Attiecības
2020. gada 21. jūlijs, 05:12

Zane Radzobe: "Aizvien neesmu tikusi pāri zaudējumam"

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājuši jau trīs mēneši, kopš smaga slimība mūžībā aizsauca Latvijas zināmāko teātra kritiķi Silviju Radzobi. Silvijas tuvākais cilvēks – māsasmeita Zane Radzobe, ko Silvija uzaudzināja un mīlēja kā pašas miesīgu bērnu un kura gāja Silvijas pēdās, arī kļūstot par teātra kritiķi, – atzīst: „Es vēl neesmu atpakaļ. Ir tik grūti pieņemt realitāti.”

Kritiķe Zane Radzobe bija to dažu izredzēto vidū, kam bija iespēja Dailes teātrī apmeklēt pirmo pirmizrādi pēc ilgstošā kultūras dzīves pārrāvuma kovidkrīzes dēļ, kad gandrīz trīs mēnešus bija liegts cilvēkiem pulcēties un organizēt pasākumus.

Parasti pirmizrādēs stalti ieradās Silvija – garā auguma dēļ viņa bija starp apmeklētājiem teju tā pamanāmākā. Viņa obligāti būtu jūlija sākumā apmeklējusi režisora Gundara Silakaktiņa jauniestudējuma "Blokmājas Dons Kihots" pirmizrādi, jo, pirmkārt, tajā galveno lomu atveido Radzobes viens no jaunās paaudzes favorītiem un profesionāli augstu vērtētajiem aktieriem Dainis Grūbe; otrkārt, Silvijai patika izrādes skatīties divreiz: pirmo reizi pirmizrādē un otro – pēc kāda laiciņa, kad trupa ir iespēlējusies. Kā skaidroja Silvija, nereti tā viņai izdodas noskatīties teju divus dažādus skatuves darbus.

Šoreiz Silvijai noteikti viņai tipiskajā aizrautībā būtu daudz iespaidu, ar ko dalīties, jo Covid-19 ierobežojumu dēļ teātris patlaban ir pavisam citāds, nekā bija ierasts gadiem.

Ieskats Dailes teātra izrādē "Blokmājas Dons Kihots"

Ieskats Dailes teātra izrādē "Blokmājas Dons Kihots".

gallery icon
26

Jauns.lv jau ziņoja, ka teātra zinātnieces un kritiķes Silvijas Radzobes dzīvība šā gada 21. aprīlī izdzisa mīļās Zanes rokās. Lai arī Zane smaidīja, ierodoties teātrī pirms pirmizrādes, un, dodoties prom, sirsnīgi uzsmaidīja ikvienam, no kura atvadījās, pirmizrādes apmeklējuma sajūtās un profesionāla kritiķa viedoklī par redzēto viņa dalīties nespēja. „Es vēl neesmu atpakaļ. Ir tik grūti pieņemt realitāti... Nespēju šobrīd sniegt savu viedokli, tās emocijas... Pieļauju, ka tā būs vēl kādu laiku,” viņa pieklājīgi paskaidroja situāciju, apstiprinot, ka pārāk svaigas un dziļas ir mīļās mammas Silvijas zaudējuma sāpes.

foto: Juris Rozenbergs
Teātra kritiķe Zane Radzobe šā gada 1. jūlijā, ejot uz pirmizrādi "Blokmājas Dons Kihots" Dailes teātrī.

Ļaudis dodas uz Dailes teātra pirmizrādi "Blokmājas Dons Kihots"

gallery icon
44