foto: Shutterstock
Saglabā stiprus kaulus! Farmaceites Irinas Beluginas padomi
Diemžēl visā pasaulē cilvēki arvien vairāk cieš no kaulu trausluma, kura iemesli ir iedzīvotāju novecošana, fizisko aktivitāšu trūkums un uzturvielu nepietiekamība organismā.
Dzīvesstils
2020. gada 23. maijs, 16:02

Saglabā stiprus kaulus! Farmaceites Irinas Beluginas padomi

"100 Labi Padomi"

Daudzi no mums nedomā par kaulu veselību līdz brīdim, kad sāk traucēt sāpes vai gadās lūzums.

Diemžēl visā pasaulē cilvēki arvien vairāk cieš no kaulu trausluma, kura iemesli ir iedzīvotāju novecošana, dzīvesveida izmaiņas, fizisko aktivitāšu trūkums un uzturvielu nepietiekamība organismā. Šie faktori rada kaulaudu blīvuma samazināšanos, kā rezultātā kauli kļūst poraini. Tas palielina lūzumu risku, no kuriem visbīstamākais ir gūžas kaula kakliņa lūzums.

Farmaceite Irina Belugina iesaka:

● Profilaksei pret kaulu trauslumu iekļauj uzturā pārtikas produktus, kas satur pietiekami daudz kalcija. Piena produkti un cita pārtika, kas bagātīgi satur kalciju, ir ļoti svarīgi kaulu veidošanai un to izturības saglabāšanai.

● Kaulu veselībai ir nepieciešams pietiekams D vitamīna daudzums, bez kura kalcija uzsūkšanās organismā nenotiek. Diemžēl ikdienas uzturā D vitamīna saturs ir ļoti zems. Ar D vitamīnu ir bagātas treknās zivis un jūras veltes, taču ne visiem cilvēkiem maltītes no lašu filejas un garnelēm ir pa kabatai. Šīs uzturvielas galvenais avots ir nevis pārtika, bet saules starojums, kura ietekmē D vitamīns veidojas ādā. Rudens un ziemas periodā, kad saules gaismas pavisam maz, bez ultravioleto staru tiešas iedarbības uz ādu D vitamīna sintēze organismā apstājas.

D vitamīna deficīts ir ļoti nopietna problēma, jo tā izraisa, piemēram, osteoporozes attīstību, kad kauli zaudē savu izturību un lūst pat no neliela trieciena. Cilvēkam, kas slimo ar osteoporozi, būtiski palielinās gūžas kaula kakliņa, mugurkaula un plaukstas pamatnes kaula lūzumu risks.

● Lai saglabātu kaulu minerālo blīvumu, ir jāparūpējas par atbilstošu D vitamīna līmeni organismā, uzturoties saules gaismā, lietojot D vitamīnu saturošus produktus, kā arī aptiekā nopērkamus preparātus. Cilvēki, kas izvairās no saules, var lietot D vitamīna preparātu visu gadu.

Vai zināji?

● Cilvēka kaulu minerālais blīvums aptuveni līdz 40 gadu vecumam paliek nemainīgs, bet pēc tam sākas pakāpeniska kalcija izskalošanās no kauliem. Sākotnēji kaulaudu zudumi ir 0,5–1 % gadā. Ar vecumu šis process noris intensīvāk un var izraisīt osteoporozes attīstību. Šīs slimības riskam ir īpaši pakļautas sievietes, jo pēc menopauzes viņu kaulu masa samazinās ik gadu par 3–5 procentiem.