Sulīgs Mārtiņdienas gailis - recepte
Lai gaiļa cepetis sanāktu sulīgs, jāpadomā par piemērotu pildījumu, kas padara gaļu mīkstu, bet nesausina. Pildījumam noder gan āboli, gan žāvētas plūmes, gan brūklenes un dzērvenes, gan arī citrusaugļi un, protams, garšvielas.
1 kg smags gailis izcepsies aptuveni stundas laikā. Ja gailis lielāks, gatavošanas laikam jāpierēķina 10–15 minūtes klāt. Ar eļļas un paprikas maisījumu ieziestam gailim ādiņa būs kraukšķīga, un to cepšanas laikā neaplaista un neapziež. Ja gribi mīkstāku, turklāt ar mazliet eksotisku garšu, 2 ēdk. kausēta sviesta samaisi ar 1 ēdk. karija un cepšanas laikā ik pēc 10–15 minūtēm apzied gaili.
4–6 porcijas
1 stunda 15 minūtes pagatavošanai
1 gailis (aptuveni 1 kg)
1 citrons
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
sāls, svaigi malti pipari
3–4 ēdk. olīveļļas
1 tējk. maltas saldās paprikas
1 tējk. sāls
Gatavošana
1. Gaili rūpīgi noskalo un tikpat rūpīgi nosusini – gan no ārpuses, gan iekšpusi.
2. Citronu, nomizotus ķiplokus un sīpolu sagriez parupjos gabalos un samaisi ar sāli un pipariem.
3. Olīveļļu sakul ar papriku un sāli.
4. Gaiļa vēderu piepildi ar citrona maisījumu un aizšuj vai arī saspraud ar iesmiņiem. No ārpuses apzied ar eļļas maisījumu.
5. Liec cepešpannā, kurā ieklāts ietaukots cepampapīrs, ievieto 180 grādu karstā krāsnī un cep aptuveni 1 stundu.