foto: Shutterstock
Kāpēc cilvēkiem tik ļoti patīk kārtība?
Šobrīd visā pasaulē vērojama tendence, kas māca dzīvot vienkāršāk, radīt skaistu un sakoptu vidi sev apkārt.
Dzīvesstils
2021. gada 8. oktobris, 18:30

Kāpēc cilvēkiem tik ļoti patīk kārtība?

Jauns.lv

Cilvēki kārtīgā vidē labāk strādā, vieglāk koncentrējas un vairāk gūst panākumus. Neskatoties uz to, daudzi no mums dzīvo nekārtīgās, netīrās un ar mantām piestūķētās mājvietās. Kāpēc tā?

Pēdējā laikā daudzi cilvēki aizrāvušies ar kārtošanu. Sociālie tīkli un masu mediji ziņo par paņēmieniem, kā sakārtot vidi sev apkārt, kā tikt vaļā no krāmiem, un kā organizēt lietas, mums norāda psychologytoday.com. Šobrīd visā pasaulē vērojama tendence, kas māca dzīvot vienkāršāk, radīt skaistu un sakoptu vidi sev apkārt. Ir pat radusies jauna profesija, ir cilvēki, kas palīdz kārtot citu cilvēku mājokļus, Pinterest un Instagram ir pilns ar padomiem, kā iekārtot mājvietu, rodas jauni Tv šovi, kur cilvēkus māca tikt vaļā no nevajadzīgām lietām.

foto: Pixabay

Pētījumā, ko vadīja asociētā profesore Nikole R. Keita no Indiānas universitātes, atklājās, ka cilvēki ar tīrām mājām ir veselīgāki nekā cilvēki ar netīrām mājām. Profesore un viņas kolēģi izpētīja 998 amerikāņu fizisko veselību vecumā no 49 līdz 65 gadiem, kuri, kā zināms, ir pakļauti paaugstinātam sirds slimību riskam. Pēc tam viņiem bija jāatbild uz jautājumiem par mājvietu.

Tika secināts, ka tiem, kuriem ir patīkamāka mājas vide, bija labāka sirds veselība.  2010. gada pētījumā tika izmantota lingvistiskās analīzes programmatūra, lai pētītu veidu, kā 60 personas apsprieda savas mājas. Sievietes, kuras savas dzīves telpas raksturoja kā “pārblīvētu” vai “nepabeigtu remontu” bija arī nomāktākasun nogurušākas, nekā sievietes, kuras savas mājas raksturoja kā “mierīgas” un “kārtīgas”.  Cilvēki kārtīgā vidē labāk strādā, vieglāk koncentrējas un vairāk gūst panākumus. Neskatoties uz to, daudzi no mums dzīvo nekārtīgās, netīrās un ar mantām piestūķētās mājvietās. Kāpēc tā?

foto: Pixabay

Pārāk daudz mantu

Problēma: ejot cauri dzīvei, mēs savācam mantas, kas mums nemaz nav vajadzīgas. Jums noteikti mājās ir vairākas vāzes, ziemas mēteļi, vilnas zeķes vai galda piederumi, nekā jums vajadzīgas. Mantu kārtošanas matemātika ir pavisam vienkārša, jo mazāk mantu, jo vieglāk kārtot.

Risinājums: atbrīvoties no liekām var būt grūti, jo īpaši tāpēc, ka mums tās nešķiet liekas. Tas nekas, ka šo kleitu neesmu uzvilkusi 10 gadus, varbūt noderēs, varbūt vēl uzvilkšu. Tieši tāpat cilvēki domā par 2009.gada plānotāju, caurām zeķēm, noplēstiem virtuves dvieļiem. Lai tiktu vaļā no lietām, ir nepieciešams saprast, kuras lietas vairs nevajadzēs, tās vajag izmest ārā vai ziedot labdarībai.

foto: Pixabay

Nav pietiekami daudz laika

Problēma: tikai vienas telpas organizēšana aizņem daudz laika. Daudziem cilvēkiem, jau domājot par vajadzību sakārtot visu mājvietu, rodas vēlme padoties. Kā gan atrast laiku darbam, ģimenei, karjerai un vaļaspriekiem, ja lielu daļu paņem mājas tīrīšana? Diemžēl, esot nesakārtotā vidē esot, cieš mūsu ģimenes dzīve, ir grūti koncentrēties darbam, kā arī zūd dzīvesprieks. Tas var kļūt par apburto loku.

Risinājums: tāpat kā jebkurā jaunā, biedējošā projektā, darbības ieteicams veikt pa mazam solītim. No sākuma mājas tīrīšanai veltiet 30 minūtes dienā, ja galīgi nav laika, tad 15 minūtes, bet derēs arī 10 minūtes. Pats grūtākais ir sākt, bet, tiklīdz redzēsiet rezultātu, motivācija augs un laiks arī atradīsies.

foto: Pixabay

Nekārtība atgriežas

Problēma: ir ļoti patīkami ienākt sakārtotā istabā, strādāt pie tīra galda un gatavot ēst jauki smaržojošā virtuvē.  Diemžēl, tiklīdz jūsu sāksiet strādāt vai gatavot, māja kļūst netīrāka. Pavisam drīz uz galda parādīsies nospiedums no kafijas krūzes, bet virtuves izlietnē netīri trauki.

Risinājums: Tā nav problēma, tā ir dzīve! Ja mēs gribam uzņemt ciemiņus, mēs taču samierināmies ar netīriem traukiem. Līdzīgi ir ar mājas tīrīšanu, ja gribam šajā vietā dzīvot, ne tikai apskatīties, te agru vai vēlu būs jākārto atkal. Kad nolaižas rokas un negribas ķerties pie putekļu slaucīšanas, atcerieties šo rakstu. Atcerieties, ka cilvēki, kuri uztur savas mājas tīras un sakārtotas, ir veselīgāki gan fiziski, gan garīgi. Ir vērts tērēt laiku un pūles, lai uzturētu telpu tīru, pat, ja dažkārt ir dienas, kad negribas to darīt.

 

Tēmas