foto: AFP/Scanpix
“Viņas dusmas bija sakrājušās” - Ovsjaņņikovas draugs atklāj, ka zinājis par viņas plānu protestēt Krievijas televīzijas tiešajā ēterā
Marina Ovsjaņņikova, Krievijas televīzijas "Pirmā kanāla" redaktore, pirmdienas vakarā tiešraides ziņu programmā "Vremja" ("Laiks") kadrā ielauzās ar pretkara plakātu. Šī uzskatāma par ļoti drosmīgu rīcību, ņemot vērā Putina režīma strikto cenzūru.
2022. gada 16. marts, 12:03

“Viņas dusmas bija sakrājušās” - Ovsjaņņikovas draugs atklāj, ka zinājis par viņas plānu protestēt Krievijas televīzijas tiešajā ēterā

Jauns.lv

“Dusmas viņai bija krājušās kopš kara sākuma,” britu laikrakstam “The Guardian” atklāja kāds Marinas Ovsjaņņikovas draugs (vai draudzene), kura identitāte netiek atklāta. “Pirms divām dienām viņa man pateica, kā viņa to izdarīs."

Marina Ovsjaņņikova, Krievijas televīzijas "Pirmā kanāla" redaktore, pirmdienas vakarā tiešraides ziņu programmā "Vremja" ("Laiks") kadrā ielauzās ar pretkara plakātu. Dienu iepriekš savus nodomus viņa bija atklājusi draugam, ar kuru pēc notikuma sarunājās “The Guardian”.

Kamēr raidījuma vadītāja tiešajā ēterā runāja par valdības plāniem sankciju ietekmes mīkstināšanai, viņai aiz muguras parādījās Ovsjaņņikova ar plakātu, uz kura bija rakstīts "NO WAR (nē karam). Apturiet karu, neticiet propagandai, šeit jums melo. Russians against war (krievi pret karu)". Viņa studijā arī kliegusi "Nē karam! Apturiet karu!".

“The Guardian” raksta, ka esot redzējuši ziņas, ar kurām apmainījusies Ovsjaņņikova un viņas draugs, caur kurām viņa atklājusi savu plānu. Ziņas liecinot, ka sieviete apzinājusies sekas, pie kā varētu novest šāda protesta akcija.  

Draugs negaidīja, ka plāns tiks īstenots

Ovsjaņņikova, kuras tēvs ir ukrainis, jau kopš kara sākuma paudusi dziļu nemieru par Krievijas rīcību. Viņas draugs, ar ko Ovsjaņņikova ir pazīstama vairākus gadus, sacījis, ka viņa ir ļoti sirsnīga sieviete, kurai ļoti rūp cilvēki un viņas draugi.

“Tai pat laikā viņa kā cilvēks, kurš strādājis valstij (Krievijai), bija ārkārtīgi nobijusies no sistēmas un no tā, ka varētu zaudēt dzīvi, ko ir uzbūvējusi. Līdz pirmdienas vakaram,” atklāja draugs. “Viņa ir tik drosmīga, ka uzdrošinājās runāt. Es ļoti uztraucos par viņu.”

Televīzijas kanāla redaktore bija dzīvojusi dzīvi labklājībā, bieži savā “Facebook” profilā ievietojot attēlus no pludmales kūrortiem pie Vidusjūras, kā arī ar saviem bērniem un zelta retrīveriem, raksta “The Guardian”.

“Viņai bija ļoti laba dzīve, viņa dzīvoja ērti un daudz ceļoja,” sacīja draugs, piebilstot, ka nebija gaidījis, ka sieviete savu plānu īstenos.

Pēdējos gadus nodarbojās ar Kremļa propagandu

Ovsjaņņikova pirms protesta akcijas publicējusi video, kurā saka, ka "diemžēl es pēdējos gadus strādāju "Pirmajā kanālā" un nodarbojos ar Kremļa propagandu, man tagad ir ļoti liels kauns par to".

"Tas, kas šobrīd notiek Ukrainā, ir noziegums, un Krievija ir valsts agresors, un atbildība par šo agresiju gulstas tikai uz viena cilvēka sirdsapziņas, un šis cilvēks ir Vladimirs Putins," video saka Ovsjaņņikova.

"Vēl desmit mūsu pēcteču paaudzes neatmazgāsies no šī brāļu kara kauna. Mēs, krievu cilvēki, esam domājoši un gudri, tikai mūsu spēkos ir apturēt visu šo neprātu. Izejiet mītiņos, nebaidieties ne no kā, viņi nevar sasēdināt mūs visus," mudināja Ovsjaņņikova.

Pratināšana ilgusi 14 stundas

Pēc drosmīgās rīcības sieviete nogādāta policijas iecirknī. Gandrīz diennakti pēc sievietes apcietināšanas advokātiem neizdevās noskaidrot viņas atrašanās vietu, taču otrdienas vakarā tapa zināms, ka viņa ir tiesas zālē kopā ar advokātu.

Maskavas Ostankinas tiesa viņai piesprieda 30 000 rubļu (aptuveni 250 eiro) naudas sodu pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa panta par nesaskaņotu publisku pasākumu. Viņa atzīta par vainīgu, notiesāta ar naudas sodu un atbrīvota.

Pēc tiesas sēdes sieviete medijiem pastāstīja, ka ir ļoti nogurusi pēc 14 stundu ilgās pratināšanas, kuras laikā viņai bijis liegts sazināties ar tuviniekiem, kā arī pateicās par visu atbalstu. Uz jautājumiem viņa solīja atbildēt vēlāk.

Kopš Krievijas prezidents Vladimirs Putins 24. februārī sāka iebrukumu Ukrainā, Krievijas varasiestādes ir pastiprināti vērsušās pret jau tā apspiestajiem medijiem. Tādēļ Krievijas medijiem nācies savos ziņojumos aizmiglot Ovsjaņņikovas plakātu - jaunie cenzūras noteikumi Krievijā aizliedz medijiem izmantot vārdus “karš”, “uzbrukums” vai “iebrukums”, runājot par notiekošo Ukrainā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Savukārt par viltus ziņām Krievijas varasiestādes pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Tāpat Putins 4. martā parakstīja likumu par grozījumiem Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām", "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē