foto: Shutterstock
Sievietes ēd veselīgāk, vīrieši vairāk sporto
Pretējo 22% aptaujāto atrunām par izkustēšanos dabā naudu neprasa.
Dzīvesstils
2020. gada 27. jūlijs, 04:08

Sievietes ēd veselīgāk, vīrieši vairāk sporto

Jauns.lv

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā par 9% palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri savu dzīvesveidu uzskata par veselīgu.

Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa ikgadējā pētījumā sadarbībā ar SKDS secināts, ka 65% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā veselīgu, taču vienlaikus tikai 35% veic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu un 43% ievēro sabalansētu ēdienkarti.

Sievietes vairāk nekā vīrieši cenšas pievērst uzmanību veselīgām maltītēm. To dara 51% sieviešu un 34% vīriešu. Vīrieši biežāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm – 41% vīriešu un 29% sieviešu.

Vienlaikus 40% iedzīvotāju atzīst, ka būtiskākais šķērslis pievērsties veselīgam dzīvesveidam ir gribasspēka trūkums, 26% pie vainas esot laika trūkums, 22% – nepietiekamas finanses.

Pētījumā secināts, ka 70% Latvijas iedzīvotāju piemīt kāds kaitīgs ieradums: 26% aptaujāto smēķē, 23% neveselīgi ēd, 10% pārlieku daudz laika pavada virtuālajā vidē, 7% regulāri pārēdas, 6% pārmērīgi lieto alkoholu.

Apotheka valdes loceklis Jānis Kūliņš atzinīgi novērtē, ka 83% aptaujāto norādījuši, ka uzticas aptieku farmaceitiem, turklāt lielāku novērtējumu farmaceiti saņem ārpus Rīgas.

Farmaceiti gan pauž satraukumu, ka 28% aptaujāto vismaz reizi gadā sākuši pašārstēšanos pēc internetā pieejamās informācijas. Turklāt pašārstēšanās ir populāra aptaujas dalībniekiem ar augstāko izglītību un lielākiem ienākumiem.

Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene ieskicē satraucošu tendenci, ko uzrāda arī pētījuma dati, proti, tikai 45% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas imunoloģe Natālija Gerula norāda, ka pacienti, atnākot uz atkārtotu vizīti pie viņas, sūdzas, ka veselība nav uzlabojusies, taču arī godīgi atzīst, ka izrakstītās zāles nav lietojuši.

Tēmas