foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Ko nozīmē frāze “Alhamdulillah”, kuru uzrakstīja Koha, paziņojot par islāma pieņemšanu
Rebeka Koha
Attiecības
2020. gada 29. jūlijs, 06:59

Ko nozīmē frāze “Alhamdulillah”, kuru uzrakstīja Koha, paziņojot par islāma pieņemšanu

Jauns.lv

Spožā Latvijas svarcēlāja Rebeka Koha, kura nesen paziņoja par pievēršanos islāmam, savu publisko vēstījumu sabiedrībai papildināja ar arābu frāzi “Alhamdulillah”, savukārt komentāros bija vērojama virkne cilvēku, kas rakstīja “Mashaallah”. Ko nozīmē šīs frāzes?

“Alhamdulillah” tulkojumā no arābu valodas nozīmē “Lai slavēts Dievs”, “Slava Dievam”. Zīmīgi, ka šo frāzi lieto ne tikai musulmaņi, bet arābu kristieši un citi arābi, kuri nepieder islāmticīgajiem. Šī frāze ir atrodama Korāna pirmās sūras otrajā vārsmā.

Savukārt Kohas paziņojuma komentāros plaši sastopamais “Mashaallah” (arī “mashaAllah” un “ma sha Allah”) ir arābu frāze, kas aptuvenā tulkojumā nozīmē “Dievs tā vēlējis”, un parasti to lieto, lai paustu prieku, atbalstu, atzinību un atbalstu. Kohas gadījumā komentāru autori šādā veidā pauda līksmību par to, ka svarcēlāja pieņēmusi šo ticību.

Savā paziņojumā Koha, ģērbusies nosedzošā tērpā un ar hidžabu, vēstīja:

Dārgie draugi, sekotāji un visi citi!

"Esmu pieņēmusi savas dzīves lielāko lēmumu. Viss, ko es varu pateikt, ir tas, ka esmu priecīga un pateicīga par to. Esmu pārliecināta, ka rīkojos pareizi," raksta Koha.

Vienīgais, ko sportiste lūdz, ir šo lēmumu respektēt, un tie, kuriem nav sakāms nekas labs, lai labāk paklusē.

Šodien man ir īpaša diena, jo esmu kļuvusi par musulmanieti. 15:48 es izdarīju Šahādu un ienācu islāmā. (Šahāda ir musulmaņu ticības apliecinājums tam, ka Dievs ir vienīgais un, ka Muhameds ir pēdējais pravietis.)

Koha raksta, ka tagad var sākties viņas dzīves jaunā un skaistā nodaļa.

Kā musulmaniete Koha lūdz citiem nepublicēt un publiski nedalīties ar fotogrāfijām, kurās redzami sportistes mati vai ķermeņa daļas, piemēram, rokas, kakls vai kājas.

Jauns.lv jau vēstija, ka Rebeka Koha maija sākumā paziņoja par saderināšanos ar savu mīļoto vīrieti - Kataras sportistu Moazu Mohamedu Ibrahimu.

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon

Koha ir divkārtēja Eiropas čempione, divas reizes triumfējusi pasaules čempionātā junioriem, un arī viņas jaunais mīļotais ir titulēts sportists - 2016. gadā kļuva par pasaules junioru čempionu diska mešanā.

Par to, ka viņai ir attiecības ar Ibrahimu, Koha martā pavēstīja sociālās saziņas tīklā "Instagram". Pie profila ar emocijzīmēm norādīja, ka "viņas sirds ir aizslēgta", tātad atvērta vien Moazam Mohamedam.