foto: no privātā arhīva
Pirms 8 gadiem viņi netīšām iepazinās pa telefonu. Balerīnas Sabīnes un rallista Raimonda mīlasstāsts
Pirms Raimonda dzīvē ienāca Sabīne, viņš nebija redzējis nevienu baleta izrādi.
Attiecības
2017. gada 6. maijs, 08:15

Pirms 8 gadiem viņi netīšām iepazinās pa telefonu. Balerīnas Sabīnes un rallista Raimonda mīlasstāsts

Līva Krastiņa

To, ka motoru pavēlniekam un balerīnai dzīvē labi sader, pierāda ralliju rīkotājs, bijušais autobraucējs Raimonds Strokšs (35), kas jau astoto gadu ir kopā ar Latvijas vadošo baleta solisti Sabīni Guravsku (29).

Uz jautājumu, kur varēja satikties autobraucējs un balerīna, Raimonds teic, ka vispirms nevis redzēja daiļo dejotāju, bet gan... dzirdēja viņas balsi. „Biju ar draugiem Somijā skatīties ralliju. Draugs iespieda man telefonu rokā, viņam bija kaut kas jādara, un es, nezinot, ar ko runāju, uzsāku sarunu... Tā bija Sabīne. Vārds pa vārdam, un vēlāk jau sekoja arī tikšanās klātienē. Tā bija kurioza iepazīšanās,” atceras Raimonds.

foto: no privātā arhīva
Raimonds autobraucēja karjeru beidza 2008. gadā. Kopš tā laika viņš organizē nozīmīgus sporta pasākumus un pāris reižu gadā izbrauc kādā rallijā.

Redzējis vairāk nekā 220 izrāžu

Kādas bija Raimonda attiecības ar baletu, pirms viņa dzīvē ienāca Sabīne? „Nekādas. Nebiju redzējis nevienu baleta izrādi,” pārliecināti atbild Strokšs. Taču nu viņš ir regulārākais baleta apmeklētājs – ja vien ir Latvijā un nav aizņemts darbos, iet uz katru izrādi, kur dejo Sabīne. Piemēram, Riekstkodi un Apburto princesi skatījies vismaz desmit reižu. „Esmu redzējis aptuveni 220 baleta izrāžu. Tās nav tikai tukšas runas, lielu daļu biļešu esmu saglabājis,” nosaka Raimonds. „Esmu skatījies, kā viņa dejo gan Latvijā, gan ārzemēs. Eju Sabīni atbalstīt, jo, manuprāt, tas viņai ir svarīgi, es to jūtu. Protams, arī man ir patīkami skatīties, kā tuvs cilvēks dejo uz skatuves, turklāt – ja vēl sanāk tik labi kā viņai. Laika posmā, kad Sabīne traumas dēļ nedejoja, šķita, ka man dzīvē kaut kas ir atņemts...”

Raimonds Strokšs ar iegūto Gada balvu sportā 2016 nominācijā Gada sporta notikums Latvijā.

Stāstot par mīļākajām izrādēm, Raimonds uzsver: „Agrāk rādīja Smilšu vīru. Tā bija modernā baleta izrāde, tagad tai līdzīga ir Pērs Gints. Bet no klasikas – viennozīmīgi Apburtā princese. Kad Sabīne dejo šajā izrādē, skatos un priecājos. Tā ir viņas būtība, nevienu brīdi nav jātēlo. Viņa aiziet un izdejo sevi, un ļoti labi izskatās.”

foto: no privātā arhīva

Baletdejotājas skarbā ikdiena

Pēc izrādēm rallists draudzeni sveic ar ziediem, un, mājās braucot, abi pārrunā redzēto. Uz skatuves dēļiem viss izskatās perfekti un skaisti, bet ārpus tā balerīnām nākas saskarties gan ar psiholoģiskām, gan fiziskām grūtībām. „Par šo profesiju zinu krietni vairāk nekā ierindas skatītājs un varu teikt, ka tas ir ārprāts! Slodzi, kas viņai jāiztur, varētu salīdzināt ar svarcēlāja darbu. Kad viņa pārnāk mājās, paceļ kājas gaisā un raud tāpēc, ka sāp visas malas,” atzīst autobraucējs.

foto: LETA
Sabīne AS "Latvijas Gāze" gada balvas operā pasniegšanas ceremonija Latvijas Nacionālajā operā.

Astoņos gados abi izgājuši cauri dažādiem dzīves posmiem, un lielākais pārbaudījums attiecībām bija laiks, kad Sabīne traumas dēļ nevarēja dejot. „Tas dzīvi padara ļoti sarežģītu, ja māksliniekam atņem to, par ko viņš deg. Bija brīdis, kad viņa vispār nedrīkstēja kustēties, bija jāsēž mājās. Bet tas viss ir izturēts, un tagad viņa ir vēl labākā formā nekā pirms tam un dejo fantastiski,” mīļoto slavē Raimonds.

Kopā arī rallijā

Raimonds Sabīnei devis padomus arī auto vadīšanā un uzteic, ka viņa ir ļoti laba autobraucēja. „Viņa nevar izmukt no autosporta, jo nu jau pazīst lielāko daļu autosportistu – visus manus draugus – un katru ralliju, kurp aizbraucam, uztver ļoti personiski, pārdzīvo par braucējiem. Lai arī mēs pārstāvam radikāli atšķirīgas profesijas, būtība ir tā pati – ziedojam savu laiku darbam. Esam saprotoši viens pret otru. Viss ir līdzsvarā,” stāsta sporta pasākumu rīkotājs.

foto: no privātā arhīva
Raimonds un Sabīne ceļojuma laikā Venēcijā.

Vēl viens pāra hobijs ir ceļošana, tāpēc, ja Sabīnei ir ārzemju braucieni, Raimonds cenšas pielāgot savu darba grafiku un aizbraukt viņai līdzi, lai kopā pavadītu vairāk laika. „Viņai sezonā brīvas ir tikai pirmdienas, un sezona ilgst no septembra līdz jūnijam. Nav brīva vīkenda, lai iekāptu mašīnā un aizbrauktu, kur sirds vēlas, tāpēc pielāgojamies apstākļiem,” saka Raimonds.

Kāzas – nākamgad

Pirms četriem gadiem Raimonds un Sabīne plānoja apprecēties kādā skaistā vietā ārzemēs. „Divas reizes bijām aizbraukuši uz to vietu, lai visu noorganizētu, draugiem izsūtījām ielūgumus, norezervējām viesnīcu, bet diemžēl Sabīne guva traumu, nācās veikt operāciju. Sapratām, ka ar sabojātu omu un kāju ģipsī kāzas nerīkosim, un atcēlām tās uz nenoteiktu laiku,” stāsta Raimonds. Taču tagad, kad visas veselības problēmas ir atrisinātas, abu dzīve nostabilizējusies, pāris atkal atgriezies pie šā jautājuma. Šogad Sabīnei, kura mācās horeogrāfiju, jāpabeidz bakalaura darbs, tāpēc kāzu datums nolikts uz nākamo gadu.

foto: no privātā arhīva
Visbiežāk ziedus pēc izrādes Sabīne saņem no Raimonda, kas regulāri apmeklē Operas namu.