foto: Shutterstock
Bērni svin Valentīna dienu. Par vai pret?
Arī bērnudārza vecuma bērniem rodas simpātijas, kad patīk kāds bērns, taču tas nebūs seksuālā veidā.
Bērni
2021. gada 11. februāris, 21:08

Bērni svin Valentīna dienu. Par vai pret?

Mammamuntetiem.lv

Valentīna diena tiek atzīmēta kā visu mīlētāju diena. Tai ienākot arī Latvijā, piedzīvots, ka bērni dārziņā un skolā apsveic cits citu, dāvina konfektes, sirsniņas un apsveikumus. Vai šie svētku būtu piemēroti arī bērniem vai tomēr vairāk atbilstoši auditorijai 18+, komentē psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā terapeite Diāna Zande.

Ko svinam mēs, un ko svin bērni

“Vēsturiski šiem svētkiem ir erotiska pieskaņa, tie bija ļoti seksuāli svētki un noteikti tie bija pieaugušo svētki. Taču domājot par savu bērnību, protams, ka 8. martā, kas arī bija it kā svētki sievietēm, mēs no klases puišiem gaidījām dāvanas. Lai cik tas arī nebūtu dīvaini, tās dāvanas ir palikušas atmiņā kā kaut kas ļoti skaists un jauks. Vienu gadu puiši bija podiņos uzaudzējuši samtenes, otru gadu katrai meitenei bija kāds ziediņš un apsveikums. Tie bija ļoti silti apsveikumi, bet meitenes to gaidīja! Domāju, ka daudzas tā laika meitenes jutās līdzīgi,” pieredzē dalās Diāna Zande.

Speciāliste norāda, ka bērni arī gaida svētkus. Īpaši pusaudžu gados gribas uzmanību no pretējā dzimuma, un šie ir svētki, kad ir vieglāk gan saņemt, gan pasniegt dāvanas, jo bieži vien tā ir dāvana no visa kolektīva, kur tajā piedalīties un iejukt var arī kautrīgākie bērni. Taču speciāliste uzsver, ka stāsts jau nav par oficiālo svētku nozīmi vai ieganstu. “Stāsts ir par pārsteiguma momentu, apdāvināšanos. Tas ir iegansts, kad var gan iedod uzmanību citiem un saņemt to pats, gan sagādāt svētkus. Jā, tā ir arī spēle starp dzimumiem. Šobrīd Valentīna dienu var ļoti pielāgot un katrs tajā var svinēt kaut ko savu. Mēs visi gribam svētkus, gribam prieku. Šogad skolās tas izpaliek un ir grūtāk, jo apsveikumi ir jātaisa personīgi, bet skolas solā, visiem kopā, to ir vieglāk izdarīt,” svētku nozīmi bērnu starpā iezīmē psiholoģe.

Vai tomēr tie ir svētki tikai 18+?

Tomēr ir daļa vecāku, kas uzskata, ka tie ir pārāk erotiski svētki, lai tos svinētu bērnu dārzā. Varbūt tie ir tikai cilvēki no 18 gadiem? “Noteikti nē! Bērni jau šos svētkus neatzīmē un neuztver tā, kā to svin pieaugušie. Bērniem tas ir daudz maigāk un naivāk, tīrāk un jaukāk. Vai tad mēs sākam mīlēt tikai tad, kad mums paliek 18? Vai tad tikai tad mēs pēkšņi sākam just siltas jūtas?” norāda Diāna Zande.

Viņa uzsver, ka arī bērnudārza vecuma bērniem rodas simpātijas, kad patīk kāds bērns, taču tas nebūs seksuālā veidā. Būs jauki, ka arī bērni var apmainīties ar simpātiju apliecinājumiem – apsveikumiem, kādu saldumiņu. Speciāliste uzsver, ka bērniem un jauniešiem noteikti nevajadzētu savām simpātijām dāvināt pārlieku dārgas dāvanas. Piemēram, ja kāds jaunietis savai simpātijai uzdāvina kādu dārgu rotu, tas var radīt jaunietē mulsumu un nepatīkamu sajūtu, kas gan par šādu dāvanu būtu jādod pretī.