, ka Mārtiņš Egliens noteikti atgriezīsies uz skatuves. “Jā, tas tiesa, ka šajā sezonā viņš izrādēs vairs nepiedalīsies. Visas Mārtiņa lomas repertuāra izrādēs ir apguvuši kolēģi – Egils Melbārdis, Valdis Lūriņš un citi. Pandēmijas laikā aktieri ir pamatīgi uztrenējušies operatīvi apgūt citu kolēģu lomas, un arī Mārtiņa “noraušana no trases” nebija izņēmums. Kolīdz Mārtiņš būs atpakaļ, viņš turpinās spēlēt savās lomās. Bet nu cilvēkam ir jāārstējas, un vēlam, lai viņam atveseļoties izdodas iespējami drīz.

Kas zina, ja tas izdosies līdz vasarai un būs vismaz izārstējis sportā traumēto kāju, pat bez balss varēs spēlēt izrādē Skroderdienas Silmačos. Jo ir jauka sakritība – šajā iestudējumā viņa gadījumā nav nedz jārunā, nedz jādzied,” cerīgi saka Nacionālā teātra pārstāve Lolita Grāvīte, uzsverot, ka Mārtiņam Eglienam rudenī sāksies mēģinājumi nākamās sezonas pašā pirmajā jauniestudējumā "Aizliegtais pianīns", kas notiks režisores Ināras Sluckas vadībā.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!