Dzīvesstils
2020. gada 10. septembris, 04:45

Vai sejas maskas šogad mūs pasargās no gripas?

Jauns.lv

Nav ļaunuma bez labuma. Iespējams, ka pandēmijas laikā radušos drošības un higiēnas paradumu dēļ gripas uzliesmojums šoziem nebūs tik augsts kā citus gadus, vēsta portāls huffpost.com.

Tagad, kad daudzus mēnešus esam dzīvojuši koronavīrusa pandēmijas laikā, lielākā daļa sabiedrības apzinīgi ievēro piesardzības pasākumus, kas nepieciešami, lai palīdzētu ierobežot infekcijas slimības izplatīšanos - masku nēsāšanu, sociālo distancēšanos un regulāru roku mazgāšanu.

Tā kā tuvojas gripas sezona, kas katru gadu ilgst apmēram no oktobra līdz maija sākumam, daudziem ir radušies jautājumi par gaidāmo gripas uzliesmojumu pandēmijas laikā. Tagad, kad cilvēki daudz rūpīgāk ievēro personisko higiēnu un sociālo distancēšanos, varbūt pastāv iespēja, ka izvairīsimies no gripas uzliesmojuma?

foto: unsplash.com

Kā izsakās Masečūsetas galvenās slimnīcas pārstāvis Ali Raja, iespējams, mūsu jaunie paradumi mazinās gripas izplatīšanos. “Ja tā padomā, tad cilvēki ir ļoti piesardzīgi, mazgā rokas, rūpējas par gados vecākiem cilvēkiem, ievēro sociālo distancēšanos”, uzsver mediķis. Viņš uzskata, ka pašlaik tiek ievērotas ne vien pandēmijas ierobežošanai nepieciešami pasākumi, bet prakses, kas palīdz ierobežot citu slimību izplatīšanos.

foto: unsplash.com

Kā piemēru viņš min sabiedriskā transporta un veikalu rokturu dezinficēšanu, senioru un riska grupām piederošu cilvēku saudzēšanu, kā arī īpaša rūpība pret skolēnu vai bērnudārznieku drošību. Taču, kā jaunie paradumi ietekmēs gripas izplatību, vēl ir pāragri spriest. Mediķis gan iesaka paskatīties uz datiem no Dienvidu puslodes, kuriem ziema sākās jūnijā un viņi jau piedzīvojuši gripas uzliesmojumu. Taču ziņas ir pozitīvas, viņu gripas saslimušo statistika ir ievērojumi kritusies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas arī dod cerības, ka mums šoziem būs mazāk gripas slimnieku nekā pērn.

Šādas sejas maskas izvēlas pasaules valstu līderi

Lai izvairītos no vīrusa plašākas pārneses sabiedrībā, sejas maskas pandēmijas laikā valkā ne tikai "parastie mirstīgie". Arī pasaules valstu līderi ...

gallery icon
26

2020.gada septembris: vairums Saeimas deputātu ignorē aicinājumu lietot sejas masku

Vairums parlamentāriešu šodien uz Saeimas ārkārtas sēdi, kas pēc ilga pārtraukuma notiek klātienē, ieradušies bez sejas maskām. Aizvadītajās dienās vairāki ...

gallery icon
48