foto: unsplash.com
Ģimene atteikusies no ikmēneša “bērnu naudas”. Vai iespējams saņemt papildu 500 eiro?
Līdz 1. martam ģimenes vēl var paspēt pieteikties ģimenes valsts pabalstam, lai saņemtu 500 eiro atbalstu par katru bērnu līdz 31. martam.
Bērni
2021. gada 23. februāris, 11:00

Ģimene atteikusies no ikmēneša “bērnu naudas”. Vai iespējams saņemt papildu 500 eiro?

Gunita Krilova

Mammamuntetiem.lv

Izskanot ziņām par 500 eiro lielu atbalstu ģimenēm ar bērniem, Mammamuntetiem.lv saņem lasītāju jautājumus, tostarp bieži tiek vaicāts – vai šo 500 eiro lielo atbalstu varēs saņemt ģimene, kas kādu iemeslu dēļ ir attiekusies vai nesaņem ģimenes valsts pabalstu jeb ikmēneša “bērnu naudu” (11,38 eiro par pirmo bērnu)?

Situācijas mēdz būt dažādas.  Ir ģimenes, kas ir piemirsušas pieprasīt šo pabalstu vai ir ģimenes, kas to nav pieprasījušas apzināti, uzskatot, ka šis pabalsts ģimenes budžetam nav vērā ņemams. Taču tagad, izskanot ziņām par 500 eiro pabalstu par katru bērnu, vecāku interese par ģimenes valsts pabalstu pieaug. Kā sarunā ar Mammamuntetiem.lv stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine, arī aģentūra savā datu bāzē redz, ka ir daļa ģimeņu, kas nav pieteikušies un kuriem nav piešķirts ģimenes valsts pabalsts.

Vai ģimenes valsts pabalstam var pieteikties tagad?

Ģimenes valsts pabalstu izmaksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam, kā arī par bērnu vecumā no 15 līdz 20 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā.

Ja neviens no vecākiem nesaņem ģimenes valsts pabalstu, bet viņiem ir tiesības uz to, lai turpmāk to saņemtu un lai saņemtu arī 500 eiro pabalstu līdz 31. martam, vecāki līdz 1. martam var iesniegt iesniegumu VSAA par ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu (elektroniski caur www.latvija.lv, izvēloties e-pakalpojumu VSAA pakalpojumiem, atzīmēt iesniegumu par ģimenes valsts pabalsta pieprasīšanu) .

500 eiro tiks automātiski ieskaitīti kontā tam vecākam, kurš saņem šos valsts pabalstus. Atsevišķs iesniegums nav nepieciešams. 

Svarīgi!

  • 500 eiro atbalstu netiek plānots izmaksāt tajā pašā datumā, kad ir ierasts izmaksāt  pabalstus no VSAA. Izmaksas plānots veikt atsevišķi līdz 31. martam;
  • Var gadīties, ka par dažādiem bērniem šis 500 eiro lielais atbalsts kontā tiek ieskaitīts dažādās dienās. Viss atbalsts par visiem ģimenes bērniem var nebūt vienā maksājumā, bet tiks ieskaitīts līdz 31. martam.