foto: unsplash.com
Ja vēlies, lai mājās dzīvo naudas kaķis
Cita pasaule
2019. gada 26. decembris, 07:58

Ja vēlies, lai mājās dzīvo naudas kaķis

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē Latvijas Felinoloģijas asociācijas Felimurs prezidente un Kinoloģijas federācijas prezidente Vija Klučniece.

Cilvēkam ikdienas pelēcības iekrāsošanai patīk, ja līdzās atrodas kāda spoža personība, un kaķis kā reiz var pretendēt uz šādu amatu. Esot pat izpētīts, ka tie, kuriem mājās ir mincis, dzīvojot ilgāk! Vēl esot atklāts, ka spilgti rudās krāsas kaķi veicina cilvēka fizisko spēku un vairo prieku darboties. Zeltīta kaķa kažociņa nokrāsa paceļ saimnieka pašpārliecinātību un neatkarības izjūtu. Un, tāpat kā raibus minčus uzskata par veiksmes nesējiem, rudajiem piedēvē spēju ietekmēt saimnieka mantisko neatkarību un vairot naudu jeb, vienkārši sakot, – tos sauc par naudas kaķiem.

Meklē rudo!

Rudas krāsas kažoks piemīt daudzām šķirnēm, piemēram, Menas jenotveidīgajiem, Britānijas, austrumu, Skotijas nokareno ausu un stāvausu kaķiem. Sarkanās krāsas kažoki nav vienīgi to šķirņu kaķiem, kam ir specifiska, tikai šķirnei raksturīga krāsa, piemēram, Bombejas kaķi ir tikai melnā krāsā, bet Himalaju kaķi – tikai ar zilām acīm un tumši iezīmētām ķepām, tumšu masku uz sejas un tumšu asti.

Persijas sarkanais kaķis ir viena no senākajām persiešu šķirnes varietātēm, kas izveidota 19. gadsimta beigās Anglijā. Kaķim, kurš atbilst šķirnei, jābūt vienmērīgi krāsotam bez svītrojuma un citu krāsu raibumiem. Šo persiešu krāsa variējas no sarkani rudas līdz pat mahagonija tonim. Sarkanas krāsas kaķiem bieži vien ir nedaudz gaišāks krāsojums uz zoda, kājām un astes.

Ja vēlies eksotiskāku draugu mājās, tas varētu būt Devonas rekss. Šis kaķis ir rotaļīgs un vienmēr labā omā, ar īsu viļņotu kažociņu, lielām, labi veidotām ausīm un ieinteresētu inteliģentu skatienu. Šķirne selekcionēta Anglijā pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados.

Kā kopt rudās nokrāsas īpašnieku?

Īpašu nosacījumu ruda kaķa kopšanā nav. Ir izstrādāti speciāli šampūni, kas pastiprina kaķa kažoka rudo krāsu, piemēram, ASV dzīvnieku kosmētikas firmas Ring5 produkti. Ir arī pūderi, kas domāti krāsas pastiprināšanai, tos gan Eiropā izmanto retāk, jo dzīvnieku labturība neatbalsta šādus līdzekļus.

Ticējumi par kaķiem

▪ Mājās jātur daudz kaķu, jo tie raganām izskrāpējot acis.

▪ Ja kaķim dara pāri, pastarā dienā Dievs grēkus nepiedošot un debesīs neielaidīšot.

▪ Senāk kaķi bijuši karaļi. Cilvēki to esot aizmirsuši, bet kaķi gan atceras…

Tēmas