foto: no privātā arhīva
Režisore Madara Dišlere par saviem iedvesmas avotiem: "Galvenais - lai būtu saule"
Madaras Dišleres iecienītākais atpūtas un atjaunošanās veids ir vairāku simtu kilometru pārgājieni, kuros viņa izvēlas neko neplānot, bet gan uzticēties ceļam un pieņemt visu, ko tas piedāvā.
Dzīvesstils
2022. gada 30. marts, 18:43

Režisore Madara Dišlere par saviem iedvesmas avotiem: "Galvenais - lai būtu saule"

Žurnāls "OK!"

TV ekrānos nonākusi režisores Madaras Dišleres īsmetrāžas daudzsēriju filma "Ārčijs un Nellija" jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem – sirsnīgs stāsts par diviem vientuļiem senioriem. Bet kas iedvesmo un dara laimīgu viņu pašu?

1. Saule. Saules gaisma – vienalga, vai tas ir ziemā vai vasarā, pavasarī vai rudenī. Man nav svarīgi, cik grādu laukā, var būt arī mīnus 30, bet galvenais – lai būtu saule. Kad ir saule, jūtu enerģijas pieplūdumu, ir labs garastāvoklis un dzīve šķiet daudz skaistāka.

foto: no privātā arhīva

2. Radošs darbs. Tā sajūta, kad tu kaut ko radi un vienlaikus pats kļūsti par šī radīšanas procesa sastāvdaļu. Jo vairāk tu tajā procesā ienirsti un tam ļaujies, jo vairāk tu no tā iedvesmojies un piepildītāks pēc tā jūties.

foto: no privātā arhīva

3. Samīļot savus bērnus. Nesen piedzīvoju nedēļu, kurā nedrīkstēju apskaut savus bērnus. Tas bija teju neizturami, tāpēc tagad izbaudu šādus mirkļus ik dienu kā lielu dāvanu. Domāju, ja cilvēki biežāk apskautos – tā pa īstam silti un cieši –, būtu mazāk problēmu un dzīvot būtu daudz priecīgāk un vieglāk.

4. Kvalitatīvi pavadīts laiks sarunās. Mani iedvesmo sarunas, kas aizved daudz tālāk par ikdienas tēmām un kurās iespējams nonākt tuvāk kādai dziļākai patiesībai un pašai sev.

5. Garie pārgājieni. Mans iecienītākais atpūtas un atjaunošanās veids ir vairāku simtu kilometru pārgājieni, kuros izvēlos neko neplānot, bet gan uzticēties ceļam un pieņemt visu, ko tas man piedāvā. Tā, dienu no dienas ejot, pamazām jūtu, kā atbrīvojos no visa, kas sakrājies, iztukšojos un ceļa beigās esmu gatava atgriezties mājās – pilna enerģijas.

foto: no privātā arhīva

6. Mīlestība. Mīlēt un būt mīlētai mani dara ne vien neizsakāmi laimīgu, bet arī pateicīgu dzīvei, ka ir šāda iespēja. Mīlestība piepilda, dara mani par labāku cilvēku un iedvesmo visam, ko daru.

7. Daba. Šis mākslas darbs ir visspēcīgākais no visiem. Atrodoties dabas tuvumā, es atjaunojos un katru reizi pārliecinos par tās varenumu un spēku. Daba man sniedz atbildes, jo tajā valda konkrēti likumi un viss atrodas harmonijā. Tā kā mēs, cilvēki, esam dabas sastāvdaļa, atliek tikai atrast salīdzinājumu tajā, lai atbilde taptu skaidra.

foto: no privātā arhīva

8. Klasiskās mūzikas koncerti. Klasiskā mūzika, jo īpaši simfonijas, ko iespējams klausīties klātienē, man ļauj ceļot un nonākt mūzikas un prāta radītās pasaulēs, izdzīvot manus aktuālos vai fantāzijas radītos stāstus. Jo īpaši mani fascinē Šostakoviča, Vāgnera un Mālera radītie skaņdarbi.

9. Labs kino. Par labu uzskatu tādu kino, kas pēc noskatīšanās atstāj pēcgaršu, ko grūti izdzēst vismaz vairākas dienas. Labs kino spēj mani aizkustināt vai atvērt kādu brūci, vai likt paskatīties uz sevi vai pasauli no sev netipiska skata punkta, un tādējādi tam ir iespēja ietekmēt manu dzīvi.

10. Labestība iedvesmo uz labestību. Manuprāt, viena no svarīgākajām īpašībām ir cilvēcība un labestība. Labestība vienam pret otru, pret visu, ko un kā cilvēks dara. Darot labu vai redzot kādu kaut  ko darām ar labestības vadmotīvu, es automātiski iedvesmojos, vēlos šo kvalitāti pārņemt, audzēt sevī un ar labestību attiekties pret visu un visiem, arī pret sevi.