Kas ir parfē, un kā to gatavo? Slavenā pavāra Miki Niras recepte
Viena no parfē kvalitātēm ir maigā, mākoņainā, teju glāsmainā struktūra, tāpēc nu šis vārds ir kļuvis par jēdzienu, ar ko apzīmē maigas struktūras ēdienus arī no dārzeņiem, jūras veltēm, zivīm un pat gaļas.

Kas ir parfē, un kā to gatavo? Slavenā pavāra Miki Niras recepte

Jauns.lv

Parfē (fr. – parfait) ir franču izcelsmes saldēts deserts, visbiežāk no putotu olu, cukura un saldā krējuma masas, kuru atkarībā no rocības un/vai konditora fantāzijas papildina ar citiem tikpat labiem produktiem.

Kas ir parfē, un kā to gatavo? Slavenā pavāra Miki...

Parfē zināmā mērā ir tuvs saldējuma radinieks, jo abiem vēsajiem gardumiem nedaudz atšķiras vien pagatavošanas tehnoloģija. Viena no parfē kvalitātēm ir maigā, mākoņainā, teju glāsmainā struktūra, tāpēc nu šis vārds ir kļuvis par jēdzienu, ar ko apzīmē maigas struktūras ēdienus arī no dārzeņiem, jūras veltēm, zivīm un pat gaļas.

Žurnāla "100 Labi Padomi" rīcībā ir slavenā izraēliešu pavāra Miki Niras halvas parfē recepte

150 g halvas

6 olu dzeltenumi

1 glāze cukura

1 glāze dateļu

½ glāze lobītu pistāciju

2 ēdk. ūdens

1. Cukuru un ūdeni savāra sīrupā. Atdzesē. Tad sakuļ ar olu dzeltenumiem. Halvu sagriež gabaliņos, pievieno olu maisījumam.

2. Saldo krējumu sakuļ stingrās putās

un tajās iecilā halvas maisījumu.

3. Datelēm izņem kauliņus, mīkstumu sagriež gabaliņos. Dateles un pistācijas (atstāj nedaudz rotāšanai!) pievieno halvas maisījumam.

4. Maisījumu pilda

iegarenā veidnē un liek ledusskapja saldētavā un 6 stundām.

5. Pasniedz: izņem no veidnes (var veidot bumbas, var vienkārši sagriezt gabalos, taču, ja zini, ka gribēsi parfē griezt gabalos, pirms traukā liesi deserta masu, izoderē to ar pārtikas plēvi!), pārkaisi ar drupinātām pistācijām un dateļu medu (silānu).

Kā pagatavot dateļu medu?

Savāri dateles ar ūdeni un cukuru un sablenderē viendabīgā masā. Šādu medu sauca par silānu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva