foto: SplashNews.com/ Vida Press
Meganas un Harija bērns nebūs princis vai princese
Princis Harijs ar sievu Saseksas hercogieni Meganu.
2019. gada 5. aprīlis, 06:11

Meganas un Harija bērns nebūs princis vai princese

Jauns.lv

Pēc dažām nedēļām princis Harijs un Saseksas hercogiene Megana būs pasaulē sagaidījuši pirmdzimto. Fani ar nepacietību gaida, vai pārim būs puika vai meitene, kādu vārdu jaunie vecāki bērnam dos, un vai viņš būs mantojis tēva rudos matus. Viens gan ir skaidrs – prinča vai princeses titulu jaunais karaļbērns nemantos.

Neatkarīgi no tā vai princim Harijam un Meganai Mārklai piedzims puika vai meitene, prinča vai princeses titulu britu karaliskās ģimenes jaunākajai atvasei nepiešķirs. Šķiet mazliet neloģiski, tomēr tam ir savs ļoti pamatots iemesls.

Meganas Mārklas topošās māmiņas stils

gallery icon
25

Ļoti īsa vēstures stunda

Ap 1917. gadu, kad valdīja karalis Džordžs V, viņš samazināja to ģimenes pārstāvju skaitu, kuri var mantot karaliskos titulus, – informē izdevums „Daily Mail”. Viņam bija apmēram šāda nostāja: „Atvainojiet, draugi, visi nevar būt tik forši kā es”. Tas izklausās mazliet rupji, bet varbūt tomēr ir godīgi? Lūk, ko viņš reiz ir teicis:

„Jebkurā valdošā monarha dēla mazbērniem pa vīriešu līniju (izņēmums ir tikai vecākā Velsas prinča vecākais dzīvais esošais dēls) jāsaņem un jāpriecājas par titulu, kāds hercogu bērniem dots.”

Princis Harijs un hercogiene Megana viesojas Birkenhedā

Princis Harijs un hercogiene Megana 2019. gada 14. janvārī viesojas Birkenhedā.

gallery icon
13

Citiem vārdiem...

Izskaidrojot saprotamāk augšminēto citātu: tā kā princis Harijs ir pašreizējā Velsas prinča otrais dēls, viņa bērniem vairs netiek garantēti prinču un princešu tituli. Harija bērni būs pārāk tālu troņmantinieku rindā, lai viņiem piešķirtu Viņa vai Viņas Augstības titulus jau piedzimstot.

Atgādināsim, ka princis Harijs, kurš savulaik bija trešais rindā uz Lielbritānijas troni, tūlīt aiz sava tēva Velsas prinča Čārlza un brāļa prinča Viljama, līdz ar vecākā brāļa bērnu piedzimšanu, troņmantinieku rindā pakāpies zemāk uz sesto pozīciju. Pirms viņa tagad ierindojas prinča Viljama un Kembridžas hercogienes Ketrīnas bērni – princis Džordžs, princese Šarlote un princis Luiss.

Megana un Harijs apskauj fanus Austrālijas un Jaunzēlandes vizītes laikā

gallery icon
18

Tomēr pastāv iespēja, ka titulu viņiem piešķirs

Teorētiski Harija un Meganas bērniem prinča un princeses tituls nepienākas, taču ir viens veids, kā viņi tomēr tādu varētu iegūt. To var izdarīt visvarenā karaliene.

Tā kā Lielbritānijā likumi ir izdoti karalienes vārdā (piemēram, pases un autovadītāja apliecība tiek piešķirta Anglijas karalienes vārdā), viņa var rīkoties, kā vēlas. Viņa var teikt savu vārdu un piešķirt arī Harija bērniem šo mīlīgo titulu. Taču zinot, ka Viņas majestāte labprāt pieturas gadsimtiem senām tradīcijām, ir visnotaļ maz ticams, ka Elizabete II izdarīs šādu izņēmumu par prieku mazdēla bērniem.

Prinča Harija un Meganas Mārklas kāzas

Lielbritānijā Vindzoras pils Sv.Jura kapelā notikušas prinča Harija un Meganas Mārklas kāzas.

gallery icon
123

Kāds būs Harija bērnu tituls?

Ja Harija un Meganas pirmais bērns būs zēns, viņš varētu saņemt Dambartonas grāfa titulu. Ja pirmā būs meitene, viņa varētu būt lēdija (viņas vārds) Mauntbatena-Vindzore.

Ja Saseksas hercogu pārim pirmā piedzims meitene, visi nākamie dēli visticamāk būs lordi (viņu vārdi) Mauntbateni-Vindzori.

Protams, karalienei ir visas iespējas teikt savu vārdu un šo kārtību mainīt sev vēlamajā virzienā. Laiks rādīs!

Princis Harijs un Megana Mārkla roku rokā

gallery icon
14

Kāds paziņa žurnālam „Us Weekly” apliecinājis, ka Megana un Harijs nealkst pēc titulētas dzīves, ne velti viņi izvēlējušies pārcelties no Londonas uz daudz klusāko Vindzoru, lai varētu „dzīvot rāmu dzīvi”, un cik vien tas iespējams, privāto dzīvi vadīt pēc iespējas tālāk no sabiedrības uzmanības. Paziņa arīdzan izteicies, ka Saseksas hercogu pāris vispār neplānojot bērnam dot jebkādu oficiālu titulu.

Savulaik līdzīgi darījusi karalienes Elizabetes II meita princese Anna. Viņas bērniem nav karalisku titulu.

Elizabetes II un Meganas Mārklas pirmā kopīgā vizīte Česterā

Karalienes Elizabetes II un mazdēla sievas Saseksas hercogienes Meganas pirmā kopīgā vizīte Česterā pagāja lieliskā gaisotnē. Abas dāmas daudz smējās ...

gallery icon
47

Megana Mārkla kopā ar karalisko ģimeni apmeklē Nāciju sadraudzības dienas dievkalpojumu Vestminsteras abatijā

gallery icon
25