Skaistums
2020. gada 26. jūlijs, 16:11

Kā izmantot lavandas ziedus

Jauns.lv

Ja gribi lavandas ziedus izmantot skaistumam un labsajūtai, plūc tādus, kam atvērušies pirmie ziediņi, bet nav pārziedējuši.

Eļļa ādas kopšanai

Izmantojama gan kā masāžas eļļa, gan kā ķermeņa kopšanas līdzeklis. Trešdaļu burkas piepildi ar sasmalcinātiem lavandas zariņiem – ar ziediem un lapām. Pielej labas kvalitātes augu eļļu, uzliec vāku un uz 6–8 nedēļām noliec siltā vietā. Visām auga daļām jābūt pilnīgi pārklātām ar eļļu, lai nesāktu pelēt. Tad rūpīgi izkās, ielej pudelē un uzglabā ledusskapī.

Piedeva vannas ūdenim

Koncentrēts lavandas ziedu novārījums palīdz atslābināties, nomierināties, kā arī samazināt muskuļu un locītavu sāpes. 50 g lavandas ziediņu ieber 1 litrā ūdens, uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt aptuveni 10 minūtes. Izkās un pielej vannas ūdenim.
Vannas ūdenim nevajadzētu būs siltākam par ķermeņa temperatūru. Pelde lavandas ūdenī sevišķi ieteicama ir vakarā pirms gulētiešanas – gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Spilventiņi

Kaltēti lavandas ziedi ir īpaši aromātiski un saglabā savu aromātu mēnešiem ilgi. Iepildīti maisiņā, kas palikts zem spilvendrānas, tie veicina labāku iemigšanu un vienmērīgāku miegu. Tā kā lavandas aromāts ir ļoti spēcīgs, pietiks ar vienu maisiņu, kas iebāzts starp spilvenu un spilvendrānu. Lavandas aromāts atslābina muskuļus un uzlabo emocionālo pašsajūtu. Tas ir ļoti vērtīgs nekaitīgs veids, kā atbrīvoties no stresa un būtiski uzlabot miega kvalitāti.

Maisiņā ieliktās lavandas ne tikai palīdz vieglāk aizmigt un saldāk gulēt, bet arī aizbiedē putekļu ērcītes.

Tinktūra ar neitrālu smaržu

Prāvu sauju lavandas ziediņu ieber platā burkā un aplej ar degvīnu (vismaz 40 %). Uzliec vāku un apmēram uz 10 dienām novieto siltā vietā. Ik pa laikam sakrati. Tad izkās un ielej tumšā, cieši aizkorķējamā pudelē. Šo tinktūru vari pievienot gan dabīgiem sejas un roku krēmiem ar neitrālu smaržu, gan mutes skalojamam ūdenim.

Atceries: Ja gribi lavandas ziedus izmantot skaistumam un labsajūtai, plūc tādus, kam atvērušies pirmie ziediņi, bet nav pārziedējuši. Ja visi ziedi atvērušies, tad lielākais labums jau izzudis. Vislabāk to darīt rīta pusē, jo šajā laikā ziedvārpās ir visvairāk ēteriskās eļļas.