Kā nopirkt labu pannu? Iesaka Mārtiņš Sirmais
Izvērtējot, cik kura panna pēc tās veida jums ir svarīgāka, var proporcionāli izvērtēt, kuras iegādei ir vērts tērēt vairāk. Ieteicams neuzķerties pannas dizaina dēļ — tas ir tikai apmāns, lai tu izvēlētos tieši šo pannu un maksātu vairāk.
2012. gada 18. oktobris, 17:09

Kā nopirkt labu pannu? Iesaka Mārtiņš Sirmais

Jauns.lv

"Lai vai kādas cenu kategorijas pannu es izvēlētos, tās allaž beidz kalpot vēlākais pēc diviem gadiem. Varbūt varat ko ieteikt, kas jāņem vērā, izvēloties pannu? Materiālu, ražotāju, cenu kategoriju, veikalus?" jautā kāds mammam.lv/tetiem.lv lasītājs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbild pavārs Mārtiņš Sirmais

"Pannu veidi ir tik daudz un dažādi, ka varētu piekraut pilnu pieliekamo! Bet saimniecībā ļoti vajadzētu vismaz trīs veidu pannas — mērču gatavošanai (ar augstām malām), grilēšanai (lēzenu, kādā „kojās” kartupeļus cepām) un pankūkām (plānu pannu). Ar pannām ir tā, kā ar apaviem — teorētiski vari staigāt vienos, kā es to daru — kalošas un kedas. Bet tas nav labi ne veselības, ne kopējā tēla ziņā, es zinu. Un ir pareizi visu negatavot vienā pannā.

Izvērtējot, cik kura panna pēc tās veida jums ir svarīgāka, var proporcionāli izvērtēt, kuras iegādei ir vērts tērēt vairāk. Iesaku neuzķerties pannas dizaina dēļ — tas ir tikai apmāns, lai tu izvēlētos tieši šo pannu un maksātu vairāk. Pannas izvēlē spēlē pavisam citi kritēriji.

Mērcēm izvēlies pannu ar biezo dibenu un teflona pārklājumu. Bet vēl labāk ir, ja tirgū iegādājas Baltkrievijā ražotu čuguna pannu. Tās ir ļoti labas, vienīgi jākopj — ceptus kartupeļus uz divām dienām pannā tad neatstāt, drīz tie būs aprūsējuši! Kopšana ir vienkārša — pēc lietošanas nomazgā un mazliet ieeļļo.

Cepšanai jāizvēlas pannu nevis ar plastmasas, bet metāla rokturi, lai var likt arī cepeškrāsnī. Arī šai pannai svarīgs dubultais dibens, jo būtiska siltumvadība — lai visās malās cepas vienmērīgi, nevis tikai viducī. Teflona pārklājums šai pannai nav būtisks.

Panna, kas kalpos mūžu

Ja grib iegādāties pannu, kas kalpos mūžīgi, jāizvēlas no kapara — tas ir pasaulē labākais metāls cepšanas nolūkiem, jo kaparam ir vislabākā siltumvadība. Ja pērk kapara, tad jāizvēlas pannu ar trīs slāņiem, un tās cena ir aptuveni 50-60 latu. Ja pērk uzreiz trīs šādas pannas — ievērojams ieguldījums, latvieša minimālā mēnešalga! Toties — pannas visam mūžam. Pēdējo reizi šādu labu kapara pannu iegādājos Elkor veikalā, bet, ja nu kas — izcils kapara lietu veikaliņš ir Parīzē! Nosaukumu un adresi neatceros, bet atrodas pie Pompidū centra pa labi, zaļa māja ar koka apdari un nosaukumā minēti delfīni! :) Tur tirgo profesionālās preces virtuvei, attiecīgi — tās ir kvalitatīvākas!

Mammamuntetiem.lv/ Foto: Shutterstock