foto: PA Wire/PA Images
Viss, ko britu karaliskās ģimenes sievietes nekad nevalkās
Kembridžas hercogiene Ketrīna.
Attiecības
2019. gada 19. septembris, 11:48

Viss, ko britu karaliskās ģimenes sievietes nekad nevalkās

Jauns.lv

Sabiedrība vienmēr vērtē, kā ir ģērbušas slavenības. Tā tas vienmēr ir bijis un nekas neliecina, ka tuvākajā laikā mainīsies. Savukārt britu karaliskās ģimenes pārstāvēm ir pievērsta pastiprināti liela uzmanība. Par viņu apģērbiem diskusijas nerimstas nedēļām ilgi pēc katras iziešanas sabiedrībā.

Tas, ar kādu interesi pasaule seko līdzi britu karaliskajai ģimenei, jo īpaši abām jaunajām hercogienēm, ir teju prātam neatverami. Eksperti lēš, ka prinča Harija un Meganas Mārklas kāzu ceremoniju noskatījušies aptuveni divi miljardi (!) cilvēku visā plašajā pasaulē.

Karaliskā ģimene ir institūcija, kas ļoti seko tradīcijām un ievēro neskaitāmas formalitātes. Lai gan gadu gaitā arī karaļnams mainās līdzi laikam, šeit pārmaiņas ienāk ļoti lēnām. Tā kā apģērbs ir pirmais pēc kura mūs vērtē apkārtējā sabiedrība, britu karaļnamā valda daudz un dažādi stila un etiķetes likumi, kas dāmām jāievēro, ja viņas ir dzimušas vai ieprecējušās britu monarhijā.

Aplūkojam dažus no britu karaļnama ģērbšanas etiķetes galvenajiem likumiem. Lūk, piemēri, ko sabiedrībai “demonstrējušas” tādas dāmas kā Kembridžas hercogiene Ketrīna, princese Diāna, princese Eiženija un arī Saseksas hercogiene Megana.

Nedrīkst valkāt: neko ar dziļu dekoltē

foto: Nils Jorgensen/REX/ Vida Press

Lai gan neviens britu karaļnama dāmām nepieprasa nesāt tērpus ar paaugstinātu apkakli, pieklājīgs un solīds izskats karaliskajā ģimenē ir ļoti augstu vērtēts. Dāmu ikdienas garderobē neatradīsi daudz dziļi dekoltētu tērpu (ja vispār).

Hercogienes Ketrīnas mežģīņu kleitas

Hercogienes Ketrīnas mežģīņu kleitas.

gallery icon
37

Nedrīkst valkāt: zemas sandales ar vaļējiem purngaliem

foto: Tim Rooke/REX/ Vida Press

Hercogiene Ketrīna reti kad iziet sabiedrībā apavos ar vaļējiem purngaliem. Taču, tad, kad to atļaujas, kurpes vienmēr ir uz papēža. Savukārt, kad viņa mazāk formāliem pasākumiem izvēlas zemus apavus, Ketrīna dod priekšroku balerīnas tipa kurpēm, zābakiem vai baltām sporta kedām. Taču visbiežāk Kembridžas hercogiene iziet sabiedrībā klasiskās laiviņās uz smailiem augstiem papēžiem.

Hercogiene Ketrīna un apavi ar pilno zoli

gallery icon
47

Vai hercogienei Ketrīnai ir tikai viens kurpju pāris?

gallery icon
16

Megana Mārkla un melnās augstpapēžu laiviņas

gallery icon
24

Nedrīkst valkāt: īsus svārkus/basas kājas

foto: MEGA / Vida Press

Lai gan šis stila etiķetes likums vairs nav tik strikts, britu karaliskajā ģimenē dāmas formālos pasākumos pie kleitām un svārkiem vienmēr velk zeķubikses. Arī mini, kas sniedzas krietni virs ceļgaliem ir tabu. Sabiedrība gan izsaka minējumus, ka amerikāniete Megana Mārkla šo etiķetes prasību par zeķubiksēm laiku pa laikam pārkāps (kā, piemēram, pozējot saderināšanās fotogrāfijām), taču pagaidām arī viņa to cenšas ievērot.

Saseksas hercogiene Megana apmeklē dārza svētkus

Princis Harijs un viņa jaunā sieva Saseksas hercogiene Megana pārcēla medusmēnesi uz vēlāku laiku, lai varētu apmeklēt Bekingemas pils pagalmā ...

gallery icon
37

Nedrīkst nēsāt: lielas rokassomas uz pasākumiem

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press

Lai gan Meganai Mārklai agrāk ļoti patika krusteniski pār plecu pārliktas somiņas un ietilpīgas rokassomas, kopš iepriecēšanās karaliskajā ģimenē viņa cenšas pie tērpiem pieskaņot mazās “clutch” somiņas, kā lielākā daļa karaļnama dāmu.

Hercogienes Ketrīnas rokassomiņas

gallery icon
43

Tās arī lieti noderot, ja kāda no aristokrātēm nevēlas sarokoties (roka taču aizņemta, tajā ir somiņa) vai piesedzot dekoltē, kad fotogrāfu klātbūtnē jākāpj ārā no automašīnas (šo triku bija īpaši iecienījusi princese Diāna, kuras vakartērpu kolekcijā bija arī tērpi, kas karaļnamam šķita pārāk kliedzoši pikanti).

Princeses Diānas „dekoltē somiņas”

Princese Diāna pati savulaik ieviesusi apzīmējumu „dekoltē somiņas”. Kad viņa dziļi dekoltētā tērpā kāpusi ārā no automašīnām, viņa ar tām ...

gallery icon
5

Nedrīkst valkāt: tērpus, kuru audums ātri burzās

foto: REX/ Vida Press

Ja sieviete ieprecas karaliskajā ģimenē, par burzīgu dabisko zīdu vai daudzu tik iemīļotajām lina drānām būs jāaizmirst. Lai saglabātu eleganci visās situācijās, karaliskajā ģimenē dāmas dod priekšroku audumiem, kas tik viegli neburzās – kā, piemēram, tvīdam un vilnai.
Interesants fakts: princesei Diānai savulaik nācās uzklausīt daudz kritikas par to, ka savai kāzu kleitai bija izvēlējusies tik saburzīta skata audumu.

Princeses Diānas un prinča Čārlza kāzas 1981. gada 29. jūlijā

1981. gada 29. jūlijā visa Lielbritānija svinēja karaliskās kāzas - princis Čārlzs precējās ar princesi Diānu.

gallery icon
23

Nedrīkst valkāt: melnu tērpu uz dienas pasākumiem

foto: Dubreuil Corinne/Abaca/Sipa USA/ Vida Press

Ja vien tās nav bēres vai kāds cits sēru/atceres pasākums, karaļnama dāmas izvairās no melna apģērba, dodoties ikdienas gaitās. Tā vietā viņas dod priekšroku krāsām, kas ļauj tām izcelties no pūļa.

Princese Diāna violetas krāsas tērpos

Princese Diāna violetas krāsas tērpos.

gallery icon
15