Attiecības
2020. gada 10. marts, 16:02

Estrādes leģenda Margarita Vilcāne zaudējusi vīru

Jauns.lv

Lielas bēdas piemeklējušas Latvijas estrādes leģendu Margaritu Vilcāni (79). Pēc grūtas slimības no dzīves šķīries viņas vīrs rakstnieks Jurijs Skops (83).

Laiks leģendārajai dziedātājai ir ārkārtīgi grūts - ar nopietnām veselības problēmām cīnījās gan viņa pati, gan arī dzīvesbiedrs Jurijs. Diemžēl vīrs 83 gadu vecumā šo cīņu ir zaudējis, vēstī žurnāls "Privātā Dzīve".

Dziedātājai Margaritai Vilcānei, kurai decembrī bija 79. dzimšanas diena, jau viss aizgājušais gads aizritēja smagu pārbaudījumu un izturības zīmē. 2019. gada janvārī māksliniece krita un nonāca slimnīcā lauztas gūžas dēļ, un mēnešiem ilgi nespēja normāli pārvietoties. Taču pēc tam vairākus mēnešus teju diendienā devās uz slimnīcu, kur smagas slimības dēļ ārstējās viņas mīļotais vīrs Jurijs. Savukārt 2020. gada atnākšanu Margarita sagaidīja Neiroloģijas nodaļā, kur tika nogādāta īsi pirms gadumijas, jo bija sašķobījusies pašas veselība.

„Kaut kā jau izturu,” par grūto posmu dzīvē aizvadītajā rudenī teica Margarita. Viņa atzina, ka nevar atļauties morāli salūzt, jo viņai kaut kripatiņa sava dzīvesspēka bija jāsniedz smagi slimajam dzīvesbiedram. Māksliniecei bija grūti parunāt, allaž dzirkstošajā balsī dzirdams smagnējums, nomāktība un ciešanas. 

„Kā viņam iet? Es jums nemāku pateikt... Mums klājas slikti. Nevienam cilvēkam nekad nenovēlu nokļūt Onkoloģijas nodaļā!” viņa rudenī sacīja žurnālam "Kas Jauns".

foto: LETA
Dziedātāja Margarita Vilcāne un Krievijas rakstnieks Jurijs Skops kopā nodzīvojuši gandrīz 40 gadus.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Jurija veselības problēmas parādījušās 2019. gada sākumā, kad dziedātājas vīram kaklā parādījies nepatīkams „krekšķis”. Sākotnēji nav bijušas nojautas, ka tas ir kas nopietns, taču, kad tas nav mitējies, Margarita vīru vedusi uz izmeklējumiem. „Nekādu aizdomu nebija, un īpašu pazīmju arī ne. Viņam tikai reizēm bija tāds „khe, khe, khe...” – tāds krekšķis. Un viss.

Mēs neko nesapratām un nenojautām, vienkārši pēc kāda laika gājām pie ārsta. Ar manas draudzenes starpniecību tikām pie labākā onkologa LOR speciālista, un viņš to visu konstatēja. Bet tas jau nebija uzreiz. Krekšķis viņam bija jau kopš janvāra."

Dziedātājas vīrs nonāca Onkoloģijas nodaļā, kur ārstu konsīlijs viņam nozīmēja starošanu, piedevām ar ļoti, ļoti cerīgu iznākumu... "Izrakstīja 30 starošanas, bet viņš dabūja tikai desmit, pēc desmitās viņš pārstāja ēst! Tā jau ir kādu laiciņu... Vīrs ir pie saprašanas, tikpat kā katru dienu eju uz slimnīcu, un skaidrs, ka te palīdzēt neviens nevar, atliek tikai cerība,” par dzīvesbiedra veselību rudenī stāstīja Margarita.

Iepazīšanās kā kinofilmā

Pirms daudziem gadiem, kad Margaritai bija izirusi ģimene ar viņas dēla Andra Vilcāna tēvu, ar krievu rakstnieku Juriju Skopu viņu kopā saveda ikdienišķs gadījums. Jurijs no Krievijas bija atbraucis uz Jūrmalu rakstīt savu grāmatu. Rakstnieks neinteresējās par estrādes mūziku, un tolaik spožās skatuves dīvas Margaritas vārds viņam neko neizteica. „Kā filmā "Maskava asarām netic", kur varonei dzīve sākas 40 gados. Bet mūsu tikšanās bija nejaušība, liktenīga nejaušība. Dubultos rakstnieku jaunrades namā ciemojos pie savas draudzenes ārstes. Juris ienāca viņas kabinetā prombraucot atvadīties. Tā mēs sastapāmies. Todien mēs kādu mirkli parunājāmies un viens otra dvēselē aizskārām kādas stīgas.

Mana draudzene viņam uzdāvināja plati "Cher Ami", kur esmu iedziedājusi Paula, Stabulnieka, Kalniņa dziesmas. Juris tās klausījās, sāka apjēgt un ieinteresējās par manu darbu. Viņš ir mans fans,” pirms 19 gadiem intervijā žurnālam "Rosme" par savu liktenīgo otrā vīra sastapšanu stāstīja Margarita Vilcāne.

Šogad Margaritai ar Juriju aprit 39. laulības dzīves gadskārta un 14. gadadiena, kopš, atzīmējot sudrabkāzas, viņi viens otram solīja mūžīgu mīlestību Dieva priekšā, salaulādamies Rīgas Svētā Franciska Romas katoļu baznīcā. Abu skaistākās kopīgās atmiņas piepildītas gan ar burvīgajām vasarām Mērsraga mājiņā, gan ar neaizmirstamiem ceļojumiem, kuros pāris vēl nesenā pagātnē devās pat divreiz gadā – gan agros pavasaros, gan vēlos rudeņos.

Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Margaritai Vilcānei un viņas ģimenei sāpju brīdī.