Cita pasaule
2020. gada 10. decembris, 05:40

"Pfizer/BioNTech" vakcīnas brīvprātīgās stāsts, kā viņas pēdas nonāca sazvērestības teorijā

Jauns.lv

Teksasas iedzīvotāja Patrīcija Šandlere, kura piedalās “Pfizer/BioNTech” vakcīnas brīvprātīgajā izmēģinājumā, neapdomīgas rīcības dēļ pievērsusi sazvērestību teoriju piekritēju uzmanību. Sociālajos tīklos cilvēki dalās ar viņas stāstu par mistiskajām čūlām uz pēdām, kuras parādījušās pēc vakcīnas saņemšanas. Vēlāk gan atklājies, ka viņa bijusi tā sauktajā “placebo” grupā, kas nozīmē, ka vakcīnu viņa nemaz nav saņēmusi, ziņo BBC.

Lai arī parasti dalībniekiem netiek atklāts, kurā no grupām viņi ir, tomēr, ņemot vērā neparastās blakusparādības, pētnieki noraidījuši jebkādas iespējamās saistības ar vakcīnu, jo izrādās, ka viņa bijusi "placebo" grupā un saņēmusi sālsūdeni.

Arī dermatologi noraidījuši iespēju, ka sālsūdens varētu izraisīt šādas čūlas un strutas uz pēdām.

foto: ekrānuzņēmums no video

“Man ir jāuzņemas vaina par pēdu publicēšanu. Izrādās, ka manām pēdām nav nekādas saistības ar vakcīnu,” teic Šandlere, piebilstot, ka tagad saprotot, ka sociālajos tīklos stāsts var kļūt populārs pāris minūšu laikā.

Patrīcija stāsta, ka slimība sākusies oktobra beigās, kad devusies pastaigā ar savu ģimeni. Viņa sākusi just sāpes uz kreisās kājas pēdas. Vīrs teicis, lai nesatraucas, jo tas noteikti beržoties no apaviem.

Pārnākot mājās, pēda bija uzpampusi. Bija parādījusies čūla, kas bijusi pārāk liela, lai rastos no kurpēm. Tā bijusi tik liela, ka viņai nācies izmantot vienu no meitas autiņiem, lai aptītu kāju.

Vēlāk sākusi sāpēt arī otra pēda un arī uz tās pārādījusies milzu čūla.

Viņa devusies pie ārsta, kurš teicis, ka tā, iespējams, varētu būt reakcija uz kādām zālēm. Viņa pārcilājusi savā prātā visus notikumus, un apjautusi, ka pirms piecām dienām saņēmusi taču vakcīnas otro devu. Līdz pat brīdim, kad zāļu ražotājs atklājis, ka viņa ir “placebo” grupā, arī pati domājusi, ka tas, visticamāk, ir no vakcīnas.

Ņemot vērā, ka medicīnas izdevumi bijuši lieli, viņas radinieks ievietojis aicinājumu “Go Fund me” lapā palīdzēt sievietei ar finansēm. Tiesa, lapas administratori sākotnēji situāciju aprakstījuši divdomīgi, liekot noprast, ka čūlas radušās tieši vakcīnas dēļ. Tagad gan stāsts precizēts, tajā norādīts, ka viņa bijusi “placebo” grupā.

Stāsts izplatījies ātri. Ar to cilvēki dalījušies sociālajos tīklos, tāpat īpašu vērību tam pievērsis apokalipses kristiešu saits, kas popularizē sazvērestības teorijas par vakcīnām, Covid-19 pandēmiju un ASV vēlēšanām.

Vietne izmantojusi Šandleres čūlu stāstu, lai to salīdzinātu ar kādu ainu no Atklāsmes grāmatas, kur pieminēti caurumi uz cilvēka ķermeņa.

Sievietes ārsts turpina meklēt cēloni neparastajām čūlām un strutām uz viņas pēdām. Tiek pieļauts, ka tā varētu būt reakcija uz iboprofēnu.