foto: unsplash.com
9 efektīvi veidi, kā atmest smēķēšanu
Dzīvesstils
2020. gada 11. maijs, 04:55

9 efektīvi veidi, kā atmest smēķēšanu

Jauns.lv

Viens no kaitīgākajiem ieradumiem ir smēķēšana. Tā ietekmē cilvēka asinsspiedienu, sirdsdarbību, asinsvadu veselību. Viss iepriekšminētais veicina risku saslimt ar sirds vai asinsvadu slimībām. Pat izsmēķējot vienu cigareti dienā, var samazināt dzīvildzi. Taču, cilvēki apzinoties riskus bieži vien smēķē, jo cigaretēs esošais nikotīns veicina atkarību. Portāla bestlifeonline.com apkopojis, kāpēc Covid-19 radītās pandēmijas laiks ir piemērots smēķēšanas atmešanai.

Par smēķēšanas kaitīgumu ir runāts tikpat daudz, cik par atmešanu. Vienas receptes nav, katram jāatrod savējā.

Nomaini zīmolu

Ļoti iespējams, ka atkarību pret smēķēšanu rada pazīstama garša un smarža, tāpēc nomaini cigarešu zīmolu. Jaunā garša var radīt nepatiku un diskomfortu.

Atliec pirmo dūmu

Daudzi smēķētāji ķer pēc šķiltavām, tiklīdz piecēlušies no gultas. Padoms ir pavisam vienkāršs – pirmajam dūmam jābūt pēc iespējas vēlāk dienā.

Atsakies no kafijas

Pēc daudzu smēķētāju domām, lielisks dienas moments ir baudīt savu cigareti ar krūzi kafijas. Un pēc zinātnieku domām tam ir loģisks izskaidrojums, jo kofeīns uzlabo nikotīna garšu. Tāpēc atsakies no kafijas vai ierobežo tās lietošanu, ja vēlies atmest smēķēšanu.

Dzer pienu

Šis varētu būt dīvainākais ieteikums, taču 2007.gada pētījumā secināts, ja alkohols un kafija uzlabo cigaretes garšu, tad piena produkti tās garšu pasliktina. Tāpēc, ja grasies atmest smēķēšanu, pamēģini kopā ar cigareti izdzert glāzi piena. Tu būsi pārsteigts, cik ātri vien gribēsies nodzēst smēķi un izmazgāt zobus.

Ēd dārzeņus

Līdzīgi kā piens, arī dārzeņi pasliktina cigaretes garšu. Pēc 2007.gadā veiktā pētījumā 16% aptaujāto bija viedoklis, ka augļi un dārzeņi pasliktina cigaretes garšu. Jāņem vērā, ka ēdot daudz dārzeņu un augļu, gribēsies vairāk uzturā lietot ūdeni, kas bojā smēķu garšu 14% aptaujāto.

Maini paradumus

Nikotīna atkarība ir cieši saistīta ar ieradumiem. Mums ir mīļākā vieta, kur smēķējam, iecienītās šķiltavas, veids, kā turam rokā cigareti. Smēķēšana, lai arī kaitīga, rada komfortu. Viegli atmest, ja šīs ikdienas nav un paradumi tiek mainīti. Izmet ārā šķiltavas, pelnu trauku, visu, kas atgādina par taviem smēķēšanas rituāliem.

Izmēģini alternatīvas metodes

Smēķēšanas atkarība ir nopietna un bieži vien ar paradumu maiņu tas var neizdoties. Ne visiem, bet daudziem palīdz pilnībā vai daļēji atmest smēķēšanu dažādas alternatīvas metodes. Izmēģini visas iespējas, lai varētu teikt, ka tās “nestrādā”. Lai gan nav zinātnisku pierādījumu, tomēr daudziem cīņā ar šo ieradumu palīdz meditācija, joga, hipnoze, akupunktūra.

Vingro!

Lai gan tas skan vienkārši, bet izmēģini cigaretes vietā izvēlēties pastaigu vai 10 minūšu pastaipīšanos uz grīdas. Un dari tā katru reizi, kas sagribēsies smēķēt. Tad vai nu drīz šī vēlme mazināsies vai arī kļūsi daudz sportiskāks. Fiziskās aktivitātes palīdz mazināt stresu, kas rodas, kad netiekam pie iecerētās cigaretes. Ja nepatīk pastaigas vai joga, atrodi savu sporta veidu, ko darītu ar prieku.

Pieliec punktu

Visas iepriekšminētās metodes nestrādās, ja tava vēlme nebūs patiesa un konkrēta. Ja izlēmi atmest smēķēšanu līdz mēneša beigām, tad noskaņo sevi, veido jaunus paradumus, izmet ārā pelnu trauku un vairs nepērc jaunas cigaretes. Esi neatlaidīgs! Daudziem palīdz tas, ka par šo lēmumu tiek informēta ģimene, draugi, kolēģi. Viņu spiediens un interese neļaus atslābt un neviens dūms nepaliks nepamanīts.